VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Parlar en públic sense por (i 2)

Eines bàsiques per comunicar-nos millor

Fer un bon paper quan ens dirigim a un grup de persones depèn tant de la nostra capacitat de superar la por i controlar la tensió nerviosa que ens provoca la situació, com de dominar les eines bàsiques de la comunicació.


Parlar bé en públic és una habilitat molt útil en la nostra societat. Ens pot aportar autoestima, ens podem estalviar molt de temps i també aconseguir millors relacions personals i professionals.

A la primera part que vam publicar sobre el fet de parlar en públic ens vam centrar, sobre tot, en la vessant més emocional del tema, en com vèncer la por i controlar la tensió nerviosa.

En aquesta segona part parlarem dels aspectes tècnics, de les eines bàsiques de la comunicació. Dominar-les ens pot ser de gran ajuda per assolir el nostre objectiu: fer un bon paper quan ens volem fer entendre davant d’un o molts interlocutors.

El primer que hem de recordar és que quasi tothom es posa una mica nerviós abans de sortir a fer una conferència, un discurs o una intervenció pública. Aquest mínim de tensió ens pot ser útil per estar alerta i recordar en tot moment on som i què anem a fer.

Abans de començar

. Preparar bé el tema del qual anem a parlar i assajar-lo ens donarà seguretat i ens permetrà improvisar, però en cap cas convé memoritzar, l’exposició en aquest cas resulta mecànica i el públic ho nota. A més, és més fàcil patir lapsus de memòria.
. Saber a quin públic ens dirigim i els seus coneixements sobre la matèria de la qual tractarem ens ajudarà a enfocar el tema de la manera adequada i ens permetrà estar preparats si hi ha un torn de preguntes.
. Tenir un esquema clar de l’exposició en un únic foli que tindrem sempre a la vista per poder consultar-lo en tot moment. Ens ajudarà a situar-nos.
. Controlar el temps per no quedar-nos sense dir tot el que volem, però que en cap moment donem la sensació que tenim pressa per acabar. Per això resulta molt útil cronometrar en els assajos.

Durant la intervenció

És important parlar en veu alta, clara i vocalitzant.

• Si algú ens ha presentat i no ens agrada com ho ha fet, és millor corregir la presentació d’entrada, en cas contrari, ens sentirem incòmodes i això pesarà en la nostra intervenció.

. Si utilitzem un projector és important conèixer bé el seu funcionament.

. Per ser un orador popular s’ha de mirar tot l’auditori, tant als que els agradem com als que no. A aquests darrers els hem de mirar sense abusar per tal que no se sentin reptats.

. Evitar els tics, si ens concentrem en el que estem dient, desapareixeran.

Com més preparat tinguem el tema més fàcil ens resultarà improvisar en un moment determinat, perquè el dominarem.

. És important ser un mateix, no un personatge. No estem fent teatre i, per tant, podem emprar recursos que un personatge no podria fer servir. Dir “no ho sé”, per exemple, quan ens fan una pregunta que no sabem com respondre.
. Simplificar. El nostre discurs ha de ser tan concret com sigui possible. Hem de poder expressar les idees de forma clara, dient l’essencial. Recordem que la gent es cansa molt ràpid i li costa prestar atenció durant molta estona.
. Com més senzills ens mostrem més fàcil ens resultarà brillar.

No memoritzar, es nota molt, perquè l’exposició resulta mecànica i, a més a més, es poden patir lapsus de memòria

Quan demanar ajuda professional

Hi ha persones que pel seu càrrec o professió necessiten dominar les habilitats comunicatives: oradors, mestres, polítics… Són persones que si es mostren tímides o insegures provoquen desconfianca: “Quan fem de portaveu d’algú que no som nosaltres: una empresa, col·lectiu, partit polític… se’ns pressuposen qualitats de comunicador. Si ens tremola la veu o les mans, vacil·lem o ens posem vermells, la gent llegirà que els estem enganyant, no que som tímids o estem nerviosos, perquè se suposa que sabem comunicar”, ens diu Margarita Méndez, especialista en Counsellig.

Per això, si parlar en públic forma part de la nostra professió ens estalviarem molt de temps i patiment si ens posem en mans d’un professional per tal que ens ajudi a millorar les nostres capacitats comunicatives. “Els cursos de superació personal, el treball amb un coach poden ser de gran utilitat en aquests casos i tampoc necessitarem massa sessions, perquè és més senzill del que pensem”, assegura Margarita Méndez.

Temes relacionats:
Parlar en públic sense por (1). “La habilitat comunicativa es pot aprendre”.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
juny 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Darrers Tweets