VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Parlar en públic sense por (1)

Entrevista amb Margarita Méndez, especialista en Counselling

“L’habilitat de comunicar es pot aprendre”

La capacitat per expressar-nos bé en públic ens pot ajudar a tenir més èxit, tant a la nostra vida personal, com professional. Superar la por a fer-ho és una qüestió d’aprenentatge.  Margarita Méndez, especialista en Counselling, ens explica en aquesta entrevista algunes estratègies per millorar les nostres aptituds comunicatives.

Les habilitats comunicatives ens poden reportar molt beneficis. El primer de tots, fer-nos entendre i poder expressar els nostres pensaments i idees. I això podem necessitar fer-ho amb un públic molt petit: la nostra parella, un amic, la família, el nostre equip de treball o el nostre cap; o molt nombrós: un auditori de cent persones o milers de radiooients. La situació també pot ser d’allò més variada: una primera cita, aixecar la mà per fer una pregunta a classe o en una conferència, intervenir en una assemblea de treballadors, participar en una tertúlia radiofònica…

Qualsevol d’aquestes situacions reclama una colla d’habilitats comunicatives. I d’elles en parlem amb Margarita Méndez, especialista en Counselling.

Per què a la majoria de gent li fa por expressar allò que pensa o sent en veu alta?
Tenim por al judici dels altres. És una por que pot variar d’intensitat i manifestar-se amb una sèrie de símptomes molt desagradables: augment del ritme cardíac, rubor, respiració alterada, tremolor de mans, opressió a l’estómac, necessitats fisiològiques que no poden esperar…

Tot això es podria resumir en la síndrome ‘socors, tothom m’està condemnant’. Perquè el nucli de la timidesa, de la inseguretat i de la por a parlar en públic és sempre el mateix, i és que donem per descomptat que ho farem malament o que ens criticaran pel nostre físic, si és això el que ens preocupa. Aquest judici negatiu que esperem dels altres neix del judici negatiu que fem de nosaltres mateixos, no oblidem que som els nostres pitjors jutges.

Es pot aprendre

Tothom pot ser un bon comunicador?
Algunes persones són més extravertides i, per tant, més sociables i més socials. Tenen més experiència a l’hora d’estar amb la gent i, per tant, els resulta més fàcil comunicar-se. Però aquesta habilitat també es pot aprendre.

Què hi podem guanyar, millorant les nostres habilitats comunicatives?

Podem estalviar temps i conflictes, guanyar amics, clients i èxit social. No fer-ho, en canvi, pot crear-nos frustració per no ser capaços d’expressar els nostres pensaments, idees, emocions i, per tant, ens farà perdre credibilitat davant nosaltres mateixos i davant dels altres.

Els grans oradors sovint reconeixen que, per anys que faci que s’hi dediquen, segueixen posant-se nerviosos abans de començar, com és això?
La veritat és que tothom, encara que tingui experiència en fer-ho, es posa nerviós i sent una certa tensió abans de sortir davant del públic. Si no passa de cert grau, aquesta tensió o nerviosisme ens manté alerta i accentua la nostra capacitat d’observar més i millor a l’auditori que està escoltant, ens ajuda a concentrar-nos i, per tant, a fer-ho millor. Del que es tracta és d’aconseguir que la tensió que ens genera el fet de parlar en públic la puguem gestionar de manera satisfactòria.

7 estratègies per comunicar millor

En aquest punt de l’entrevista li demanem a la Margarita Mèndez que ens doni algunes eines per superar la por a parlar en públic. Aquestes són les seves propostes:

1. Centrar-se en l’objectiu

Si aconseguim que el centre del nostre pensament sigui assolir el nostre objectiu i ens concentrem en això, la por del que els altres puguin pensar sobre com ho fem, el nostre aspecte o la nostra habilitat, desapareix a l’instant.

2. L’exercici de la balança

Cada vegada que evitem fer una intervenció que ens pot beneficiar ampliem la nostra por. I la por té el mal costum d’encomanar-se a altres àmbits de la nostra vida. Fer una llista amb les pèrdues que ens ocasiona la nostra por cada cop que callem i una altra amb els guanys que podríem obtenir si la vencéssim, ens pot aclarir força la situació. Després, es tracta de llegir la llista sovint, especialment abans d’enfrontar-nos a una nova situació que temem, perquè ens servirà d’estímul per vèncer aquesta por.

3. Escollir què pensar

Si ens deixem emportar per la inèrcia, és fàcil que la nostra ment ens domini amb pensaments que minen la nostra autoconfiança. Per aturar aquest ‘atac’, cal identificar quan es posa en marxa aquest bombardeig i contraatacar amb pensaments formulats en positiu: ‘Estic preparat i ho faré bé’.
Recordem que posar un no al davant invalida la positivitat que preteníem donar-li a la frase.

El pensament positiu funciona quan hem treballat en el nostre autoconeixement, quan sabem ser objectius amb les nostres habilitats i limitacions, i pot ser una eina molt poderosa per augmentar la nostra autoestima i el nostre èxit personal i social.

4. Assajar per conèixer-se millor

La por ens paralitza i fa que de vegades ni tan sols intentem fer les coses que ens espanten. Conèixer la nostra veu, com ens movem, la nostra gestualitat… seran eines bàsiques a l’hora parlar en públic.

Llegir en veu alta, gravar la nostra veu i fer exercicis de vocalització i de modulació, reunir un públic benèvol: parella, família o amics i fer un assaig de la presentació que hem de fer són algunes mesures eficaces per guanyar confiança en nosaltres mateixos.

I, la prova de foc: preparar un discurs i fer servir el mirall d’interlocutor. És el més difícil, perquè estàs tu davant el teu pitjor jutge, tu mateix. Si superes aquesta prova hauràs fet un pas de gegant per guanyar la partida a la teva por.

5. Relaxar-se

La por provoca ansietat i tensió nerviosa. Si l’angoixa ens agafa just abans de donar una conferència, el millor és concentrar-nos en la nostra respiració per evitar que el cor s’acceleri, però sense perdre de vista on som i a què hem vingut. Una respiració controlada i profunda ens aportarà serenitat.

6. Visualitzar

Es tracta d’escollir una posició que ens resulti còmoda, asseguts o estirats, realitzar tres respiracions profundes que ens indueixin a una relaxació i començar a visualitzar o a imaginar la situació que volem atraure. Podem recrear en la imaginació tot allò que desitgem que passi i afegir tants detalls com vulguem, sempre des de la positivitat i el convenciment que serà així quan arribi el moment.

És una tècnica que dóna resultats sorprenents si es practica amb regularitat i amb convenciment.

7. Anar sobre segur

És importantíssim que ens sentim a gust amb la roba, el pentinat i les sabates que portem, que han de ser comodíssims. El nostre vestit no ha de ser un motiu de distracció ni de preocupació, per això, és millor no estrenar res aquell dia i molt menys les sabates.

Llibre d’interès

Com parlar bé en públic
Joana Rubio i Francesc Puigpelat
Editorial Mina
14 €

Temes relaciontats: Parlar en públic sense por (i 2).
Eines bàsiques per comunicar-nos millor.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
abril 2020
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« set.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Darrers Tweets