Kaizen (2)
La tècnica de les petites preguntes
El Kaizen és una filosofia japonesa que s’inspira en la idea que els grans canvis es poden iniciar amb petits gestos, pensaments, passes o accions. Fa més de cinc-cents anys que es practica amb èxit al Japó i algunes de les seves tècniques resulten interessants, pràctiques i efectives, com la que ens proposa fer-nos petites preguntes per desembussar una situació.
Quan una persona es planteja fer un gran canvi en la seva vida es disparen en el cervell de forma automàtica tot un seguit d’alarmes que la fan dubtar i moltes vegades desistir, fracassar o ni tant sols intentar-ho.
És un instint de “protecció” que empra el cervell per no sortir del que ja li és conegut, de la seva zona de confort. Els científics asseguren que aquesta por al que és nou està arrelada a la fisiologia del cervell.
El cervell, en canvi, no s’espanta davant de petites innovacions. I aquesta és l’escletxa per la qual s’infiltra el Kaizen, un sistema que ens ajuda a aconseguir els nostres grans objectius a través de petits moviments.
Al cervell li agraden les preguntes
Una de les tècniques més efectives del Kaizen és la de fer-se petites preguntes: “Creen una disposició mental que afavoreix l’expressió sense traves de la creativitat i d’un esperit lúdic”, escriu Robert Maurer en el seu llibre “El camino del Kaizen”.
I és que, segons sembla, al cervell li agrada jugar i una de les coses que més “l’excita” i el posa en òrbita són les preguntes.
S’aconsegueixen millors resultats fent preguntes que donant ordres”.
Robert Maurer
Evitar les grans qüestions
El cervell s’espanta davant de preguntes transcendentals:
. Com puc aconseguir riquesa?
. Què he de fer per aprimar-me?
. És una bona idea ara casar-me, divorciar-me, tenir un fill…?
. Què he de fer per aconseguir que la meva empresa sigui més productiva?
. Com puc fer que la meva parella funcioni?
Aquesta mena de preguntes fan que el cervell agafi por i anul·li la creativitat que ens podria donar respostes a aquests interrogants.
Fugir de les preguntes tòxiques
També són tòxiques les preguntes que fem quan destaquen aspectes negatius:
. Per què estic tan gras/grassa?
. Per què em costa tant tot?
. Com puc ser tant estúpid/a?
Preguntar-se cada dia: Què m’agrada avui de mi? i apuntar les respostes en una llibreta ens ajudarà a oblidar les qüestions negatives que ens impedeixen avançar”.
Robert Maurer
Fer preguntes amb simpatia
Al nostre cervell li agrada ser tractat amb amabilitat i paciència. I a l’hora de posar-nos mans a l’obra és important tenir-ho present.
També ens anirà bé recordar que podem reprogramar el nostre cervell i crear nous circuits mentals a base de paciència i perseverança.
Estratègies que funcionen
. Escollir una petita pregunta i fer-se-la cada dia diverses vegades durant algunes setmanes. La podem apuntar en algun lloc i anar-la recordant quan prenem un cafè, quan anem caminant pel carrer o abans d’anar a dormir.
. Fer-se preguntes “hipotètiques”. És una bona solució per afavorir que el cervell respongui de forma honesta, ja que al no tractar-se de res real, no s’espanta. Les respostes ens poden sorprendre, això sí!
Exemple: Si sabés segur que me’n sortiria, què faria diferent al que faig ara?
. Si tenim un objectiu clar, però temem no tenir la capacitat de portar-lo a terme ens podem preguntar a diari: quina és la cosa més senzilla que puc fer avui per acostar-me al meu objectiu?
. Buscar la saviesa dels altres. Al nostre voltant sempre hi ha persones amb opinions i criteris interessants. Podem decidir de quina persona fa temps que no escoltem una opinió i quina pregunta petita li podríem fer que ens ajudés a avançar.
. Buscar el millor dels altres. Fer-se cada dia la pregunta: Què té de bo aquesta persona? Ens ajudarà a trobar les virtuts amb la mateixa claredat que veiem els defectes de les persones amb les que estem en conflicte. I potser acabarà amb el conflicte.
. Buscar el millor de nosaltres. Preguntar-nos cada dia per una qualitat que ens agradi de nosaltres ens apartarà del pessimisme i mica en mica tindrem la capacitat de valorar-nos més. I potser ens aportarà lucidesa i creativitat.
Un llibre inspirador
“Curso de vuelo para constructores (aspirantes) de sueños”
Marta Ligioiz Vázquez
RBA Ediciones
18 €
Temes relacionats:
Kaizen (1). Petites passes per canviar de vida