Miso
Sopa i molt més
El miso és una mena de pasta fermentada amb sal i aigua que s’obté a partir de la soja i de vegades també d’altres cereals. Entre les seves propietats trobem el seu alt poder antioxidant i la seva digestibilitat. A la cuina són molt conegudes les sopes de miso, però també es pot emprar en altres plats.
El miso és un dels productes més utilitzats a la cuina oriental, especialment a la japonesa. A occident se’l va començar a conèixer a partir dels anys 70 gràcies a la cuina macrobiòtica.
Podem trobar miso a botigues dietétiques o a les zones que els dediquen els grans supermercats.
S’acostuma a comercialitzar en envasos de plàstic o de vidre i la seva caducitat és molt llarga. De tota manera, les persones que viuen en llocs molt càlids és millor que el guardin a la nevera.
En japonès miso vol dir “font de sabor”.
Moltes propietats
– Digestives. Conté enzims i ferments que afavoreixen l’equilibri de la flora intestinal i ajuden a la seva regeneració. Al mateix temps, impedeix que proliferin bacteris nocius per a l’aparell digestiu.
. És aconsellable tant si es pateix de restrenyiment com de diarrea.
. Ajuda a pair.
. Millora l’acidesa d’estómac i elimina els gasos, els eructes i el mal alè.
– Cardiovasculars. La presència d’àcid linoleic i lecitina de soja afavoreixen la dissolució del colesterol a la sang i eviten l’enduriment dels vasos sanguinis.
– Antioxidants i desintoxicants. El seu contingut en antioxidants ajuda a combatre els radicals lliures.
. Afavoreix l’eliminació de residus ocasionats pel consum d’alcohol, proteïnes animals, tabac, i els causats per la pol·lució i fins i tot la contaminació radioactiva.
. Millora l’aspecte de la pell i ajuda a combatre moltes al·lèrgies.
. Remineralitzants. El seu poder alcalinitzant, unit a la seva riquesa en minerals de fàcil absorció ajuda a eliminar l’acidesa de l’organisme i potencia els sistemes nerviós i immune, la qual cosa aporta energia i mitiga el cansament.
. Ajuda a combatre l’osteoporosi.
Les dones en edat menopàusica es poden beneficiar del seu contingut en isoflavones per millorar algunes molèsties.
Valor nutricional
. És ric en aminoàcids essencials i proteïnes
. Ajuda a assimilar en un 20-40% les proteïnes d’altres aliments com llegums o cereals.
. Conté quantitats importants de minerals com calci, ferro i magnesi.
. Quant a vitamines, en trobem del grup A, B, E i àcid fòlic.
. També s’aprecien quantitats interessants de vitamina B12, però cal saber que aquesta vitamina és molt fràgil quan s’obté de productes fermentats, per això cal que el miso sigui de màxima qualitat.
Les persones que pateixen hipertensió arterial o que han de restringir l’ús de la sal no haurien de prendre miso sense consultar al seu metge, ja que es tracta d’un producte amb un elevat contingut en sodi.
Diverses varietats
En funció dels ingredients que s’empren per preparar el miso i del temps de fermentació, que acostuma a ser d’un any i mig a dos anys, trobem diverses varietats de miso. Aquestes són les més conegudes a occident:
– Genmai Miso: El seu sabor és molt suau i agradable. Està fet a base de soja i arròs integral. L’arrós integral millora la seva qualitat nutricional, però complica una mica el seu el procés de fermentació.
– Hatcho Miso: De sabor fort i força salat. Està fet només a base de soja, la qual cosa li dóna un valor proteic del 20%. És molt recomanable quan fa molt fred o necessitem un extra d’energia.
– Komé Miso: De sabor molt suau i una mica dolç. Està fet de soja i arròs blanc. Molt adequat per a l’estiu. En el passat estava reservat als aristòcrates i els samurais.
– Mugí Miso: No és ni massa fort ni massa suau. Està fet de soja i ordi, i aporta un 13% de proteïnes.
El miso pot estar pasteuritzat o no. El no pasteuritzat conté lacto-bacteris vius.
Com es fa servir
Amb el miso se solen preparar sopes de verdures i algues, però també se l’afegeix a plats de llegums, cereals…
Com que es tracta d’un ferment, no se l’ha de fer bullir per tal que conservi les seves propietats.
La millor manera de fer-lo servir a la cuina és afegir-lo quan ja hem acabat de preparar el plat i amb el foc apagat.
Diluïm una culleradeta petita per ració en una mica de la sopa o del líquid del plat i ho tornem a afegir a l’olla. Abans de servir, ho deixem reposar uns minuts.
Recorda: Si poses miso no cal afegir sal, ja que ja es tracta d’un condiment salat.
Actualment també es poden trobar sopes de miso instantànies en sobres que es preparen afegint aigua calenta.