Rooibos
La beguda que ens ve de Sudàfrica
Fa uns anys el Rooibos era un producte exòtic que només coneixien quatre privilegiats. Avui és una beguda molt apreciada arreu del món pel seu sabor, les seves propietats i el fet que no porti teïna, la qual cosa fa que persones de totes les edats la puguin prendre a qualsevol hora.
En diem Te Rooibos, però en realitat no és un te, ja que ni surt de la planta del te ni porta teïna. El Rooibos (Aspalatus Linearis) és una planta d’origen sudafricà que en la llengua del país, l’afrikaans, vol dir arbust vermell. A Sudàfrica és la beguda per excel·lència i poc a poc el seu consum s’ha anat escampant arreu del planeta.
Un poderós antioxidant i antial·lèrgic
Del Rooibos se’n diuen maravelles perquè el seu sabor és molt agradable i refrescant, però també perquè entre les seves propietats està la de ser un potent antioxidant, la qual cosa el fa valuós a l’hora de lluitar contra els radicals lliures, responsables de l’envelliment prematur i de moltes de les malalties degeneratives.
En les darreres dècades s’han fet estudis per conèixer millor les propietats d’aquesta planta i s’ha descobert que és molt eficaç a l’hora de combatre les al·lèrgies ja que frena la producció d’histamina, la substància que les persones al·lèrgiques produeixen en excés. Això converteix el Rooibos en un antihistamínic natural.
Els experts assenyalen que entre les propietats del Rooibos es troba el seu poder antiinflamatori i també la seva capacitat per alleugerir problemes relacionats amb l’estòmac i els budells, especialment en casos de diarrees o gastritis. També se’l considera molt útil per combatre el sobrepès, per afavorir el son en casos d’insomni i per alleugerir èczemes, urticàries i altres problemes de la pell.
No és te vermell
Malgrat que també es conegui el Rooibos com el te vermell, no se l’ha de confondre amb el te vermell xinès Pu-erh. Hi ha dues diferències bàsiques entre ambdós. La primera és que el Rooibos no porta teïna i el Pu-erh sí, encara que en menor quantitat que el te negre.
L’altra diferència és que el Rooibos no inhibeix l’absorció del ferro, cosa que sí que fa el te Pu-erh, especialment quan es pren just abans o després dels àpats, segons indiquen alguns estudis realitzats.
Minerals a dojo
Diuen els experts que el Rooibos conté més de 200 principis actius beneficiosos per a la salut. Entre ells destaquen els minerals, la qual cosa fa que sigui una beguda molt adequada per a esportistes.
Entre els minerals que podem obtenir d’una tassa de Rooibos, per a la que calcularem uns 3 grams de plantes i uns 200 ml d’aigua, hi trobem:
• Potassi (7,12 mg) i Sodi (6,16 mg). Aquests dos minerals treballen junts i cal que la seva presència en el nostre organisme sigui equilibrada. Si n’hi ha massa o poc d’un o altre podem patir alteracions de salut. Entre les seves funcions està la conducció nerviosa, el ritme cardíac, l’equilibri hidrosalí i moltes d’altres.
• Calci (1,09 mg). Important per a la bona salut dels ossos i les dents.
• Magnesi (1,67 mg). Ajuda a l’absorció del calci i entre les seves funcions està la de ser un relaxant muscular (aquí he tret tot una afegitó que sobrava, ja que era igual que abans)
• Fluor (0,22 mg). Pot ajudar a mantenir la boca sense càries.
• Ferro (0,07mg). Pot ajudar les persones vegetarianes a millorar la seva ingesta diària de ferro. També pot ser indicat per a dones embarassades, mares que donen el pit o persones que tenen tendència a l’anèmia provocada per causes diverses.
• Coure (0,07). Aquest mineral és important a l’hora de metabolitzar les proteïnes.
Com preparar-lo
Actualment pots trobar Rooibos sol o barrejat amb altres productes a les botigues especialitzades. Hi ha Rooibos boníssims amb trossets de xocolata i coco; espècies; fruites del bosc; fruits secs, pebre, flors i fins i tot amb xili…
Per preparar-lo, segueix aquestes indicacions:
• Escalfa aigua de bona qualitat en un escalfador, tetera, o al foc, com faries per a qualsevol altra infusió, i porta-la al punt d’ebullició.
• Afegeix una culleradeta (de les de cafè) de Rooibos o una bosseta i deixa-la reposar de 3 a 4 minuts.
• El pots prendre sol o amb una mica de mel o sucre. També li pots afegir llet o batut de soja o de qualsevol altre cereal, o unes gotes de llimona.
• A l’estiu es pot beure fred.
M’encanta el Rooibos!! El vaig descobrir fa anys llegint el llibre d’Alexander McCall Smith “La 1ª detectiu de Botsuana”. La protagonista va sempre amb una tassa de rooibos i crec recordar que fins i tot hi ha una nota de l’autor explicant què és. Em va cridar tan l’atenció que en vaig voler comprar, però no em va resultar fàcil! Al final en vaig trobar de comerç just. No coneixia la varietat de xili, ha de ser potent. La buscaré.
Felicitats pel bloc!!!
Sònia
Genial l’article! Jo vaig descobrir el rooibos a través del meu germà. Un problema de salut va fer que no pugués prendre cafè i com el te no li agrada va buscar alternatives. Ara en prenem tots. I a totes hores! El que no sabia és que n’hi hagués de tantes varietats, jo pensava que comprava el ‘normal’, però suposo que és el de flors, perquè a la barreja en surten unes quantes.