Novetat editorial “Atención plena”
El Mindfullness, la nova psicologia
La psicologia moderna beu de les fonts del budisme per proporcionar a les persones noves oportunitats de ser feliços. La psicòloga Isabel S. Larraburu ens parla en aquest llibre de la pràctica de l’atenció plena i de com aplicar-la a la nostra vida de cada dia per sentir-nos millor.
El budistes fa anys que practiquen la meditació, com eina d’autoconeixement i també per transcendir el “jo”, fer-se hàbils en la compassió i abraçar d’aquesta manera a tots els éssers d’una manera menys simbòlica del que podríem pensar.
Avui, la psicologia moderna ha provat científicament en estudisdiversos que la meditació, i concretament el Mindfulness, o la pràctica de l’atenció plena, aconsegueix que les persones que la fan servir de forma regular aprenguin a controlar l’estrès i a canalitzar les seves emocions i, com a conseqüència, se sentin millor amb elles mateixes i siguin capaces de construir millors relacions personals.
No cal ser budista
Una de les primeres coses que ens adverteix Isabel S. Larraburu és que per practicar meditació no cal ser budista, taoista ni seguidor de cap creença o religió. Qualsevol persona pot aprendre la meditació de l’atenció plena, una pràctica inspirada en la meditació Vipassana budista i que als Estats Units es coneix com a Mindfullness. Alguns hospitals dels Estats Units disposen d’unitats per combatre l’estrès en les quals, a més d’aquest tipus de meditació també es fan classes de ioga.
El llibre d’Isabel S. Larraburu no és un manual per aprendre a meditar, tot i que sí que ens dóna algunes pautes senzilles per iniciar-nos al Mindfullness i diversos exercicis per fer de l’atenció plena una tasca diària que ens allunyi dels pensaments obsessius, els aferraments i les emocions mal gestionades que només ens reporten patiment i infelicitat.
Les causes de la infelicitat
En la primera part del llibre l’autora desglossa de forma molt entenedora les causes que provoquen la majoria del malestar psicològic que es pateix al món modern. Com exemple podríem assenyalar el fet de confondre allò que som amb allò que pensem, però no és l’únic. Després, la psicòloga ens suggereix alguns exercicis, basats majoritàriament en l’atenció plena, per poder superar aquests hàbits que ens provoquen estrès i malestar.
A la segona part del llibre, Isabel S. Larraburu disecciona amb habilitat, però de forma molt entenedora, alguns dels comportaments, emocions i d’altres aspectes de la vida humana –el perdó, l’ira, la gestió del temps, la tristesa…– i, desprès d’explicar-nos com ens afecten o condicionen en la nostra capacitat per ser feliços, ens ofereix alguns exercicis, reflexions i eines per poder gestionar-los de forma adequada.
Com practicar l’atenció plena
La meditació pròpiament dita es pot realitzar en qualsevol moment del dia. Es tracta de seure en un lloc còmode, amb l’esquena recta, amb els ulls tancats o oberts i amb la mirada fixa en un lloc indefinit. Desprès, es tracta de concentrar-se en la pròpia respiració, ja sigui sentint com l’aire entra i surt pel nas, ja sigui sentint com s’infla i es desinfla l’abdomen. En cap cas es tracta de controlar la respiració, simplement de seguir-la, d’observar-la, de sentir-la.
En el moment en què apareix un pensament es tracta de deixar-lo passar, no jutjar-lo ni seguir-lo. Aquesta meditació es pot començar fent cinc minuts i el temps es pot anar allargant fins els vint minuts. També es poden fer meditacions de cinc minuts diverses vegades al dia.
Consciència i presència
En el seu tram més ambiciós el Mindfullness persegueix que la persona sigui en tot moment conscient del que fa, diu i pensa: sentir com l’aigua ens cau mentre ens dutxem, ser conscients de com els peus prenen contacte amb el terra cada cop que fem una passa, posar l’atenció en els dits quan teclegen l’ordinador…
Quan la consciència i l’atenció són plenes en tot allò que fem es converteix en una nova manera de viure que evita la dispersió i que ens fa viure en l’ara, no en el passat o en el futur, que és el que acostumem a fer quan deixem que el pensament funcioni com un pilot automàtic. Amb el temps, aquesta nova manera de funcionar ens fa sentir millor, menys estressats i més feliços.
Sembla interessant aquest llibre. Sempre m’ha cridat l’atenció això de meditar, però mai no havia entés quins beneficis em podia reportar. Gràcies per aquesta entrada, ara ja entenc millor quina és la gràcia de la meditació i potser m’animaré a provar-la.
A mi també em sembla interessant, i no en tenia ni idea d’aquest nom: ‘Mindfullness’. Si el llibre està bé potser me’l compro.