VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Vacances i crisi de parella (I)

Que l’estiu no s’emporti la teva relació

Dues roques CadaquésLes crisis de parella són un clàssic de l’estiu. Les estadístiques diuen que un de cada tres divorcis a l’estat espanyol es gesta durant les vacances. De res no serveix amagar el cap sota l’ala, ja que sovint ni el viatge més exòtic pot amagar un problema de base, potser la manca de comunicació.

Ens passem l’any somiant en les vacances i quan arriben moltes vegades més que relaxar-nos el que fan és posar-nos al davant una realitat que el dia a dia, la feina o la seva manca, els fills, els pares ja grans de qui cal tenir cura, en definitiva, les moltes obligacions que tots tenien han amagat.

I és que la nostra parella no funciona i que si no volem que es trenqui haurem de posar-hi remei com més aviat millor.

24 hores en tensió

Donar-li la culpa a les vacances o a la calor de l’estiu no seria just. La realitat és que quan una parella està passant per un període de distanciament, potser per un greu problema comunicació, i en arribar l’estiu es troba que ha de compartir les 24 hores del dia, aquest problema es fa més evident i és fàcil que apareguin discussions, retrets i friccions que acabin plantejant la necessitat de prendre una decisió que, segons en quin moment es faci, pot acabar sent dràstica.

Les estadístiques són clares: Un de cada tres divorcis a l’estat espanyol es produeix després de l’estiu, ho diu un informe de l’Institut de Política Familiar.

Prendre consciència

Carrer cadaquésÉs el primer pas per poder resoldre la situació. Quan la relació no funciona i les dues parts en són conscients ha arribat el moment de que cadascú faci un examen de consciència sobre el seu paper en aquest desencontre, ja que repartir culpes de ben poc servirà per solventar el problema.

Sovint el que passa és que el dia a dia ens supera, no donem abast a tot el que hem de fer, arrosseguem estrès i cansament i en arribar a casa quasi no hi ha temps per parlar ni compartir. Aquesta realitat fa que descuidem les estones d’intimitat, que les relacions sexuals siguin escasses i que, de mica en mica, anem ajornant tenir cura de la nostra relació tot esperant les vacances per posar-hi remei.

Vacances miraculoses

Cuba2Però les vacances no fan miracles. La connexió que hem perdut amb la nostra parella no es produirà simplement per compartir més hores o per fer un viatge extraordinari.

Si no creem llaços de comunicació, si no tenim la capacitat de teixir de nou la confiança, la complicitat i el desig d’intimitat entre ambdues parts, la convivència durant 24 hores pot acabar sent un autèntic infern.

Si, a més, posem grans expectatives en un viatge exòtic i molt de temps somiat o idealitzem les vacances com la panacea i la cura de tots els nostres mals és possible que acabem patint una gran frustració.

Dialogar, molt millor que discutir

catamarà3Si partim de la base que ambdues parts de la parella desitgen el millor per a l’altra i per a la relació, millorar les dots de comunicació per poder transmetre a l’altra què desitgem, què ens fereix, què ens preocupa o què ens fa por pot ser de gran ajuda:

. Utilitzar paraules clares i directes, posar exemples, fer suggeriments sense imposar el propi criteri, són bones armes per dialogar. Just el contrari són el sarcasme, els atacs verbals o fer servir paraules malsonants.

. Si la conversa no va per bon camí, sempre podem donar-nos un temps de descans i reprendre-la en un altre moment.

. Acceptar que podem no estar d’acord sense que per això hàgim de posar en dubte l’afecte que ens tenim serà una bona prova de solidesa per a la parella.

Noelia-autoretratoAssessorat per
Noelia Moreno, psicòloga de Adara
Centre de psicologia i formació de Logronyo

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets