VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Novetat editorial: noviolència

Història d’una idea perillosa

La noviolència ni tant sols té una paraula pròpia que la designi, ens diu Mark Kurlansky a la primera pàgina del seu llibre. Per anomenar-la hem de recòrrer a la negació d’un mot  que sí que existeix a totes les llengües: violència.

Això no només passa en català o en anglés, també en sànscrit s’empra la negació de la paraula hymsa (mal) per parlar de novioléncia ahymsa (no fer mal).

Aquest fet, que ni tant sols tinguem una paraula pròpia per parlar-ne demostra, segons Kurlansky, fins a quin punt s’ha considerat perillosa la noviolència, els defensors de la qual al llarg de la història “han posat en dubte la grandesa de Cèsar, de Napoleó, dels Pares Fundadors, de Roosvelt i Churchill”.

A partir d’aquí, l’autor ens acompanya per un recorregut històric per la noviolència i els seus protagonistes. Ens parla de com contemplen aquest tema les diverses religions i com s’ha viscut en diferents periodes de l’existència humana. Ens parla de Jesús, dels primers cristians i Mahoma, de Ghandi i Martin Luther King, però també d’alguns casos d’objectors de conciència i de deserció de guerres com Aghanistan o Iraq.

 

Noviolència no és la mateixa cosa que pacifisme, per al qual hi ha moltes paraules. El pacifisme es tracta gairabé com una condició psicològica. És un estat d’ànim. El pacifisme és passiu, però la noviolència és activa”.

Mark Kurlansky

 

Les lliçons apreses

El libre de Kurlanksy conclou amb l’aplec de les vint-i-cinc lliçons que la història ens ha deixat sobre la noviolència i que val la pena conèixer. Aquestes són algunes d’elles:

.  Les nacions que apleguen forces militars com a dissuassió amb el temps les faran servir.

. Els practicants de la noviolència són considerats enemics de l’estat.

. Tan bon punt un estat s’apodera d’una religió, la religió perd la seva doctrina noviolenta.

. Sovint no és el grup més nombrós, sinó el més ben organitzat i articulat el que predomina.

. La gent motivada per la por no actúa com cal.

. La guerra engendra activistes per la pau. Un grup de veterans és un lloc on és probable trobar activistes per la pau.

. La difícil tasca de començar un moviment per posar fi a la guerra ja s’ha fet.

 

La veritable expressió de la noviolència és la compassió, la qual no és només una reacció emocional passiva, sinó un estímul racional per actuar. Experimentar l’autèntica compassió és desenvolupar un sentiment de proximitat amb els altres juntament amb un sentit de responsabilitat pel seu benestar. Això esdevé quan acceptem que els altres són com nosaltres en buscar la felicitat i no voler el sofriment”.

Dalai Lama

 

Sobre l’autor

Mark Kurlansky és periodista i autor teatral. Va refusar servir a l’exèrcit dels Estats Units i entre 1976 i 1991 va ser correponsal a l’estranger de diaris com The International Herald Tribune. L’any 2007 aquest llibre que us presentem va merèixer el premi Dayton Literary Peace Prize for Nonviolence.

 

Quan Jesucrist va dir que una víctima havia de parar l’altra galta, predicava el pacifisme. Però quan va dir que calia vèncer un enemic per mitjà de la força de l’amor predicava la noviolència”.

Mark Kurlansky

 

Noviolència Història d’una idea perillosa
Mark Kurlansky
Pagès editors
16 €

 

 

2 Responses to “Novetat editorial: noviolència”

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
octubre 2020
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« set.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Darrers Tweets