Llibre: L’essència del Tai-txi-txuan
Molt més que un art marcial
Tew Bunnag va ser fa molts anys l’introductor a Espanya de l’art del Tai-txi-txuan. Aquest llibre, que ara podem gaudir en català, és una autèntica joia per a tots aquells que vulguin captar les profunditats d’aquest art marcial mil·lenari, amb el qual podem aprendre a conèixer-nos millor i a connectar-nos amb els altres i el nostre entorn.
Com ell mateix confessa a la introducció del llibre, Tew Bunnag sempre ha pensat que l’art del Tai-txí s’ha de practicar, no parlar-ne, per això mai no ha estat massa predisposat a escriure sobre el tema.
Malgrat això, seus són alguns dels llibres més recomanables per aquells que es volen introduir i captar tot el que el Tai-txí pot fer en les nostres vides: “El arte del Tai Chi Ch’Uan” i “T’ai Ch’i Chuan. Camino de Curación”
Primer: situem-nos
El llibre que avui presentem és un recull de diversos escrits inspirats i inspiradors.
Comencem amb un recorregut pels orígens del Tai-txí, per les influències que ha rebut i per l’enfocament personal de l’autor. Per, seguidament, endinsar-nos en la situació actual de la pràctica, de la qual acabem descobrint que es pot convertir en una manera de viure:
El Tai-txí proporciona a les persones el mitjà que necessiten per realitzar canvis necessaris i per obtenir un millor sentit d’on volen anar i què volen fer”.
Això s’inicia aprenent a relacionar-se amb el propi cos d’una altra manera i a ser més sensibles a sí mateixes i, per tant, als altres, per anar més enllà dels seus patrons de comportament negatius i destructius”.
La senzillesa de les paraules no amaga la profunditat del missatge, una cosa que persisteix tot al llarg de l’obra d’aquest mestre de mestres tailandès.
Desprès: aprofundim
El llibre ens acompanya per les arrels del Tai-txí, per la seva vessant marcial, que segons Tew Bunnag es desenvolupa en tres esferes entrelligades: la pràctica individual, el combat i la meditació.
Més endavant ens apropa al concepte de Bodhisattva, el guerrer espiritual. Per acompanyar-nos, després per un recorregut pels perills que ens podem trobar al llarg del nostre treball amb el Tai-txí com a camí espiritual:
1. El lleó: l’orgull
2. L’elefant salvatge: l’engany
3. L’incendi forestal: la ràbia, l’odi
4. La serp: l’enveja, la gelosia
5. El lladre: el fanatisme
6. La presó: la cobdícia
7. La inundació: la luxúria, el desig sexual
8. Els dimonis: el dubte
Ser conscients d’ells ens permetrà disposar de pautes amb les quals reconèixer el que ens pot passar quan ens trobem en determinats paratges difícils i temibles del nostre camí.
En familiaritzar-nos amb ells podrem assumir responsabilitats i deixar de donar la culpa als altres de les nostres dificultats”.
Oració i meditació asseguts
Els darrers escrits del llibre parlen de la part més profunda del Tai-txí, l’oració, que Tew Bunnag descriu com “comunió amb l’esperit universal” i que, segons ens diu, té el seu nivell més bàsic en la capacitat de demanar ajuda, perquè en fer-ho, trenquem el nostre aïllament de l’univers i, per tant, la nostra por davant seu.
Pel que fa a la meditació asseguts, Tew Bunnag ens anima a fer-ho perquè considera que: “La única manera de connectar amb la nostra capacitat interna de refer l’harmonia l’equilibri i començar a resoldre-les contradiccions es preocupar-nos pel nostre benestar i observar el nostre interior”. I la millor manera de connectar amb el nostre interior es meditar.
De les moltes pràctiques meditatives que es poden realitzar, Bunnag ens en proposa tres:
“Estic completament convençut que la meditació pot contribuir a aportar més alegria i pau a la nostra vida i més sanació al món”.
Sobre l’autor
Nascut a Bangkok el 1947, Tew Bunnag va començar de molt jove a practicar arts marcials: Karate, Tae Kwon Do, boxa tailandesa i occidental i, per suposat, Tai-txi-txuan. El 1968, desprès de graduar-se a la Universitat de Cambridge, va començar el seu aprenentatge espiritual amb Dhiravamsa exabad del Temple Buddpadipa .
El 1975 va passar a ser director assistent de la fundació Buddha Vipassana i també va ensenyar Tai-txí i meditació al centre terapèutic i espiritual Chapter House a Cambridge. Des de finals dels anys setanta ha ensenyat i format mestres a França, Espanya, Estats Units, Anglaterra, Grècia i Suïssa.
Tew Bunnag també s’ha involucrat en projectes d’ajuda als més pobres del seu país, com el Mercy Centre , una organització que té com objectiu cuidar, protegir i educar els nens pobres de Bangkok.
L’essència del Tai-txi-txuan
Tew Bunnag
Viena Editorial
18 €