VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Psicologia positiva

Una teràpia basada en les solucions

Des dels anys 60 una de les corrents psicològiques més punteres és l’anomenada psicologia positiva que enlloc de centrar-se en els símptomes ho fa en les habilitats de les persones per ajudar-les a sortir de les crisis. En parlem amb la psicòloga Noelia Moreno.

El pare de la psicologia positiva és Martin Seligman que va decidir estudiar perquè davant d’un trauma algunes persones s’enfonsen en una depressió i d’altres se’n surten, de vegades fins i tot reforçades d’aquell escull. Coneixerem algunes de les seves bases de la mà de la psicòloga Noelia Moreno, del Centre Adara de Logronyo


Comencem amb un cas pràctic. Una persona arriba a la seva consulta i li diu: ‘M’he quedat a l’atur i la meva parella està malalta. No em demani que sigui optimista!˝

D’acord, no li demanaré que en sigui, d’optimista, però sí realista. Faci una ullada al seu voltant i vegi quantes coses sí que funcionen bé.  És en aquestes coses en les que es podrà recolzar per seguir endavant. Diríem que aquesta és la filosofia de la psicologia positiva.

Felicitat no és fer el que un vol sinó voler el que un fa
Jean Paul Sartre

‘Copiar’ als triomfadors

Què diferencia la psicologia positiva d’altres corrents?

Fins ara els corrents més importants de psicologia se centraven més en la part patològica: Quin és el símptoma, quin és el quadre diagnòstic, quin és el trastorn…. Tots aquests temes s’han estudiat moltíssim i gràcies a això tenim moltes vies de solució. En canvi, el que no s’havia estudiat tant són les potencialitats de la gent, què fa diferent la gent que té èxit.

I algú es va posar a investigar-ho…

Exacte. De fet, la corrent més puntera des dels anys 60 en psicologia és la que estudia i analitza la gent que se’n surt per tal de poder ajudar als que no ho saben fer.

Aquesta va ser la motivació del creador de la psicologia positiva?

Diguem que descobrir per què davant d’un trauma unes persones s’enfonsen en una depressió i altres se’n surten és el que va impulsar a Martin Seligman, el pare de la psicologia positiva, a posar-se a estudiar a aquells que sí que ho aconseguien. Estudiar quines variables es posen en marxa a nivell psicològic per superar els problemes per tal de poder ensenyar aquests mecanismes a d’altra gent.

Treball a diferents nivells

Però quan estàs immers en un drama no sempre és fàcil donar-li la volta per trobar alguna cosa positiva on agafar-te…

No, és clar, per això es treballa des de diferents àmbits, és a dir, es treballa tant a nivell de raonament, com a nivell intuïtiu. Per poder fer aquest exercici hem de treballar els pensaments, les emocions, les conductes i també els aspectes més físics. Avui sabem, per exemple, que l’optimisme beneficia el sistema immunològic.

Entendre les coses no és suficient…

Exacte, jo puc treballar des de la raó, però hi ha patrons inconscients que també cal tenir en compte per tal d’anar tots a una. Podem entendre què és el que no funciona, però no saber com canviar-ho. Aquest canvi es pot realitzar, per exemple, amb l’ajuda de la hipnosi, una eina molt eficient per modificar patrons de pensament inconscients i que fa possible que el canvi sigui més ràpid. De tota manera, encara que no s’empri l’arma de la hipnosi, que és molt potent, la dinàmica pròpia de la psicologia positiva  pot ajudar a facilitar aquest canvi.

Temes relacionats: “Posa un optimista a la teva vida. Segur que t’acaba ajudant”

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
desembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Darrers Tweets