Pràctiques de primavera
Un massatge taoista per harmonitzar el fetge
Som a la primavera, regida per l’element fusta segons la medicina tradicional xinesa i que té com a òrgan rector el fetge, sempre acompanyat de la bufeta de la fel. Mantenir en harmonia i equilibri el fetge pot comportar una millor salut física i emocional.
Quan el fetge està en harmonia ens sentim creatius, amb ganes de jugar i de créixer i aprendre, però quan el fetge està col·lapsat a causa d’emocions que no hem sabut o pogut expressar, mala alimentació, manca de son, estrès… el fetge entra en desharmonia, la qual cosa pot comportar malestars digestius, enuigs, malhumor o fins i tot atacs d’ira.
Un petit gest amorós
La medicina tradicional xinesa i també la tradició taoïsta disposen de diversos mètodes per tornar l’harmonia als òrgans: exercicis de txi-kung, acupuntura, moxibustió, fitoteràpia…
Entre totes aquestes eines una de les més agradables és el massatge. El massatge taoïsta és força complexe i és una important matèria d’estudi a la qual es dedica temps, esforç i pràctica.
De tota manera, tal i com ens assenyalen Yves Réquéna i Marie Borrel en el llibre Guía Práctica de Medicina China “sense haver d’aprofundir en detalls tècnics, tots podem aprendre a fer un lleuger massatge dels nostres òrgans”.
Com fer-lo
. Asseu-te còmodament en una cadira, amb l’esquena recta i els peus reposant al terra. Si estàs avessat a fer meditació, també pots seure al terra, en un coixi de meditació o zafu en la posició que tinguis per la mà.
. Posa suaument les dues mans planes, una damunt de l’altra, sobre la zona del fetge, és a dir, sobre les costelles al costat dret del cos.
. Tanca els ulls, relaxa’t tant com puguis i comença a imaginar que un potent corrent d’energia surt de les teves mans i penetra a l’interior del teu cos, en direcció al fetge i la bufeta, i els inunda, els acarona.
. Passats uns minuts, visualitza o imagina que són el fetge i la bufeta els que xuclen aquesta energia guaridora, la capten i deixen que penetri dins seu. És possible que en aquest moment sentis escalfor o frescor, en funció de les necessitats dels teus òrgans.
. Quan sentis que t’has reconfortat, separa les mans del fetge, obre els ulls i respira profundament un parell de vegades abans d’incorporar-te a les teves tasques habituals.
Dues idees per millorar el massatge
1. Abans d’iniciar el massatge pots dedicar uns minuts a fer la pràctica del somriure interior.
2. Mentre estàs fent el massatge pots cantar el so guaridor del fetge: shhhhhhhhhhhhh, és un so suau, que es fa deixant passar l’aire per entre les dents, com quan volem fer callar a algú però amablement.
TEMES RELACIONATS
. És primavera. Temps de renovació i creativitat