L’art d’estimar-se un mateix
Les bases de l’autoestima
L’art de l’autoestima és un camí que no té fi, que es pot anar caminant cada dia i que mai no és tard per iniciar-lo.
Us proposem un repte: Desafiar tot el que ens ha estat inculcat i posar-ho en quarantena. Revisar-ho tot de cap i de nou, des del principi, descartar el que ens fa mal, ens angoixa, no ens ajuda en el nostre creixement.
Acollir el que ens fa sentir especials, el que ens omple, el que ens fa dibuixar un somriure, el que ens fa sentir bé, ens empeny a cantar, a abraçar, a abraçar-nos. Aquest és l’art de l’autoestima, començar a practicar-lo ens acosta una mica més cap a la felicitat.
Com ets veus tu
El vincle afectiu que establim amb la nostra pròpia persona, com ens valorem, com ens sentim en la nostra pròpia pell és el que defineix l’amor per un mateix: “L’autoestima es refereix a la relació que cada persona té amb si mateixa: el que pensa i sent sobre ella, el benestar que li proporciona la seva pròpia companyia”, ens diu la psicòloga Roser Carré Ibáñez, coautora del llibre A la recerca De l’Equilibri: Potenciar l’Autoestima, Evitar l’Estrès, la Depressió i l’Ansietat. I afegeix: “No es tracta de com els altres ens veuen, encara que això influeix en la construcció de l’autoestima, sinó de com cada persona es veu a si mateixa”.
Els 6 components bàsics
Per entendre millor la importància d’aquest afecte personal que influeix en tots els aspectes de la nostra vida la psicòloga Roser Carré ens parla dels seus fonaments:
1. Confiança. L’autoestima beu de les fonts de la confiança profunda en els nostres propis recursos personals, la qual cosa ens fa capaços de superar abandonaments, crítiques, crisi, conflictes i relacions complicades.
2. Capacitat. És tenir la seguretat de la nostra vàlua. Tenir la convicció que podem superar els moments dolorosos i continuar el nostre camí, sentir que podem influir en la nostra vida i en la de les persones que ens envolten, que els nostres actes, pensaments i sentiments incideixen en el nostre entorn.
3. Autoconeixement. Estimar-nos a nosaltres mateixos suposa conèixer-nos bé, saber valorar els nostres mèrits, respectar els nostres límits, acceptar allò que no podem canviar, ni dins ni fora de nosaltres, i lluitar per allò que sí podem modificar.
4. Afirmació. L’autoestima està relacionada amb el dret a afirmar-nos en els nostres interessos i les nostres necessitats, tenint sempre en compte les possibilitats reals que existeixen.
5. Acceptació. Estimar i acceptar el nostre cos i tenir cura de la nostra salut, tant física com mental, és un dels fonaments de l’amor cap a un mateix. I és que una autoestima sana es tradueix en un benestar del cos i de la ment, termes que en la nostra cultura solen separar-se com si fossin dues realitats diferents, però que formen part d’un tot que defineix qui som, com ens veiem i com ens valorem.
6. Relació. L’autoestima ens brinda la possibilitat de relacionar-nos amb els altres sentint-nos autònoms, amb veu i cos propis.