VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Teràpia del so (II)

Musicoteràpia i més

La major part de les civilitzacions antigues han utilitzat el so com a força curativa, partint de la convicció que la seva energia és poderosament transformadora i guaridora. Avui, els terapeutes del so ens ajuden a connectar amb el nostre so essencial o primari i amb el dels nostres òrgans emprant sons harmònics, mantres o càntics.

La paraula i el so han estat considerats forces creadores de l’univers per antigues religions i filosofies. En la mateixa Bíblia, a l’Evangeli segons Sant Joan,  trobem referències sobre això: “Al principi existia el qui és la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu”.

Aquesta idea de la paraula creadora es repeteix en moltes tradicions. Així, els maies, al Popul Vuh o Llibre del Consell, ens diuen que els homes van ser creats amb el poder de la paraula; mentre que els indis Hopi sostenen que la creació va ser realitzada pels càntics de la dona aranya.

De fet, els nostres ancestres coneixien de sobres el poder transformador del so i l’utilitzaven amb finalitats guaridores. Els grecs, per exemple, usaven la lira i la flauta per tractar malalties com la ciàtica.

Li devem a un grec, Nichomachus, deixeble de Pitàgores, el primer tractat sobre el cant harmònic”.

Una teràpia en evolució

La teràpia del so és cada vegada més valorada per especialistes de diverses disciplines, que investiguen cada dia els avantatges de la seva aplicació. Avui alguns terapeutes estan utilitzant els bols de quars per afavorir la sanació de persones amb càncer. En el seu llibre “Sons que curen”, el metge nord-americà Mitchell Gaynor explica la seva experiència.

S’ha demostrat que aplicant so abans, durant i després d’una cirurgia es redueix la quantitat d’anestèsia necessària per a la intervenció quirúrgica, s’alleugereix el dolor i s’afavoreix la recuperació. Alguns terapeutes utilitzen sons curatius per disminuir el dolor del part o ajudar els malalts terminals”.

S’han documentat experiències positives emprant teràpia del so amb nens que pateixen dificultats d’aprenentatge”.

Múltiples tècniques

La teràpia del so engloba una gran quantitat de sistemes d’aplicació. Aquestes són algunes de les tècniques més utilitzades:

. Llits amb vibració acústica. En aquesta tècnica, la persona s’asseu o s’estira en un llit que s’ha dissenyat per poder projectar música al cos. Una de les més conegudes és el Somatron.

. Cants harmònics. Originaris d’Àsia central, han estat utilitzats amb fins sanadors per xamans de Tuva i Mongòlia. Consisteixen en cantar de forma simultània dos o més notes musicals amb la nostra veu. Són cants molt potents per a la sanació emocional.

. Cant de Mantres. Es tracta de paraules, síl·labes o frases sagrades que s’entonen com un càntic o que es pronuncien de forma interna en estats meditatius. En la teràpia del so el pacient els pot cantar o escoltar-los del terapeuta. Aporten benestar, serenitat i equilibri emocional i espiritual.

. Diapasons. Són instruments afinats a una nota musical que s’apliquen en punts d’acupuntura o en els txacres i que són molt efectius per relaxar i/o equilibrar la persona.

. Música i visualització. El poder de la música s’uneix al de la imaginació de la persona per crear visualitzacions o imatges que ajuden a obrir la psique i aprofundir en el propi coneixement. És una experiència potent que fan servir la majoria de terapeutes del so.

. Musicoteràpia. El terapeuta crea i interpreta peces musicals pensades per a un pacient individual o per a un grup amb l’objectiu de modificar un comportament que produeix malestar. Les sessions poden incloure improvisacions, ball, visualitzacions…

Teràpia Cimàtica

Aquesta tècnica consisteix a dirigir ones sonores d’alta freqüència a la zona afectada del pacient, amb l’ajuda d’un instrument semblant a un aparell vibrador de massatges, per eliminar el dolor i aportar benestar.

També s’empren banyeres d’aigua calenta o música terapèutica per obtenir el mateix resultat. Els especialistes en aquesta tècnica contemplen el cos humà com un instrument musical que es pot desafinar i tornar a harmonitzar. 

És molt efectiva per tractar dolors musculars i articulars, lumbàlgia …

 

Assessorat per Rosa Puerto,
Terapeuta de so i psicoterapeuta de les arts expressives.
Rosa Puerto també és l’autora del llibre:

. “Terapia del sonido”
Rosa Puerto.
Llibre + DVD.
Editorial  Tsunami
Col·lecció: El món de la teràpies.
14,95 €

* Agraïm a Rosa Puerto que ens hagi facilitat fotografies seves per ilustrar aquest article.

Temes relacionats:

Teràpia del so (I). Música, cants i veus que curen

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
maig 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Darrers Tweets