VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Llibre: “Dinero y conciencia”

Banca ètica, economia alternativa

Vivim en un món contradictori que nosaltres mateixos ajudem a crear. És molt possible que moltes de les persones que defensem una agricultura ecològica, espais lliures de fum i la pau al món, tinguem treballant els nostres diners en bancs on inverteixen en tabacaleres, conreus transgènics i indústria de l’armament. Aquest llibre busca fer-nos reflexionar sobre aquest fet i animar-nos a posar els nostres diners a favor dels nostres ideals.

Moltes persones viuen avui convençudes de que la nostra societat està seguint un rumb poc sostenible. Són conscients que com a col·lectiu hem entrat en una espiral consumista que no sembla tenir aturador.

Explotem la terra i els recursos del planeta per seguir creixent i creixent, tenint i tenint. Algunes persones saben que aquesta dinàmica no podrà seguir així per sempre i han pres algunes mesures de caire individual.

Gestos lloables, però insuficients

És possible que algunes d’aquestes persones decideixin portar una vida sana, lliure del fum del tabac en espais tancats públics i també privats; que comprin menjar ecològic i no vulguin sentir ni a parlar dels transgènics; s’indignin quan hi ha una fuita nuclear i pensin que els governs haurien d’invertir en energies renovables i sostenibles; surtin al carrer quan un país n’envaeix un altre per demanar la llibertat de tots els pobles.

Algunes persones potser hauran anat una mica més enllà i s’hauran fet activistes en alguna ONG i tindran, a més a més, consciència de que no tot el que hi ha al mercat, per car que ens costi i de bona marca que sigui, ha estat fabricat contractant  persones  a les quals s’ha pagat per la seva feina un preu just, i que no s’ha explotat ni nens ni cap persona en el seu procés de producció.

El que genera la pobresa és el model de societat sobre el qual construïm l’activitat econòmica”.

Joan Antoni Melé.

La gran contradicció

Moltes d’aquestes persones, gent de bona fe i grans ideals, segueixen tenint, però, els seus diners en bancs on els inverteixen en conreus transgènics, centrals nuclears, indústria armamentística, tabacaleres, fàbriques de pesticides, empreses que no tenen miraments amb les condicions de feina dels seus empleats…

Falta un pas en la consciència de les persones. Falta aturar-se a pensar que si l’economia mou el món, si els diners “manen” tenim la paella pel mànec posant-los a treballar allà on faran servei als nostres valors.

Ha arribat el moment de que les persones individuals prenguem decisions personals efectives i coherents que provoquin, per la força de la unió, un veritable canvi positiu en el món”.

Joan Antoni Melé

La tirania dels diners

Els diners, tenir diners, s’ha convertit en el gran objectiu. Posem els nostres diners als bancs per tal que ens donin més i més diners. Els posem a les entitats que ens fan millor condicions, els deixem sota la seva custòdia i només ens preocupen de quants beneficis ens donen.

Qui pregunta al banc què en farà dels seus diners?

Una nova economia

Construir un nou món passa per canviar també la seva economia. Aquesta és la proposta que exposa Joan Antoni Melé en aquest llibre.

Una economia alternativa, de consciència o espiritual, que seria el relleu al capitalisme especulatiu que avui coneixem i que passaria per respectar aquests 4 principis:

1. Consumir de forma ecològica: És a dir, productes respectuosos amb el medi ambient, el planeta, les persones, els animals i que siguin sostenibles.

2. Comprar de forma responsable: Adquirir només allò que realment et cal.

3. Comerç just: Pagar el preu real que val allò que compres i que suposa una vida digne per als qui formen part del procés.

4. Banca ètica: Que els teus diners, mentre no els necessites, serveixin per a projectes que estiguin d’acord amb els teus valors i afavoreixin la transformació social.

No és possible seguir creixent indefinidament perquè ni el planeta ho permet ni hi ha prou demanda”.

Joan Antoni Melé.

Sobre l’autor

Joan Antoni Melé Cartañà va treballar durant més de trenta anys a la banca convencional . El 2006 va fer el salt a la Banca ètica i avui és el Director Territorial de Catalunya i Balears del Triodos Bank.

Actualment compagina la seva activitat com a banquer amb la d’orador i conferenciant sobre temes socioeconòmic i d’humanitats.

No podem permetre que amb els nostres diners es facin coses que, si les sabéssim, mai no les consentiríem”.

Joan Antoni Melé

 

Dinero y conciencia
¿A quién sirve mi dinero?
Joan Antoni Melé
Plataforma actual

15 €

 

2 Responses to “Llibre: “Dinero y conciencia””

 • Ostres, Conxita, ets vident? Just avui havia agafat aquest llibre que vam aconseguir a Biocultura per comencar-me’l a llegir. Quina casualitat!

  Dissabte vaig presentar el projecte davant del tribunal del postgrau i ara necessito uns dies per desconnectar. Aviat tindras noticies meves.

  Una abracada.

  • Conxita Parra:

   És la meva bola de vidre!
   Celebro que hagis acabat el Postgrau.
   Estem en contacte.
   Una abraçada
   Conxita

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
novembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Darrers Tweets