VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Viure bé l’hivern

Celebrar el solstici

Amb l’arribada del solstici donem la benvinguda a l’hivern, que es caracteritza per oferir-nos nits més llargues i menys hores de llum. El solstici ens assenyala l’acabament d’un cicle i un nou començament. No és un final definitiu, és una oportunitat per renovar-se.

arbres

Pobles antics com el celta o el romà celebraven el solstici d’hivern la nit que va del 21 al 22 de desembre, la nit més llarga de l’any, en contraposició a la de Sant Joan, que és la més curta.

La nit del solstici és el moment en que la terra està més inclinada respecte del sol i per això rep menys hores de llum.

De Sant Joan fins ara, les hores de llum han anat minvant; els dies s’han anat fent més i més curts, engolits per la foscor de la nit, fins arribar al màxim d’hores sense llum que es concreten la nit del 21 al 22 de desembre en el nostre hemisferi.

En la Medicina Tradicional Xinesa, el color de l’hivern és el negre i l’element que el regeix l’aigua, que representa la vellesa, la part de la vida més propera a la mort.

 

El sol, a l’hivern emmandrat, es lleva tard i s’acotxa aviat”

Dita catalana

 

Tornar a començar

La nit del solstici és molt apropiada per fer alguna mena de ritual de renovació. Es diu que és un bon moment per reflexionar sobre tot allò que ens és sobrer, tant material com emocional, i preparar-nos per deixar-ho anar.

També és convenient pensar en els obstacles que se’ns han presentat i impedit seguir endavant en el nostre camí i que moltes vegades creem nosaltres mateixos amb els nostre pensaments limitants.

Un cop feta la reflexió, també podem dedicar una estona a  pensar en els nous reptes que volem assolir i visualitzar-los per cridar-los al nostre costat.

Si hem pensat fer alguna mena de ritual a la nit, es recomana que durant el dia la dieta sigui lleugera per tal de facilitar aquest deixar anar el passat i fer espai per poder assimilar i digerir les noves energies que neixen. 

Un ritual senzill

Com passa també amb la nit de sant Joan, la del solstici d’hivern és una nit en la qual molts grups de persones es reuneixen per fer meditacions o rituals de renovació.

Si ja has trobat el teu grup, perfecte, l’energia que es genera quan es reuneixen un conjunt de persones és molt potent, però si decideixes fer el teu ritual en solitari i no saps com estructurar-lo, aquí tens una idea senzilla:

Necessites:

. Paper.

. Bolígraf.

. Espelmes de colors taronja, vermell i daurat, de qualsevol mida o forma.

. Un apaga-espelmes.

. Un bol de metall ample i amb fons.

. Una capseta bonica.

Primer deixar anar

– Encén totes les espelmes.

– Seu en un coixí de meditació o en una cadira, amb l’esquena recta, els peus tocant el terra, sense creuar-los i posa les mans sobre els genolls. Tanca els ulls.

– Concentra’t en la respiració, en com l’aire entra i surt pel nas. Pensa en totes les coses que vols deixar anar: pensaments, sensacions, actituds, relacions… I també en els obstacles que has anat trobant en el teu camí al llarg de l’any i que també vols deixar anar.

– Obre els ulls i escriu tot això en un paper.

– Agafa aquest paper, doblega’l i crema’l amb compte dins del bol de metall.

Apaga totes les espelmes amb l’apagaespelmes i torna a seure.

– Posa’t en la mateixa posició d’abans, tanca els ulls i torna a concentrar-te en com l’aire entra i surt pel nas. Nota com et vas sentir molt més lleuger, com els obstacles desapareixen, com tot allò que ja no vols ni necessites s’escola pels peus, s’endinsa en la terra i es desfà. Desapareix.

El nou propòsit

– Obre els ulls de nou i encén altra vegada les espelmes.

– Torna a la posició de meditació, tanca els ulls, concentra’t en la respiració i pensa en el teu propòsit pel nou any, en allò que vols assolir, com et vols sentir…

Visualitza-ho o imagina-ho amb tants detalls com et sigui possible.

– Obre els ulls i escriu en un  paper els propòsits per al nou any. Guarda el paper a la capseta bonica i deixa-la aprop de la teva tauleta de nit.

Deixa que les espelmes es consumeixin.

Sempre que et vingui de gust, agafa el paper de la capseta i llegeix-lo. Visualitza sovint el teu propòsit, millor si és abans d’anar a dormir.

 

Temes relacionats: Hivern, temps de recolliment i calma

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
desembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Darrers Tweets