VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

“La medicina natural és una ciència molt potent per tractar les al·lèrgies”

Entrevista a Rosa Maria Canas, naturòpata

Quan arriba la primavera moltes persones pateixen d’al·lèrgies, especialment a causa de la pol·linització d’algunes famílies de plantes. Rosa Maria Canas, graduada en Naturopatia i Medicina Tradicional Xinesa, ens dóna algunes pautes per prevenir i tractar aquesta afecció.

Què és una al·lèrgia?
L’al·lèrgia podríem definir-la com una alteració de la capacitat de reacció de l’organisme. És a dir, és una resposta exagerada del sistema immunitari d’una persona a determinades substàncies, a les quals identifica com a perjudicials, encara que siguin en quantitats mínimes i resultin inofensives per a la gran majoria. Això fa que es desencadeni tota una sèrie de reaccions com a defensa, siguin respiratòries, nervioses o en forma d’erupcions.

Per què les pateixen unes persones en concret?

En les al·lèrgies sol haver-hi una predisposició genètica, si bé això no és determinant. Les al·lèrgies les pateixen aquelles persones que tenen un sistema immunològic que reacciona excessivament a determinats estímuls. Aquesta hipersensibilitat fa que el seu sistema de defensa alliberi grans quantitats d’histamina, substància que intervé en les reaccions inflamatòries, la qual cosa provoca tot tipus de símptomes al·lèrgics.
Podríem dir que és com si l’organisme d’aquestes persones tregués l’artilleria pesada per matar una petita mosca.

Quines són les al·lèrgies més freqüents a la primavera?
Les més freqüents durant el període primaveral són les al·lèrgies al pol·len de diverses espècies vegetals. Dins d’aquest apartat, les que trobem més sovint són les de les gramínies, la parietària i l’olivera. També són molt habituals, si bé no són tan especifiques de la primavera, les al·lèrgies als àcars de la pols i al pèl de determinats animals.

Mesures preventives

Per exemple, és recomanable que en sortir al carrer les persones al·lèrgiques portin ulleres de sol; si viatgen en cotxe, cal que tanquin les finestres. També convé ventilar la casa, però cal fer-ho a primera hora del matí o a última del vespre, que és quan baixen els nivells de pol·len a l’aire; retirar catifes i objectes que puguin acumular la pols; rentar bé les fruites i les verdures per si contenen partícules de pol·len, i intentar evitar les activitats a l’aire lliure els dies amb alts índex de pol·linització i de vent.

Seria també preferible evitar durant aquesta època les sortides a la muntanya i optar per la platja, ja que a la vora del mar la concentració de pol·len és menor.

Què pot fer la medicina natural per les persones al·lèrgiques?
La medicina natural és una ciència molt potent per tractar les al·lèrgies, ja que té recursos per afrontar-les, tant des de la prevenció, com des del tractament simptomàtic. Compta amb diverses disciplines que li permeten encaixar amb tot tipus de persones, perquè recordem que per als naturòpates no hi ha malalties sinó malalts. És per aquesta raó que s’ha de veure cada cas individualitzat i és aconsellable que es consulti amb l’especialista per trobar el tractament més convenient.

En aquest sentit, i segons les característiques pròpies de cadascú, podem triar entre l’homeopatia, l’oligoteràpia, la fitoteràpia o la suplementació ortomol·lecular, només per citar-ne algunes. Des de la prevenció es pot regular el sistema immunològic per evitar que reaccioni excessivament quan no cal. I si ja s’està en procés al·lèrgic perquè no s’ha arribat a temps de prevenir, es pot alleugerir la molesta i incòmoda simptomatologia.

Com actuar davant d’una crisi al·lèrgica

De vegades, malgrat prendre precaucions, et pots trobar amb un atac d’al·lèrgia al mig del carrer, especialment a llocs on hi ha plataners; què s’ha de fer en aquestes situacions?
Convé anar preparat amb recursos naturals per aquests casos per poder-los utilitzar sense problemes a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Dir també, encara que soni evident, que la persona hauria d’intentar canviar de lloc o d’ambient el més ràpid possible, ja sigui anant per un altre carrer o bé entrant en algun local on hi hagi aire condicionat, ja que això evitarà el contacte amb l’al·lergen i regularà la reacció histamínica.

Les persones al·lèrgiques haurien de portar sempre a sobre “l’antídot”?

És recomanable i en aquest sentit la medicina natural ho posa fàcil ja que compta amb “antídots” còmodes i senzills d’usar. Hi ha divesos productes d’urgència, en funció del cas, que es poden portar a la bossa o a la butxaca, com per exemple els petits tubs d’homeopatia. Per tant, a banda del tractament que es faci habitualment, convé tenir-los a mà per si es pateix un episodi de crisi.

Rosa Maria Canas (ptibunny@hotmail.com) és llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i graduada en Naturopatia i Medicina Tradicional Xinesa pel Centre d’Estudis de Naturopatia i Acupuntura de Barcelona (CENAC), en el qual també és professora. És especialista en Teràpia Floral i Homeopatia i forma part de l’equip de Salud y Desarrollo Personal on també hi té la seva consulta.

Temes relacionats:
• Els 4 pilars de l’energia vital

• L’energia emocional

2 Responses to ““La medicina natural és una ciència molt potent per tractar les al·lèrgies””

 • Marta Camps:

  Quin podria ser un “antídot” adequat per un problema de rinitis causat pels plataners de Barcelona? Hi ha dies que anar pel carrer és una autèntica tortura!!

  • Rosa Maria Canas:

   La veritat és que Barcelona amb els seus plataners no és una ciutat fàcil per les persones amb al·lèrgies. Un dels tractaments més efectius en aquest cas és l’homeopatia, peró precisament el que fa que aquesta ciència resulti tant eficaç és que per un mateix problèma hi ha diversos productes, en funicó de la modalitat com es presenta la patologia, és a dir, quin tipus de rinitis és, intensitat, àrea d’influència (ulls, oida, mal de cap…)
   Com veus els tractaments naturals són personalitzats i els genèrics no són sempre útils per a tothom. Per tant, cal trobar quin “antídot” és l’apropiat pel teu cas en base a una sèrie d’interrogants.
   Estaré encantada d’intentar d’ajudar-te si et vols posar en contacte amb mi (ptibunny@hotmail.com).

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets