VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Mindfulness. Atenció plena per una vida millor

Entrevista a Eva Juan, psicooncòloga

El Mindfulness ens ajuda a ser presents, a viure intensament l’ara i aquí, de fet, l’únic moment real que existeix. Es tracta d’una tècnica que podem fer servir per alliberar-nos de l’estrès i també per aprendre a conèixer-nos millor. La psicooncòlga Eva Juan ens ho explica en aquesta entrevista.

La tendència de la persona d’avui és fugir dels seus problemes, dels seus patiments, de les seves obsessions. Moltes vegades ho fa a costa de la seva salut fent-se addicte a substàncies (alcohol, tabac, drogues, menjar…) o accions (sexe, internet, feina, joc…). La fugida, però, és un bàlsam enganyós i efímer, i moltes vegades porta conseqüències pitjors que allò que l’ha provocada.

Avui, a l’altre extrem de la fugida hi tenim l’atenció plena, la consciència, la presència total, allò que avui es coneix com Mindfulness o la “pràctica de l’atenció plena”, una tècnica que empren molts terapeutes per ajudar les persones a sentir-se millor amb la seva pròpia vida. En parlem amb la psicooncòloga Eva Juan.

Atenció sense judici

De què estem parlant quan parlem de Mindfullness?
Estem parlant de posar l’atenció en la respiració i deixar que els pensaments passin sense seguir-los i sense jutjar-los

Per què està de moda en el món de la psicologia?

Un dels grans símptomes de la societat moderna, i que ens porta a un estil de vida estressant, és la forma de pensar. És un pensament amb molt de moviment, sense cap mena d’atenció. Són pensaments que van descontrolats, com si fossin cavalls desbocats. A més, hi ha una tendència a que siguin recurrents, obsessius. També hi ha molta tendència a jutjar aquests pensaments, a sentir-se malament per tenir-los, a veure coses negatives d’un mateix, de les situacions o de les altres persones. I darrera de tot això hi ha emocions que ens desequilibren.

I una manera d’acabar amb aquesta tendència seria….

Posar l’atenció a la respiració per tallar el circuit pensament-emoció; emoció-pensament. Un circuit que va del sistema cortical al sistema límbic i que, per tallar-lo, cal passar pel plànol físic. I el millor suport per fer-ho és estar atent a la respiració.

Amb la pràctica del Mindfulness la ment apren a asserenar-se, es redueix el nivell d’emocions negatives i això dóna menys simptomatologia d’ansietat i depressió, dues malalties molt presents a la societat actual. Gràcies a això, també es redueix el nivell d’estrès”

Millora la qualitat de vida

Per què s’ha posat de moda?
Perquè el estudis que s’han fet diuen que és efectiva. Tant per a la població en general com en persones que pateixen depressions, trastorns límit de la personalitat o malalties cròniques d’índole diversa.

Qualsevol persona pot fer Mindfulness?
En principi sí, per a la població en general no hi ha cap contraindicació. Ara bé,  les persones amb trastorns mentals molt greus, en plena fase crítica de la patologia, potser no podrien, però quan estan més estables, si estan ben controlades i medicades, segurament sí. S’estan fent estudis en què s’obtenen resultats òptims amb grans depressius.

I en altres trastorns?
En casos d’estrès, trastorns lleus d’ansietat, anorèxia i també en malalties com el càncer i moltes d’altres  el cert és que qualsevol persona afectada se’n podria beneficiar. Es pot fer i és recomanable.

Millor començar en grup

Com aconsellaries que la gent s’acostés al Mindfulness?
Crec que el millor és apropar-se a llocs on facin pràctiques en grup i ofereixin packs de 4, 6 o 8 sessions. És una bona manera de prendre contacte i d’aprendre a meditar posant l’atenció a la respiració i també la tècnica del “body scan”, que consisteix en fer una mena de meditació o relaxació conscient posant atenció a les diferents parts del cos.

Per què en grup?
Quan comences, el grup t’aporta molta força. El fet d’estar en un context amb gent que busca el mateix que tu et fa més fort. Desprès pots començar a incorporar la pràctica en la teva vida quotidiana.  També es pot aprendre amb l’ajuda d’un llibre, és clar, però potser és una mica més complicat.

Què necessitem per obtenir resultats amb aquesta pràctica?
L’ideal seria incloure alguna tècnica, per senzilla que sigui, de Mindfulness en el nostre dia a dia. Fer 20 minuts de meditació diaris. Els resultats els notarem a mig-llarg termini. A la curta notarem certa relaxació, però els grans beneficis els notarem amb la pràctica, perquè ens estarem entrenant per subjectar la ment.

Com si anéssim al gimnàs?
Exacte, però en aquest cas no entrenem els músculs, sino la ment. El que busquem és que aprengui a subjectar-se a si mateixa per evitar que els pensaments es desboquin i es descontrolin, perquè quan això passa patim ansietat i apareixen els pensaments negatius recurrents que ens poden portar a una depressió.

L’objectiu a la llarga no és fer atenció plena sinó ser-la. És incorporar la pràctica a la teva vida de tal manera que acabis sent atenció plena, que tinguis el teu jo observador, del qual ens parla Antonio Blay, de dia i de nit. Aquest és un treball preciós, de molts anys, però que recomano a tothom”.

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets