VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Oïda, un sentit oblidat

Idees per tenir cura de la nostra audició

De cotxes, de màquines, de sirenes… El soroll és una de les característiques del món modern. La nostra oïda pateix agressions acústiques externes continuades, la qual cosa pot desequilibrar-nos en el nostre element aigua, ja que l’oïda és el sentit que fa de porta d’entrada del ronyó, l’òrgan que regeix l’hivern, el de l’element aigua, segons la Medicina Tradicional Xinesa.

Ens costa estar en silenci. Sovint perquè en assalten sons incontrolables de tota mena: els motors i les botzines del cotxes, sirenes d’ambulàncies i bombers, maquinària de tota mena, obres a les cases o al carrer, cops de porta, crits, telèfons…

I quan disposem d’una estona lliure de seguida engegem la ràdio o la tele, o ens posem els auriculars per escoltar música i aïllar-nos de l’exterior o deixem que aquesta soni a tota potència mentre fem qualsevol altra cosa. Sovint tenim la música o les veus de la ràdio o la televisió de remor de fons, no les escoltem, però la nostra oïda les sent i les pateix.

El soroll és sens dubte una de les raons per les quals la vida moderna és tan estressant”.
Steve Taylor, psicòleg.

L’energia del ronyó

Per a la Medicina Tradicional Xinesa les afeccions de l’oïda estan directament relacionades amb l’energia de ronyó, ja que aquest és l’organ que governa l’audició i també el de l’element aigua, propi de l’hivern.

El ronyó també emmagatzema el jing, l’energia vital, la que vam heretar dels nostres pares. Per això, quan les persones es fan grans i l’energia jing es va esgotant, és fàcil que es perdi capaditat d’audició.

 

El ronyó governa, sobre tot, els ossos de l’oïda: martell, enclusa i estrep, que es calcifiquen amb l’edat, la qual cosa comporta una disminució de l’audició”.
Yves Réquena, mestre de Txi-Kung

 

La banda sonora de la natura

Una bona manera de desestressar l’oïda i, de retruc, reforçar la nostra energia de ronyó és fer passejades per la natura, sols, en silenci. Podem aprofitar per gaudir del cant dels ocells, del soroll de la brisa quan frega les fulles dels arbres…

Un altre exercici senzill pot ser buscar un indret del bosc i quedar-nos dempeus al bell mig, separant una mica les cames, afluixant els genolls i aclucant els ulls. Podem aprofitar aquesta estona per escoltar els ocells, la remor de les fulles, el flux de l’aigua si som aprop d’un rierol.

 

Aquest exercici també el podem fer a la platja, posar-nos molt a prop de la riba per escoltar el moviment de les onades”.

 

Un massatge taoista

En el seu llibre Guía práctica de Medicina China, el mestre de Txi-Kung Yves Réquena ens proposa fer aquest senzill exercici per estimular l’audició, tonificar els ronyons i regular les funcions del cos que es reflexen en el pavelló de les orelles.

. Agafa el pavelló de les orelles entre els dits anular i mig, com si fossin unes pinces i fes un moviment suau de dalt abaix unes 30 vegades.

. Frega les orelles amb la part inferior del palmell de la mà, alternant els dos costats del pavelló unes 30 vegades.

. Fes pessics per tot el pavelló de l’orella amb el polze, l’índex i el dit mig, sense fer força però insistint en els punts que molestin.

. Per acabar, fica els dits índex dins dels forats de les orelles, tapa’ls i destapa’ls amb un moviment sec.

 

Temes relacionats:

. Entrevista a Diego Delgado, nutricionista

. Hivern, temps de recolliment i calma

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
juny 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Darrers Tweets