VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

“No podem afrontar una jornada laboral o d’estudi amb un cafè i una pasta”

Entrevista amb el Dr. Jordi Forés, metge homeòpata i la Dra. María Pérez, metge homeòpata i especialista en nutrició energètica.
La nutrició quan arriba el bon temps (i 2)

Sembla que només s’hagi de parlar de dieta quan es tracta d’aprimar-se o de tractar alguna malaltia però, en realitat, la dieta forma part del nostre estil de vida i d’ella depenen molt tant la nostra salut física com emocional. En parlem amb els Drs. Jordi Forés i María Pérez.

No podem separar la nostra alimentació de la resta de la nostra vida, perquè en forma part d’una manera molt directa. Tant és així que els nostres hàbits nutricionals influeixen directament en la nostra salut i en les nostres emocions. En parlem amb la Dra. María Pérez, metge homeòpata i especialista en nutrició energètica i el Dr. Jordi Forés, metge homeòpata i President de la Asociación Médica Española de Homeopatía y Bioterapia. Amdós són membres de l’equip directiu del Centre de medicina homeopàtica i biològica Drs. Forés-Pérez.

Si portem una dieta variada, seguint, per exemple, els principis de la dieta mediterrània, estarem ben alimentats?

Sí, estarem ben alimentats si realment incorporem tots els ingredients de la dieta mediterrània a la nostra dieta particular, cada dia, amb una varietat d’estils de cocció i també de plats.

Les dietes vegetarianes

Quines  precaucions han de prendre les persones vegetarianes per no tenir carències alimentàries?
El risc fonamental, segons la nostra experiència professional i per les persones que vénen a la consulta, és la manca de proteïna i també de cereals integrals a les dietes d’aquest tipus. La proteïna vegetal és menys densa que l’animal, la  qual és més contundent energèticament. Per tant, en una dieta vegetariana és important ajustar les quantitats de proteïna que es prenen i que generalment són inferiors a les necessàries. Hi ha certa tendència a seguir dietes vegetarianes, però sense prendre cereals integrals o amb una ingesta insuficient. Si aquest tipus d’alimentació no es complementa bé, ens pot faltar algun nutrient o sentir-nos més dèbils.

Com es poden resoldre aquestes carències?
El més important és conèixer cada cas particular, la condició i constitució de cada persona, el seu estil de vida, les seves activitats… I a partir d’aquí projectar la manera que li permeti alimentar-se de forma adequada.

L’equilibri entre aliments d’origen animal i vegetal

I quines mesures haurien de prendre les persones que tenen tendència a menjar un excés de proteïna animal?
El sistema digestiu de l’ésser humà està dissenyat o preparat, segons la seva estructura anatomo-fisiològica per  poder digerir i metabolitzar 1 part de producte animal per 8 parts de productes d’origen vegetal. Això vol dir, per exemple, que quan mengem 100 g de carn l’hauríem d’acompanyar amb 800 g de vegetals per estar en equilibri. I si mirem els nostres plat veurem que això no és així.

Quins problemes por reportar aquesta desproporció?
Aquest desequilibri fa que es produeixi una sobrecàrrega important. Primer per pair aquest producte, la qual cosa comporta un estrès intern, una acumulació important de toxines i residus derivats de la seva metabolització, així com més tensió general en el cos, no només a nivell físic, sinó també emocional. Per tant, seria recomanable que es respectés aquesta proporció d’1 a 8.

La importància d’un esmorzar nutritiu

Segons  la seva experiència, quins són els hàbits que menys ajuden a la salut a nivell nutricional i que estan més instaurats a la nostra societat?
A causa del ritme estressant que acostumem a portar, és força habitual trobar-nos amb persones que no esmorzen o que fan esmorzars poc nutritius, fins i tot els nens. No podem afrontar una jornada laboral o d’estudi amb un cafè i una pasta en el millor dels casos, o llet amb cereals ensucrats que l’única cosa que fan és dispersar la nostra atenció, especialment en el cas dels nens. Per altra banda, els horaris i les activitats intenses fan que sopem molt tard, la qual cosa impedeix que fem una digestió correcta,  i això pot provocar que ens aixequem cansats, sense energia, de mal humor…

El millor és gaudir de totes les coses meravelloses que ens ofereix la Natura, menjar en equilibri per tenir la “claredat” necessària per saber afrontar les dificultats, i aprendre d’elles. I aprofitar la llum del Sol per “somriure”.

Cal alimentar-se segons l’edat i l’estil de vida

Un consell per millorar l’alimentacio del més petits en aquesta època de l´any seria…
Varietat en els ingredients i també en la presentació dels plats, fer-la de manera que els resulti atractiva. Oferir-los proteïnes de bona qualitat, preferiblement d’origen vegetal a la nit per afavorir un son reparador. Augmentar les racions de verdura, que n’haurien de menjar al menys dos cops al dia; i també les de cereals integrals, que haurien de ser de tres cops al dia, sempre ben cuinats, ja que són molt necessaris per al sistema nerviós, que en el cas dels nens està molt actiu ja que es troben en una època d’aprendre moltes coses.

I un consell per als més grans?
Quan som adults, el nostre esperit i la nostra ment estan més assossegats, els interessos vitals canvien i també l’activitat. Per tant, la proporció d’ingredients que necessitem també és diferent. Seguim necessitant hidrats de carboni de “bona qualitat”, que ens aportin energia estable, per així poder mantenir despert i actiu el nostre cervell. Però ens calen menys proteïnes, perquè ja no tenim tanta força digestiva. Ens van molt bé verdures dolces, en forma de crema, perquè ens reforcen; i verdures verdes poc cuinades, per a mantenir actius els nostres budells.

Temes relacionats:
• La nutrició quan arriba el bon temps (1)


Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Darrers Tweets