VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Gimnàstica hipopressiva contra la incontinència urinària

Les dones són les més afectades per les pèrdues involuntàries d’orina. La gimnàstica per reforçar els músculs del sòl pelvià és molt efectiva tant per solucionar el problema com per prevenir-lo.

Els músculs del sòl pelvià, com passa amb qualsevol altra part del cos, poden debilitar-se i deixar de ser efectius per a la funció a la qual estan destinats: la continència de l’orina. Quan això succeeix, la persona afectada pateix pèrdues involuntàries d’orina, una malaltia que es dóna tant en homes com en dones, si bé la incidència és superior en dones d’edat avançada.

La incontinència urinària pot donar-se a qualsevol edat i segons les estadístiques afecta a quatre de cada deu dones, és a dir, un 40% d’aquestes patiran incontinència urinària al llarg de la seva vida.

Factors desencadenants

. Els mals hàbits quotidians: portar peces de vestir molt ajustades, retenir l’orina, tocar instruments de vent o practicar cant.
. El restrenyiment: per l’esforç extra a què se sotmet als músculs del sòl pelvià.
. Alguns esports: especialment els anomenats d’impacte o els que requereixen saltar, quan es combinen amb una vida molt sedentària.
. L’embaràs: pel pes del nadó.
. Els parts: el pas del nadó per la vagina distén els músculs del sòl pelvià.
. Postpart: els esforços abdominals, carregar pes o fer esport abans d’haver-se recuperat del part.
. Les intervencions quirúrgiques abdominals i ginecològiques.
. La menopausa: els canvis hormonals que suposa aquesta etapa poden provocar pèrdua de flexibilitat, hipotonia (to muscular inferior al normal) i atròfia dels músculs del sòl pelvià.
. Factors hereditaris: segons les estadístiques, un 2% de dones pateixen debilitat dels músculs del sòl pelvià des del naixement.
. Altres causes: obesitat, estrès, tos crònica…

La gimnàstica hipopressiva

El mètode més efectiu i menys agressiu de què disposem avui en dia per tractar o prevenir la incontinència urinària és la gimnàstica hipopressiva, que aconsegueix reforçar els músculs del perineu i dotar-los de tonicitat de manera reflexa, és a dir, que amb l’entrenament s’aconsegueix que responguin de forma correcta en la vida quotidiana sense haver d’estar pendents d’ells.

La componen un tipus d’exercicis pensats per enfortir la musculatura femenina, tant del perineu, com abdominal i lumbar, i que tenen en compte les característiques específiques de l’anatomia de la dona.

Exercici base

A peu dret, amb les cames separades a la distància de les espatlles, genolls lleugerament flexionats i carregant una mica el pes del cos cap a les puntes dels dits dels peus. Els braços han d’estar estirats davant del cos, formant amb aquest un angle de 25º, amb els palmells de les mans cap avall i cap endins, en angle recte amb els braços, i les puntes dels dits mirant sense arribar a tocar-se.

Intentant no tensionar el cos, lentament es deixa anar tot l’aire per la boca i es procedeix a fer una apnea obrint les costelles, de tal manera que l’abdomen entra i puja arrossegant el perineu. Es sosté l’apnea uns segons, s’afluixa el cos, es pren aire, es descansa uns segons i es repeteix l’exercici.

Millor anar a classe

• El més convenient és apuntar-se a classes de gimnàstica hipopressiva en un centre de fisioteràpia especialitzat.

• Es triga entre sis i dotze classes a aprendre els exercicis de forma correcta. Després, es pot seguir anant al centre o fer els exercicis a casa.

• La regularitat en la pràctica és bàsica per obtenir bons resultats.

Perquè  sigui efectiva requereix que la musculatura del perineu estigui relaxada. En un centre especialitzat ens ensenyaran com aconseguir-ho.

Altres beneficis

La gimnàstica hipopressiva aporta també tots aquests avantatges:
– Enforteix les cadenes musculars implicades en la postura, per la qual cosa suposa un autèntic exercici de reeducació postural.
– Potencia els músculs del perineu, base en la qual s’assenta la columna vertebral.
– Ajuda a descomprimir els ganglis limfàtics pelvians, de manera que s’evita la pesadesa i la inflor de les cames.
– Enforteix els abdominals oblics i transversos, els responsables de marcar la cintura i estabilitzar les vèrtebres lumbars, per la qual cosa és una gimnàstica molt indicada per tractar problemes de lumbàlgia i ciàtica.
– Prevé la caiguda dels òrgans de la pelvis (matriu, bufeta …) i els recol·loca.

Webs d’interès:
El Centre. Fisioteràpia per a la dona

2 Responses to “Gimnàstica hipopressiva contra la incontinència urinària”

  • montse:

    Després del part les comadrones ens recomanen que fem exercicis per enfortir la pelvis, i realment és necessari perquè després de l’embaràs i el treball del part cal tornar a enfortir-la.
    Gràcies per l’article em servirà per a practicar exercicis.

  • lurdes:

    Yo tengo 51 años y tengo problemas de incontinencia. Haré los ejercicios pero os animo a las mas jóvenes a hacerlos, porque no es una tonteria.
    El artículo está genial, gracias.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
octubre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Darrers Tweets