VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Els 4 pilars de l’energia vital

Preparem la primavera (1)

Hem deixat febrer enrere i ja olorem la primavera: el bon temps, l’esclat de la natura… A algunes persones, però, el canvi d’estació els provoca astènia, un gran cansament i altres molèsties, la majoria de les quals són a causa d’una baixa energia vital.

L’energia vital, el txi dels orientals, és l’essència que ens nodreix, la que ens dóna vitalitat i força per poder realitzar qualsevol tasca. Si en tenim un bon dipòsit, perquè ens cuidem diàriament d’abastir-lo, l’estrès, els sobreesforços o els canvis d’estació potser no ens arrossegaran o no ho faran gaire.

Per contra, si el nostre estil de vida no ens permet cuidar l’energia vital, és possible que un canvi d’estació, una punta d’estrès provocada per un excés o una manca de feina o un sobreesforç, sigui físic o mental, ens portin a patir esgotament, astènia i fins i tot tendència a la depressió.

Hi ha moltes coses que podem fer per tenir cura de la nostra energia vital, tenen a veure amb els nostres hàbits, les nostres emocions i la nostra capacitat de gestionar-les, però hi ha 4 principis bàsics que convé conèixer abans de posar-nos a treballar en altres aspectes.

1. Abans que res: respira!

Quan respirem, en inspirar agafem oxigen, però també energia vital; i en espirar deixem anar toxines. Aquest intercanvi es produeix de forma automàtica i molt sovint també de manera superficial. L’aire que hauria d’omplir els pulmons i inflar l’abdomen es queda a mig camí a causa del mateix estrès, d’un excés de sedentarisme…

PROPOSTA. Fes un petit exercici de respiració conscient: Observa com entra l’aire pel nas, omple els pulmons i s’expandeix per l’abdomen, i després deixa anar l’aire a poc a poc, fent que l’espiració duri el doble, més o menys, que la inspiració. Repeteix la seqüència cinc vegades, dos o tres cops al dia.

Aquesta pràctica regular t’ajudarà a millorar la qualitat de l’energia vital que reps, però també a asserenar la ment. La suma d’ambudes coses t’aportarà benestar i calma.

2. Tria bé què menges*

El menjar és una bona font d’energia vital, però depèn de què triem també pot ser-ho de toxines. La dieta mediterrània és una bona opció, perquè és variada i proporciona la majoria dels nutrients que necessitem.

Alguns especialistes, però, creuen que molts conreus moderns, amb l’abús de pesticides, transgènics i altres pràctiques (conservació en cambres frigorífiques, cultius massius…) proporcionen aliments potser nutritius i calòrics, però amb escassa o nul·la aportació d’energia vital.

PROPOSTA. Sempre que puguis escull productes de cultiu ecològic. Si això no és possible, planteja’t prendre algun suplement energètic a base d’antioxidants, consulta amb un especialista sobre quin és el més convenient en el teu cas.

També és important que facis cinc àpats al dia, tres de principals: esmorzar, dinar i sopar; i dos entremig: mig matí i mitja tarda, que podrien ser a base de fruita fresca o seca.

* Si tens qualsevol dubte sobre el més convenient per a tu a nivell d’alimentació, consulta sempre amb un especialista.

3. Fes exercici de forma equilibrada

Cada vegada passem més hores  davant dels ordinadors i de la tele, i menys estones caminant o a l’aire lliure. El sedentarisme s’imposa, però l’energia vital necessita moviment per no estancar-se i també per augmentar.

Cal, doncs, fer exercici i és millor que aquest sigui constant i moderat, que no pas puntual i exagerat, ja que en aquest darrer cas podries esgotar l’energia enlloc de guanyar-ne.

PROPOSTA. Camina cada dia un mínim de mitja hora, si pot ser a pas viu. No cal que surtis expressament, pots anar caminant a la feina o a fer encàrrecs. Si vas molt lluny, pots baixar unes parades abans de l’autobús i fer la resta del trajecte a peu.

També pots instaurar el dia de l’escala i no agafar cap ascensor aquella jornada, sinó pujar a peu totes les escales que et trobis pel camí. La natació, anar en bicicleta, ballar o una variada taula d’estiraments també poden ser bones opcions.

Una cosa important és que l’exercici que escullis t’agradi i no suposi una nova obligació”.

4. Aconsegueix un son reparador

Les forces vitals treballen de nit per regenerar el nostre organisme, per això és tan important dormir bé i que les nostres hores de son siguin de qualitat. Una manera d’aconseguir-ho és evitar donar-li un excés de feina al nostre fetge.

El fetge és la seu de l’energia vital, el centre on es produeix la bioquímica de la regeneració i del metabolisme humà. Si durant la nit el tenim treballant per fer la digestió del sopar, no es podrà encarregar de regenerar-nos, la seva tasca principal.

PROPOSTA. Acostuma’t  a fer un sopar lleuger, és el primer pas per a no donar-li feina extra al fetge. També seria molt convenient que no prenguessis alcohol a la nit, que donessis un petit passeig després de sopar i que no et fiquessis al llit fins dues hores després d’haver sopat.

Temes relacionats:
• L’energia emocional

• Entrevista amb Rosa Maria Canas, naturòpata


Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
setembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Darrers Tweets