VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Viatge solidari al Nepal

La iniciativa de Jeevan Rajak Castells Valero

Molt sovint, davant de grans i petites catàstrofes o drames, personals o col·lectius, tenim la sensació que la nostra capacitat per ajudar és nul·la, que ens va gran, que res no podem fer, que això és cosa dels governs, de les organitzacions, dels col·lectius, de qui sigui, però no nostra. I aleshores apareix una persona amb un objectiu clar, amb una convicció, amb empenta, amb fortalesa, i ho capgira tot. Un de sol potser no és prou, però si un es posa al capdavant i va sumant un més un, més un… es pot acabar arribant molt lluny, o una mica lluny o a poder fer alguna cosa, com està fent ara mateix al Nepal en Jeevan.

Jeevan 1

Quan el terrible terratrèmol del passat 25 d’abril va destrossar bona part del Nepal, en Jeevan Rajak Castells Valero, fill d’una de les meves companyes de feina, va sentir la necessitat de fer alguna cosa pel seu poble d’origen. No es podia quedar amb els braços plegats a Barcelona i va decidir que volia viatjar al Nepal i ajudar a la gent que s’havia quedat sense res.

Massatges solidaris

Jeevan2Per poder ser útil al Nepal, el primer que li calia al Jeevan era recollir diners i la seva primera idea va ser oferir massatges solidaris (el massatge terapèutic és la seva professió)  a canvi de la voluntat. Va crear una pàgina a Facebook, la va compartir entre amics i familiars i, de mica en mica, es va anar escampant per la xarxa la seva iniciativa, la qual cosa li va permetre recollir un mínim de diners per poder començar la seva tasca humanitària.

Sensacions prèvies

Jeevan_aeroportEn Jeevan va marxar al Nepal el passat 11 de maig. Abans que marxés vam poder conversar amb ell i ens va dir que estava ansiós per anar a ajudar a la seva gent. També ens va confessar que li preocupava sentir-se desubicat: “Em xocarà veure llocs que conec totalment destruïts”, em deia.

El primer que volia fer era contactar amb la seva família nepalesa i després estudiar la situació, veure on era que es necessitava més ajuda i, amb la col·laboració d’alguns parents, organitzar una cuina al carrer i convidar la gent a dinar i sopar: “No sé si serà viable, perquè potser el primer dia vénen 100 persones i el segon 1.000, i potser d’aquestes, 100 no necessiten ajuda”, ens deia. La veritat és que tot eren interrogants, calia ser sobre el terreny per avaluar la millor manera d’ajudar.

 

Rèpliques i més repliques

En arribar al Nepal el primer que en Jeevan va sentir va ser un nou terratrèmol de 7,3 a l’escala de Richter, que va sacsejar el país quan ell encara era a l’avió. Des d’aleshores  hi ha hagut diverses rèpliques, que no ajuden gens a millorar la situació precària de molts pobles que han quedat pràcticament aïllats, sense menjar, amb les cases destruïdes i on és difícil que arribi l’ajuda humanitària.

En marxa

Jeevan_repartint_menjarDesprés d’estudiar la situació i veure on era més urgent l’ ajuda, en Jeevan va descartar la seva primera idea de cuinar al carrer i, en canvi, va aconseguir un petit camió, comprar sacs d’arròs i de chau-chau (fideus instantanis molt consumits al Nepal) i va començar a distribuir-los, amb l’ajuda d’alguns familiars pels poblats més allunyats.

Jeevan3Durant tot aquest temps en Jeevan ha fet molts kilòmetres, de vegades amb camió, d’altres amb moto i molts a peu per poder arribar als poblats més desafavorits de les muntanyes. A més de menjar també els fa arribar  tripals, plàstics que permeten fer tendes de campanya amb canyes de bambú. Aquest serà l’únic sostre que moltes famílies nepaleses tindran durant la dura temporada de pluges, mentre esperen poder reconstruir les seves cases.

Una crisi humanitària

Destrucció_NepalLa situació que s’està vivint al Nepal és realment dramàtica. El país ja compta de per si amb una població empobrida que avui, a causa dels terratrèmols, s’ha quedat en molts casos sense sostre i sense menjar, perquè a molts poblats, que es troben en zones d’alta muntanya, només es pot accedir a peu i l’ajuda humanitària bàsica no està arribant. Així, mentre les persones de les ciutats o de poblacions accessibles sí que estan rebent ajuda, una part de la població està sense queviures i sense un sostre sota el qual aixoplugar-se.

L’arribada de l’època de pluges, que ja està començant, fa imprescindible per a la supervivència d’aquestes persones fer-los arribar menjar i plàstics per protegir-se de les inclemències del temps. Això vol dir que no podem baixar la guàrdia i que la col·laboració de tots continua sent imprescindible.

És la força de l’un més un més un la que mou el món.

 

Si voleu col·laborar

Jeevan_Women for developementSi vols ajudar a tirar endavant la tasca humanitària d’en Jeevam pots fer un ingrés

Al compte corrent de Caixa Bank a nom Jeevan Rajak Castells Valero

Número de compte
2100 0162 2701 0127 3554

IBAN
ES73 2100 0162 2701 0127 3554

És molt important que quan facis l’ingrés posis el teu nom i NEPAL al costat, això ajudarà a fer un seguiment dels ingressos que van arribant.

En Jeevan s’ha compromès a portar un registre d’ingressos i despeses que es faran públics per tal que tothom sàpiga com s’han invertit els diners.

Entre les moltes accions que ha fet durant el temps que porta al Nepal en Jeevan, una ha estat contactar i col·laborar amb l’associació Forum for Women Development (ForWod).

 

Segueix el viatge d’en Jeevan

El viatge del Jeevan es pot seguir al Grup de Facebook Viatge solidari al Nepal

 

 

 

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets