Sistema de centres d’energia (i II)
A la recerca de l’equilibri
El Sistema de Centres d’Energia ens diu que el nostre organisme està format per set centres energètics que regulen aspectes tant físics com psicològics de la persona. Aconseguir que tots ells estiguin lliures de bloquejos és l’objectiu d’aquesta teràpia holística que practicada amb regularitat ens pot aportar molts i grans beneficis.
Per al Sistema de Centres d’Energia, una teràpia de caire holístic creada pel metge i músic argentí Hugo Ardiles, els nostres problemes de salut es deuen a bloquejos que es produeixen en un o més dels nostres centres energètics.
Aquesta teràpia, a través d’asanes de ioga, exercicis i meditacions persegueix flexibilitzar i desbloquejar totes les zones del cos. D’aquesta manera, s’aconsegueix un equilibri a tot l’organisme que comporta salut i benestar, tant físic, com emocional i espiritual.
Cada centre energétic regula un seguit d’òrgans i glàndules. També té un paper energètic concret i es vincula a certes emocions i pautes psicològiques”.
No hi ha dues classes iguals
En realitat, per mobilitzar l’energia o alliberar un bloqueig que s’ha produït en algun centre, es necessita un tipus de treball específic.
Per això, les asanes, els moviments o les meditacions i, fins i tot, la música que s’utilitza, són molt diferents si estem treballant el centre cardíac, responsable de la nostra vida afectiva i d’òrgans com el cor o els pulmons , entre altres, que si estem fent una sessió per al centre lumbo sacre, que s’encarrega de redistribuir l’energia, de regular els òrgans sexuals i d’equilibrar la nostra sexualitat, entre d’altres funcions.
Cada sessió està pensada per treballar un centre energètic, per això mai no es repeteix una mateixa classe.
Els 7 centres energètics
Els dos centres inferiors
1. Baix
És el que ens connecta amb l’energia vital. A nivell psicològic i emocional es relaciona amb la seguretat i confiança en un mateix. Abasta la zona del sacre i el perineu, els glutis, isquiotibials i bessons.
Òrgans: Úter, pròstata i recte.
Glàndules: Sexuals i escorça suprarenals.
Per desbloquejar aquest centre, expressar i mantenir-lo sa és molt important la feina que es fa amb la planta dels peus i els talons.
2. Lumbo-sacre
És l’encarregat de distribuir l’energia. En el pla psicològic es relaciona amb la capacitat de sentir plaer i expressar alegria. Abasta la columna lumbar, la zona de l’abdomen que es troba per sota del melic, els engonals, les cuixes per la part interior, les cames i l’arc interior del peu.
Òrgans: Aparell urinari, testicles, ovaris i còlon.
Glàndules: Sexuals i medul·la suprarenal.
El moviment dels malucs és bàsic per connectar amb la sensualitat i alliberar el plaer i l’alegriaque poden estancar-quan hi ha un bloqueig en aquest centre.
Els centre mitjà i el cardíac
3. Mitjà
És el centre que ens connecta amb la nostra vida emocional i també amb la nostra capacitat d’il·lusionar-nos i amb la nostra fantasia. A nivell psicològic ens ajuda a contactar amb les nostres emocions i a expressar els nostres sentiments.
Engloba la part superior de l’abdomen, fins al plexe solar i la setena vèrtebra dorsal. Inclou els músculs intercostals, abdominals i el diafragma.
Òrgans: Fetge, bufeta de la fel, estómac i budells.
A mesura que es va treballant aquest centre es va netejant tot allò que ens lliga al nostre passat i ens impedeix seguir endavant. A poc a poc s’aconsegueix connectar amb la part creativa que tots tenim i reconèixer el nostre poder personal.
4. Cardíac
D’ell depèn la nostra vida afectiva, la nostra connexió amb els altres i la nostra capacitat de sentir, donar i rebre amor.
Inclou la part superior del tòrax: clavícules, omòplats, costelles i estèrnum, i també engloba els braços i els palmells de les mans.
Òrgans: Cor, pulmons i bronquis.
El bloqueig d’aquest centre pot provocar, entre altres, problemes respiratoris i cardíacs. A nivell emocional pot dificultar les relacions personals que podrien estar contaminades per sentiments d’ira i desconfiança.
Al cultivar aquest centre amb cura progressarem en la nostra habilitat per entregar-nos als altres i confiar tant en nosaltres mateixos com en els que ens envolten. La poderosa vibració de l’amortambé es desenvolupa conreant aquest centre.
El centre de la comunicació
5. Laringi
Regeix la comunicació, la capacitat d’expressar-se i l’intel·lecte. Abasta la cara, fins a les celles, el coll, les espatlles, el múscul trapezi i els dits de les mans.
Òrgans: orelles, nas, ulls, llengua, llavis i laringe.
A nivell psicològic, aquest centre posa ordre en la nostra conducta, marca la nostra capacitat de control i les nostres habilitats tècniques i expressives.
El mal de coll o d’oïdes, la tensió en el coll o la rinitis són algunes de les afeccions que poden indicar que hi ha un bloqueig en aquest centre. Al treballar-lo, no només milloraran els nostres símptomes físics, sinó que a més ens resultarà molt més fàcil expressar les nostres opinions i els nostres sentiments.
Els dos centres superiors
6. Frontal
Per als budistes i altres tradicions és el tercer ull, que simbolitza la visió clarivident que es desenvolupa a base d’un treball espiritual.
En la teràpia de centres el concepte és semblant, ja que el frontal representa “La ment superior”, que unifica totes les parts del nostre ésser.
És l’observador interior, el que accepta sense jutjar. La seva característica és l’objectivitat.
Abasta el front, les temples o regió temporal, el clatell o regió occipital, la base del crani i part del sistema nerviós. Regula la glàndula hipòfisi, el pensament i la creativitat.
Quan es treballa el frontal els moviments són subtils i suaus. Es tracta de dirigir l’atenció a cada moviment per prendre consciència i registrar tot el que ens passa i sentim. També es dedica més temps a la meditació, que és el mitjà ideal per calmar la nostra ment i ajudar-nos a desenvolupar en la vida diària la capacitat d’auto-observaciói de viure centrats.
7. Coronari
Ens connecta amb l’energia còsmica, és el centre de l’espiritualitat, el que ens fa conscients que formem part d’un “Tot”, sense que aquesta consciència s’hagi relacionar amb una creença o religió concretes.
S’inicia a la glàndula pinial, és a dir, per darrere del punt mitjà del cap, i s’estén cap amunt, fins obrir-se al cel.
És el menys físic de tots els centres, el que es treballa més des de la meditació i l’escolta, que des de l’acció i el moviment.
Les sessions acostumen a tenir una durada de 75 minuts. És una teràpia apte per persones de qualsevol edat.
Més informació:
Escen
Movimiento Expresivo Barcelona
Temes relacionats
. Sistema de centres d’energia (I). Integrar cos, ment i esperit