VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Pràctiques de centrament

Harmonia amb l’element terra

La Medicina Tradicional Xinesa ens diu que aquesta època de l’any que estem ara, finals d’estiu, està regida per l’element terra. Les qualitats d’aquest element són el centrament, l’equilibri i l’harmonia, que nosaltres podem afavorir practicant alguns exercicis inspirats en la filosofia curativa taoista.

El Tao curatiu és un mètode ancestral d’origen xinès que afavoreix la transformació del cos, la ment i l’esperit, beneficiant els potencials autocuratius de la persona i que es va transmetre durant segles per via oral.

Des dels anys 80, i gràcies al treball de divulgació del mestre Mantak Chia, el seu coneixement s’ha anat expandit i avui ja són milers els practicants arreu del món.

La pràctica taoista per excel·lència és el somriure interior, una  meditació que serveix per obrir els canals de comunicació interna amb el nostre organisme i que empra l’energia de l’alegria per afavorir el benestar i la curació física, energètica, emocional, mental i espiritual.

Els exercicis del Tao Curatiu incrementen la nostra vitalitat, energia, creativitat i benestar a tots els nivells”.

Les 4 etapes del centrament

Per a la Medicina Tradicional Xinesa la terra és el centre en el qual ens hem de mantenir per sentir-nos bé en tots els aspectes. El tao curatiu disposa d’una seqüència de 4 petits exercicis que ens ajuden a mantenir-nos en aquest centre desitjat:

1. Pràctica d’arrelament

2. Respiració de centrament

3. Somriure interior

4. Aprofundir en el centre

Una persona centrada viu i actua des de la unitat del seu ésser i no es troba minvada per les dissociacions de la seva consciència”.

Maitreyi D. Piontek, “El Tao de la mujer”

1. Pràctica d’arrelament

. Separa les cames a l’amplada de les espatlles, amb els peus en paral·lel mirant endavant. Procura que el pes del cos quedi repartit entre els dos peus.

. Flexiona lleugerament les cames i separa els genolls.

. L’esquena ha d’estar recta i aliniada, però relaxada, especialment les espatlles.

. Bascula lleugerament la pelvis, com si anessis a seure en un tamboret.

. Relaxa els braços i separa’ls lleugerament del cos. Separa lleument els dits i estira’ls però sense tensar-los.

. Posa el cap recte, amb el coll relaxat i el mentó lleugerament retret. Potser t’ajudarà imaginar que un fil invisible t’estira suaument de la coroneta.

. Descansa la mirada en un punt de l’horitzó.

. Agafa aire pel nas, suaument, sense forçar. En espirar, dirigeix l’aire conscientment a les plantes dels peus i imagina que els creixen arrels profundes a la terra.

Si et sents més còmode el pots fer amb els ulls tancats. Si et costa la postura a peu dret, pots seure, procurant mantenir l’esquena dreta i relaxada. Prova a fer-lo cinc minuts al dia fins l’entrada de la tardor i si et fa sentir bé adopta’l com una bona “rutina” diària.

Aquest exercici és especialment potent quan es fa a la natura”.

2. Respiració de centrament

. Situa’t en la mateixa postura que per fer la pràctica d’arrelament.

. Comença a respirar, sense forçar, agafant aire pel nas suau i profundament.

. En espirar dirigeix conscientment l’aire al teu centre principal d’energia, situat a uns tres dits per sota del melic i a uns dos de profunditat.

Mentre respires pel nas la mandíbula ha d’estar relaxada. Si et sents més còmode pots tenir la boca lleugerament entreoberta. També en aquest cas pots optar per seure i tancar els ulls.

No hi ha un temps limitat per fer aquest exercici, decideix acabar quan sentis que has retrobat la teva pau i equilibri interiors”.

3. El somriure interior

És una de les tècniques taoistes de transformació més importants i de la qual parteixen molts altres exercicis i pràctiques. Es tracta d’una meditació potent i molt senzilla que qualsevol persona poc practicar. Trobaràs tota la informació sobre el somriure interior en el post que li vam dedicar a colorsbloc fa uns mesos.

El somriure interior ens connecta directament amb la força vital”

Juan Li, mestre de Tao Curatiu

4. Aprofundir en el centre

. Col·loca’t en la postura de l’exercici d’arrelament.

. Inicia la respiració de centrament.

. Afegeix el somriure interior a la respiració de centrament, enviant el somriure al teu centre energètic situat tres dits per sota del melic i dos cap endins.

. Dirigeix tot els teus sentits a aquest centre. Escolta, sent, olora… el teu interior.

. Dibuixa amb la teva imaginació cercles en forma d’espiral en el teu centre energètic, sense perdre la regularitat de la respiració de centrament ni el somriure interior. Amb aquestes espirals concentraràs l’energia en el teu centre i aniràs adquirint més i més força interna.

Quan vulguis acabar, posa les teves mans sobre el melic i dibuixa un cercle, cada vegada més ampli, seguint les agulles del rellotge. Pots fer de sis a nou cercles, després fes-ho en el sentit oposat, de tres a sis cercles, fins que les teves mans quedin de nou sobre el melic.

Amb això, tancaràs la pràctica i podràs començar a notar el benestar i la sensació d’equilibri que t’envaeix.

Sis plau, no abandonis de seguida si al principi no notes res. Cal una mica de temps i de pràctica per aconseguir entrar en contacte amb aquesta força interna.”

Maitreyi D. Piontek

Temes relacionats:

. “El somriure interior. Una meditació taoista per a la salut i el benestar

. Finals d’estiu: Element terra. Mantenir-se en el centre és la clau

. L’energia de les pedres precioses grogues. Ambre i Ull de tigre

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets