VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Sense por (I)

Enfortir l’energia dels ronyons és la clau

Per a la Medicina Tradicional Xinesa la por és una emoció lligada als ronyons, els òrgans de l’element aigua, que regeix l’estació de l’hivern. Reforçar l’energia dels ronyons ens donarà també enteresa i coratge per fer front als reptes que ens trobem en el nostre camí.

Tant per a la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) com per al Sistema del Tao Curatiu (STC), basat en ella, l’hivern és l’estació de l’element aigua, que té com a òrgan destacat el ronyó.

Segons la MTX, entre les moltes funcions del ronyó es troba la d’emmagatzemar l’energia Jing o essencial, la que rebem dels nostres pares en el moment de la concepció i que és la base de la nostra existència, ja que sense ella no hi hauria vida.

La MTX també vincula a cada òrgan del cos una emoció, que en el cas dels ronyons és la por. Un temor que ocasiona un buit d’energia Jing i que es manifesta físicament amb trastorns més o menys greus en funció de la naturalesa de la por de què es tracti i que poden anar des d’un lleuger tremolor de cames a una infecció greu de ronyó.

Un mecanisme de supervivència

Sentir por és un mecanisme de supervivència que ens prepara per lluitar o fugir davant d’una situació de perill i és intrínsec a l’ésser humà, forma part de la nostra essència, de la nostra evolució.

Totes les persones tenen por en un moment donat, però el millor de tot és que totes també comptem amb els mecanismes per poder-la superar.

El problema es presenta quan els nostres temors no ens deixen créixer ni avançar: la por a volar o conduir pot fer-nos perdre oportunitats de viatjar, de treball i de relació amb persones d’altres cultures;  la por a trencar una relació o canviar de feina ens poden hipotecar la vida en situacions que ens fan infeliços; la por a les multituds ens pot obligar a viure tancats a casa …

Només es té por quan no s’està d’acord amb un mateix”.
Hermann Hesse

Classificació dels temors

Terapeutes de diferents escoles i disciplines classifiquen les pors seguint criteris variats, però podríem dir que gairebé tots es posen d’acord en que una part dels nostres temors són propis de l’espècie, la qual cosa no vol dir que no es puguin superar, mentre que els altres són apresos, ja sigui per educació, ja sigui per males experiències.

• Les pors innates a l’espècie es transmeten de generació en generació i podríem anomenar-les endògens:

– Por a la foscor, als fenòmens naturals (tempestes, foc, inundacions, etc.).

– Por a que ens fallin les necessitats bàsiques (menjar, beguda, llar i família) i a la mort.

• Les pors apreses o exògenes poden tenir diferents orígens:

– A l’entorn: Quan no som capaços d’afrontar situacions o persones de la nostra vida quotidiana. Solen comportar problemes d’autoestima i frustració per no poder assolir els objectius desitjats.

– La por a la injustícia o a ser acusats d’alguna cosa que no hem fet.

– Por a la nostra incapacitat: Quan creiem no disposar de recursos per tenir èxit en els estudis, a la feina.

– Post-traumàtica, que sol aparèixer després d’una mala experiència: Por a tenir un accident de trànsit, a patir una malaltia, a anar al metge, etc.

 

L’únic que hem de témer és la por mateixa”.
Franklin D. Rossevelt.

Reforçar l’energia dels ronyons

Per superar aquella por que ens impedeix gaudir de la pròpia vida la psicologia moderna compta amb teràpies i exercicis molt potents dels quals parlarem en un altre article.

Avui ens centrarem en les solucions de la MTX. I, per enfortir els ronyons i l’energia essencial Jing, la MTX i el STC proposen diversos tractaments: acupuntura, dieta, massatges, plantes medicinals, exercicis de Txi-Kung o Qi Jong…

Respiració de ronyons

Aquest que us proposem és un exercici inspirat en el STC  fàcil de realitzar i molt beneficiós per reforçar l’energia dels ronyons:

– Col·loca’t dempeus, amb l’esquena recta, la mirada a l’horitzó i les cames separades a l’altura de les espatlles i lleugerament flexionades.

– Tanca els ulls. Posa els palmells de les mans a l’alçada dels ronyons. Relaxa el cos i la ment, intentant que cap pensament et pertorbi.

– Agafa aire i sent com penetra per les teves mans i les escalfa. En espirar, dirigeix aquesta calor als ronyons.

Fes-ho durant cinc minuts.

No és valent el que no té por, sinó aquell que sap conquerir-lo”.
Nelson Mandela.

 

Amb la col·laboració de Noelia Moreno,
psicòloga del
Centre Adara, de Logronyo.

 

TEMES RELACIONATS:

. Sense por (II). 10 estratègies per vèncer els nostres temors

. Hivern: Temps de recolliment i calma.

. Viure bé l’hivern. Celebrar el solstici.

2 Responses to “Sense por (I)”

  • Albert Rossell:

    M’ha agradat molt llegir aquest article. En pocs paràgrafs he après molt de teoria. La pràctica, malauradament, ja l’havia experimentada. És més, l’exercici que recomanes, va bé! Moltes gràcies.

    • Conxita Parra:

      La respiració de ronyons és realment molt efectivca i dóna “bon rotllo”. Te la recomano!

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
maig 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Darrers Tweets