Un ritual de cap d’any
La llista de l’adéu, la llista de benvinguda
Menjar raïm o cullerades de llenties, brindar amb cava, o estavellar l’ampolla després de fer un glop… són alguns dels rituals o tradicions que serveixen per acomiadar l’any que s’acaba i donar la benvinguda al nou.
Els rituals, per a alguns estudiosos, són una conseqüència de l’evolució de la humanitat i podrien considerar-se una part destacada de la comunicació simbòlica. Crear el nostre ritual de Cap d’Any i dotar-lo de contingut pot ser una bona manera de deixar enrera allò que ja no volem a la nostra vida i donar la benvinguda als nous projectes i desitjos.
Els estudiosos consideren que probablement els rituals van sorgir com un procés natural necessari per proporcionar una regulació de les relacions socials. A través dels rituals, les persones entraven a formar part d’un grup, adquirien un estatus o un rol.
També servien per comunicar les regles de la comunitat i, segons explica Sebastià Serrano, catedràtic de lingüística general de la Universitat de Barcelona, en el seu llibre “Els secrets de la felicitat” (Editorial Alienta): “Un bon sistema de rituals contribueix a desactivar l’agressivitat i a neutralitzar la incertesa, al mateix temps facilita la unitat del grup, la seva cohesió, i marca la diferència amb altres grups socials “.
A través dels rituals moltes civilitzacions antigues i també religions i comunitats de tots els temps han trobat la manera d’organitzar-se i de plasmar canvis i transformacions. Així, al llarg dels segles, els rituals s’han utilitzat per convertir una persona en espòs o esposa, xaman o guerrer…
“L’actitud adequada per realitzar un ritual és de serenitat i concentració”.
Margarita Méndez, especialista en Counselling.
La vibració adequada
“Quan s’estableix una clara intenció i participem plenament en tots els nivells: espiritual, emocional, físic i psicològic, tots els rituals són significatius. En altres paraules, quan “estan vius” per a nosaltres, ens connecten a alguna cosa més gran que nosaltres mateixos “, afirma la psiquiatra Abigail Brenner.
I és que la majoria dels rituals es realitzen per provocar un canvi o una transformació en la nostra vida. Això fa que sigui convenient connectar amb el nostre ésser subtil, mobilitzar la força del nostre inconscient, alinear-nos amb la vibració que ho farà possible. Per això, una bona manera de realitzar un ritual és en estat meditatiu.
Des d’un punt de vista espiritual, és recomanable fer els rituals pensant no només en com ens poden beneficiar a nosaltres, sinó també tots els éssers que ens envolten. La potència que adquireixen és molt més poderosa.
“El ritual és, sobretot, un diàleg intern simbòlic amb el subconscient, ja que per comunicar amb el subconscient és important expressar amb els símbols propis de la cultura del subjecte. Serien, a més, el principal motor per a la co-creació de la realitat personal “.
Preparant el nostre ritual
Molts rituals s’estructuren usant elements com espelmes, encens, imatges… I per realitzar-los és bo disposar d’un lloc tranquil i silenciós. Un cop decidit el lloc on el farem haurem de tenir en compte algunes pautes:
. Propòsit: Hem de tenir clar quin és l’objectiu del nostre ritual.
. Connexió: El ritual crea un pont entre el nostre conscient i el nostre inconscient. Per això, per connectar amb el nostre ésser més subtil, podem entrar en un estat meditatiu usant alguns exercicis de relaxació a través de la respiració, per exemple.
. Visualització: Imaginar el que volem aconseguir, especialment si ens trobem en un estat de relaxació o meditatiu facilitarà la seva consecució.
. Símbols: Cada element que formi part del ritual ha de representar una part o un concepte d’allò que volem aconseguir. Si volem alguna cosa material, una casa, per exemple, una foto o un dibuix pot simbolitzar, si volem atraure l’amor podem usar un penjoll, un quars rosa… que el representi
“Fer un ritual és vincular cos, ment i ànima, de manera que propiciïn un canvi efectiu perquè es facin realitat els nostres pensaments”.
Adéu 2012, benvingut 2013
El ritual que us proposem per acomiadar aquest 2012 és força senzill:
. En un full de paper escriu el llistat de l’adéu amb tot allò que vols deixar enrere: pensaments, actituds, situacions, emocions, relacions…
. En un altre full escriu el llistat de benvinguda amb els teus objectius i desitjos pel 2013.
. Mou una mica el cos, fes estiraments o qualsevol pràctica que coneguis: txi kung, ioga…
. Entra en un estat meditatiu amb qualsevol tècnica que et vagi bé. Si no en coneixes cap, seu en una posició còmoda, esquena recta, i concentra’t en la teva respiració, en com l’aire entra i surt pel nas.
. Agafa la llista de l’adéu i llegeix-la punt per punt. Recorda cada situació amb el màxim detall, mentre inspires, mou el cap cap a l’espatlla dreta; en espirar mou el cap a l’espatlla esquerra i ves notant com es dissol la situació que t’ha fet patir o que ja no vols.
. Quan hagis acabat tota la llista, crema-la i queda’t en silenci una estona, sense expectatives, gaudint de la neteja que acabes de fer i brindant aquesta pràctica a tots els éssers.
. Si et ve de gust, pren una dutxa calenta i vesteix-te de blanc.
. Agafa el llistat de benvinguda, posa’l en un sobre bonic i guarda’l a la tauleta de nit. El proper 31 de desembre serà un bon moment per saber si s’han acomplert els teus desitjos.