L’hora del planeta 2011
Dissabte 26 de març de 20:30 a 21:30
Apagada tecnològica mundial a favor d’un planeta sostenible
Aquest dissabte torna a ser notícia la iniciativa l’Hora del planeta que va nèixer el 2007 a Sydney, Austràlia, i que des de l’aleshores ha anat guanyant participació any darrera any. La World Wide Fund for Nature (WWF), entitat coordinadora de la iniciativa, calcula que enguany participaran a l’apagada contra el canvi climàtic més de 4.000 ciutats.
Demà, dissabte 26 d’abril, és el dia escollit pels organitzadors de l’Hora del planeta, la organització ecologista World Wide Fund for Nature (WWF), per convidar a ciutats i ciutadants d’arreu del món a apagar durant una hora els llums del planeta per tal d’afavorir la seva sostenibilitat i intentar aturar el canvi climàtic.
Durant una hora, de les 20:30 a 21:30 hores unes 4.000 ciutats de 130 països del món apagaran els llums dels seus edificis més emblemàtics. A nivell particular també molts ciutadants apagaran els llums de les seves llars per tal de solidaritzar-se amb aquesta acció.
9 ciutats catalanes
Barcelona, Lleida, Tarragona, Cornellà de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Sabadell i Salou són les 9 ciutats catalanes que s’han sumat a l’acció i que apagaran els llums d’edificis com la Seu Vella de Lleida, el castell de Cornellà o la Sagrada Família, la Basílica de la Mercè i el Castell de Montjuïc, a Barcelona.
Barcelona és, a més a més, una de les 3 ciutats de l’estat espanyol, juntament amb Sevilla i Madrid, on es farà una cursa pel planeta. La cursa sortirà del Port Olímpic a les 18 h i tindrà un recorregut de 3 kms. Hi poden participar grans i peitus i la inscripció costa 5€.
Edificis enblemàtis d’arreu del món
Ciutats d’arreu del món han confirmat la seva participació a l’esdeveniment i això farà que edificis com Times Square, a Nova York, la Torre Eiffel i Nôtre Dame, a París, la torre Burj Khalifa –la més alta del món- a Dubai, el Duomo de Milà o el Crist Redemptor de Rio de Janeiro quedin a les fosques durant una hora.
Amb aquesta iniciativa els responsables de WWF volen conscienciar els ciutadans de l’impacte que l’ús de la llum elèctrica té sobre el medi ambient i, especialment, sobre el canvi climàtic.
L’objectiu final dels organitzadors no és aconseguir només una acció espectacular puntual, sinó aconseguir que les persones, ciutats, organitzacions, escoles, és a dir, la ciutadania en general, es facin responsables del seu consum elèctric i prengui mesures diàries per reduir-lo.
Mesures per a cada dia per estalviar energia
. Aprofitar, sempre que es pugui, la llum natural.
. Canviar les bombetes tradicionales per models de baix consum.
. Netejar les bombetes i làmpades per tal de millorar la qualitat de la llum.
. Pintar parets i sostres de colors clars per tenir més lluminositat i claror naturals.
. Apagar els llums quan no es fan servir.
. Desendollar del corrent els aparells elèctrics quan no s’utilizen.
Entre la quartai la cinquena part del consum elèctric a la llar es deu a la il·luminació i pot arribar a ser la meitat del rebut si no en fem un bon ús.