VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

“Hauríem d’adaptar la nostra alimentació al que se’ns ofereix en cada estació”

La nutrició quan arriba el bon temps (1)

Entrevista amb el Dr. Jordi Forés, metge homeòpata i la Dra. María Pérez, metge homeòpata i especialista en nutrició energètica.

La primavera és una estació de renaixement, tant a la natura com en l’ésser humà. Els doctors Jordi Forés i Maria Pérez ens expliquen com utilitzar l’alimentació per vèncer l’apatia, l’astènia i el defalliment de la primavera i aprofitar aquesta estació per endegar tots els nostres projectes sentint-nos pletòrics i en plena forma.

L’arribada de la primavera fa que moltes persones es plantegin canviar els seus hàbits d’alimentació, fer algun tipus de dejuni o una depuració de l’organisme. Altres es pregunten si el seu cansament o l’astènia primaveral poden millorar seguint un tipus concret d’alimentació.
En parlem amb el Dr. Jordi Forés, metge homeòpata i President de la Asociación Médica española de Homeopatia y Bioterapia; i la Dra. María Pérez, metge homeòpata i especialista en nutrició energètica. Amdós són membres de l’equip directiu del Centre de medicina homeopàtica i biològica Drs. Forés-Pérez.

Es pot distingir una part física i una altra d’emocional en aquesta sensació d’esgotament que a algunes persones els provoquen els canvis d’estació o ambdues coses estan relacionades?
Si observem els seus  ritmes, veiem que la natura  mai no és estable i que hi ha una certa cadència dinàmica al llarg de les estacions. Cada estació té una energia, una personalitat i un efecte en la natura. I també en nosaltres, que hauríem d’aprendre a escoltar i respectar, adaptant la nostra alimentació i les nostres activitats al que se’ns ofereix en cada estació.

Una època per renéixer

Com podríem explicar la primavera des del punt de vista energètic?
A grans trets podríem dir que la primavera és l’estació en la qual les energies provinents de l’aigua neixen i es converteixen en nova vida. Això vol dir naixement i regeneració natural: la renovació, el moment del renaixement, de la tornada de la calor del sol després del fred de l’hivern. És l’estació verda, l‘estació del despertar. Durant els propers sis mesos la llum del dia, el sol, dominarà les nostres vides. Si estem en equilibri això es traduirà en una sensació de poder i de vitalitat nous. Estarem plens d’energia i d’inspiració per fer tot allò que ens proposem.

Què vol dir estar en equilibri?
Vol dir que ens hem alimentat de forma adequada durant l’estació anterior, donant força i escalfor al nostre organisme; que li hem donat descans suficient, com fa la natura, i que hem tingut el recolliment i la interiorització necessàries amb nosaltres mateixos. Si no hem fet tot això i ens debilitem, no tindrem l’energia suficient per viure aquest renaixement i per fer créixer en nosaltres tots els projectes plantejats. D’aquí pot aparèixer la depressió o decaïment emocional i l’astènia primaveral.

Els aliments tenen personalitat

Quin paper pot jugar l’alimentació a l’hora de prevenir l’astènia primaveral?
El nostre estat d’ànim, igual que el nostre estat físic i mental, dependrà de la manera com absorbim els diferents nutrients i l’energia que els aliments ens aporten. Cada aliment té una personalitat, un efecte i energia únics, depenent de les seves característiques de creixement: lloc, mida, estació… Podem apreciar la diferència si comparem els efectes de prendre alcohol dels de prendre aigua, per exemple.

Com ens hauríem d’haver alimentat durant l’hivern per estar ara a punt per a la primavera?
A l’hivern ens hauríem d’haver nodrit, escalfat i reforçat prenent quantitats adequades de proteïnes, cuinades de manera nutritiva; hauríem d’haver pres cereals integrals, verdures d’arrel i rodones, que són les que ens donen calor i centre, i també sopes o cremes calentes. Per altra banda, hauríem d’haver cuinat els plats amb coccions lentes, amb flama mitjana o baixa. Per contra, no hauríem d’haver-nos refredat o debilitat prenent un excés de fruita o amanides. Si hem seguit aquestes directrius, ara tindrem la força necessària, tant física com emocional, per adaptar-nos a aquesta nova etapa.

Un bon moment per netejar l’organisme

Hauríem de depurar el cos en aquesta època de l’any? Com ho hauríem de fer?
La primavera és el moment d’obrir i netejar els possibles excessos d’energia pesada de l’hivern. De manera intuïtiva i perquè així ho va indicant la naturalesa, tenim la necessitat de fer alguna cosa per depurar l’organisme. Però no podem fer-ho de forma “brusca” o “ràpida” utilitzant segons quins tipus de dejunis o depuracions, sense tenir en compte la condició en la qual ens trobem, perquè a curt o llarg termini, de vegades això ens pot donar més problemes que beneficis. És millor “netejar” de forma gradual, per anar adaptant i adoptant nous hàbits. D’aquesta manera anirem eliminant els excessos.

La cistella de la compra a la primavera

Arribats en aquest punt de l’entrevista els demanem als Drs. Forés i Pérez que ens indiquin quins serien els aliments més adequats per prendre durant la primavera. Aquesta és la seva recomanació:

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, la fusta és l’element que regeix la primavera. La fusta representa tots els elements vegetals vius que hi ha sobre la terra. Així doncs, els aliments per a la primavera serien:

• Proteïnes: eliminar en aquesta estació les proteïnes animals i consumir una bona varietat de proteïna vegetal com llegums: soja verda i blanca, pèsols… i peix, però preparat més lleugerament

• Verdures i plantes verdes de tota mena, però les que són lleugerament amargues i picants netegen, equilibren, depuren i desintoxiquen.
Exemples: germinats, enciam, mongetes tendres, bròquil, carxofa, porro, borratja, ceballot, api, card, alvocat, julivert, créixens, ortigues, fulles de dent de lleó o de raves, també raves, xampinyons, naps, remolatxa…

• Hortalisses: les que neixen en sentit ascendent: espàrrec, api

• Cereals: Arròs de gra mitjà, quinoa, bulgur, blat, ordi i sègol en pa i pastes integrals. Poden deixar-se en remull unes hores abans de cuinar o bullir en lloc d’utilitzar l’olla a pressió.

• Olis: triar els de primera pressió en fred. Reduir o substituir els fregits per saltejats curts

Algues: especialment wakame, dulse, nori, kombu, arame, enciam de mar…

• Fruita: utilitzar fruites estacionals en compota, o macerades amb una mica de sal o amb una mica de kuzu… perquè no refredin tant. Però si es té un excés de pes, prendre-la crua o en sucs.

• Herbes aromàtiques: en guarnicions i en cuinar.

• Sabor: àcid / agre. Els millors productes àcids són els pickles (confitats), les llimones biològiques i les prunes umeboshi. A nivell físic, estimulen la secreció i formació de bilis, facilitant la digestió.

• Estil de cocció: saltat ràpid, bullit, vapor, escaldat, germinats.

Temes relacionats:
La nutrició quan arriba el bon temps (i 2)

2 Responses to ““Hauríem d’adaptar la nostra alimentació al que se’ns ofereix en cada estació””

  • Sílvia Pont:

    Jo fa uns anys que procuro seguir al màxim els principis de la nutrició energètica i estic molt contenta dels resultats. Trobo que sense fer cap mena d’esforç et manté en el teu pes i menges molt variat. A veure si us animeu a fer un especial de receptes!
    salutacions
    Sílvia

  • Por sentido común y por lógica, hace años que voy aprendiendo mas cosas en este sentido, de una alimentación variada y aprovechando los productos de temporada, vemos que todo esto funciona my bien. Evidentemente viviendo en Tarragona, una de las ventajas, es el poder consumir preferenmente pescado y haciendo esto hemos contralado totalmente el colesterol, presión arterial, peso y todo en general.
    Maite y Matías

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets