VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Flow (Fluir) (1)

Estats de flux
que ens fan gaudir de la vida

Quan la tasca que estem fem ens absorbeix completament, ens fa gaudir del moment, ens fa perdre la noció del temps mentre la fem i, en acabar-la, sentim una gran satisfacció, podem dir que acabem de viure un moment ‘flow’ o d’estat de flux. Fluir amb la pròpia vida és una garantia de felicitat i benestar i es pot entrenar.

Alguns corrents psicològics, entre els quals trobem la psicologia positiva, han creat eines, conceptes, tractaments… amb la finalitat de fer del nostre dia a dia una experiència el més agradable possible.

Una d’aquestes eines és el ‘flow’, que traduït de l’anglès vol dir fluir i també es coneix com  experiències de flux.

Els estats de flux són situacions en les que estem absolutament concentrats en el que estem fent en el moment present”.

Com saber si flueixes

Els estats de flux són situacions en les quals estem realitzant una tasca qualsevol: llegir, cuinar, conversar… i perdem totalment la noció del temps.

És possible que ni tan sols tinguem gana o la necessitat d’anar al lavabo i que  perdem la consciència de nosaltres mateixos. Només hi ha la tasca que estem realitzant.

Una autèntica experiència de flux han de tenir aquestes característiques:

L’ocupació en la qual estem immersos ha de resultar-nos apassionant i posar a prova les nostres habilitats. Són situacions que suposen un repte o un desafiament envers la persona que la fa. És un repte ‘personal‘, que només ens afecta a nosaltres i que fem perquè sí.

• Mentre ‘flueix’ la persona se sent forta, eficaç i capaç.

• En acabar, ens embarga una sensació de joia i benestar.

Trobar l’equilibri

Perquè pugui donar-se una experiència òptima de flux ha d’existir un equilibri entre les nostres habilitats i coneixements i la dificultat de la tasca que emprendrem.

Si l’activitat és massa complicada, el corrent de flux s’interromp per donar pas a un estat d’ansietat. Si és massa fàcil i no suposa un repte, ens avorrim i, en conseqüència, sortim de l’experiència de ‘flow’ de forma immediata.

“La bona vida és la que es caracteritza per fluir, per estar completament absort en el que un fa en tot moment”.

Mihaly Csiksentmihalyi, psicòleg.

Les 3 grans virtuts del ‘flow’

1. Connexió. Aprendre a fluir amb la nostra vida vol dir que estem totalment immersos en ella i que la gaudim en tot moment.

És una experiència que ens  ajuda a sentir-nos vius, a connectar amb el nostre jo més íntim, a evitar el desànim i a diluir els moments de diàleg interior que menyscaben la nostra autoestima i la nostra capacitat de creixement personal.

2. Recompensa. Els estats de flux són una espècie de premi per ells mateixos, ja que representen una experiència positiva sobre la qual nosaltres exercim tot el control, la qual cosa, al seu torn, ens genera nous desitjos de repetir.

3. Aprenentatge. Perquè la nostra capacitat de fluir no s’interrompi necessitarem adquirir noves habilitats i talents. D’aquesta manera, ens podrem posar nous reptes que ens resultin estimulants i que a la llarga ens poden aportar noves oportunitats, tant personals com professionals.

El pare del concepte

El terme ‘flow’ li devem al psicòleg nord-americà Mihaly Csiksentmihalyi. En els anys seixanta, Csiksentmihalyi estudiava el funcionament del procés creatiu i va entrevistar molts artistes, sobre tot pintors.

Es va fixar que la majoria d’ells perdien la noció del temps mentre treballaven. S’oblidaven de menjar i no es cansaven mai. En acabar l’obra, aquesta perdia interès. El que realment els importava era l’acte de pintar.

Els artistes deien que en pintar tenien la sensació de  deixar-se portar per un corrent. D’aquí va néixer el concepte de ‘flow’ o fluir que avui coneixem.

“La bona vida és la que es caracteritza per fluir, per estar completament absort en el que un fa en tot moment “.

Mihaly Csiksentmihalyi, psicòleg.

Més informació

Fluir (Flow)
Una psicología de la felicidad
Mihaly Csiksentmihalyi
Editorial Kairós Debolsillo
8,95 €


Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Darrers Tweets