VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Finals d’estiu: Element terra

Mantenir-se en el centre és la clau

La medicina tradicional xinesa relaciona cada estació de l’any amb un element, un òrgan del cos, una emoció, un color… L’anomenat estiu indi, o estiu tardà, es considera la cinquena estació, és més curta que les altres, dura unes tres setmanes, des de finals d’estiu fins l’arribada de la tardor. El seu element és la terra i regeix la melsa, l’estómac i el pàncrees.

L’element terra protagonitza l’etapa de transició que va des de finals de l’estiu fins l’entrada de la tardor. La calor ja no és tan intensa, els fruits que han madurat cauen si no s’han recollit i la natura es prepara per a fer un gran canvi.

L’energia climàtica de l’element terra és la humitat, el seu color el groc i el planeta que el regula Saturn: “Simbolitza els obstacles de l’existència, les penes, les traves, però també encarna la facultat que tenim per alliberar-nos. És un astre amb doble cara, que oculta en el seu sí una infinitat de possibilitats. És el símbol del pas, de la transmutació, de l’evolució que ens fa passar d’un estat a un altre sense parar, que contínuament ens fa morir a cada moment per renéixer de nou”, escriuen Yves Requena i Mariel Borrel en el seu llibre “Medicina China. Guía para tu bienestar”.

Quan estem amb harmonia en l’element terra ens sentim ben arrelats a ella, centrats, amb confiança, som compassius i justos. La preocupació i l’ansietat, en canvi, ens diran que estem patint alguna mena de desequilibri en aquest element.

L’element terra dedica la seva energia a la supervivència de l’individu en aquesta generació.
Leon Hammer, “Psicología y Medicina China”

Distribuint l’energia dels aliments

Segons la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) la melsa assegura el repartiment de l’energia. De fet, la melsa capta la part més pura dels aliments, la seva essència nutritiva i energètica, i la distribueix per la resta del cos.

El moviment energètic de la melsa és ascendent i el de l’estómac descendent, junts són la base de l’energia nutritiva o postnatal, la que complementa l’energia prenatal que reben dels nostres pares i que s’emmagatzema als ronyons.  Amb el temps, l’energia prenatal es desgasta i gràcies al bon funcionament de la melsa i l’estómac som capaços de regenerar-la.

Per tal de fer una bona digestió les energies de melsa i estómac han de ser harmòniques, cap no ha de dominar l’altra. Quan hi ha un excés d’energia ascendent de la melsa podem patir obstruccions gàstriques, vòmits, singlot; quan és insuficient podem patir diarrees.

Per la MTX la síndrome de la fatiga crònica es deu a un buit d’energia de la melsa, l’encarregada de fer arribar l’energia i la sang a la musculatura.

Una qüestió de dolçor

El sabor de l’element terra és el dolç, una dolçor que necessitem tant en la nostra vida, com en el menjar que prenem. Però no hem de confondre dolçor amb sucre o pastisseria. La dolçor l’ hem de crear dedicant temps a la preparació dels nostres àpats, posant-hi afecte i atenció. I creant menús pensats per a aquest moment de l’any.

Pel que fa a la nostra vida, si ens cal dolçor emocional no en treurem res de menjar xocolata: “La solució l’haurem de buscar a nivell emocional. El mateix si ens sentim sense confiança i falta de direcció en la vida. Hem de buscar el coratge i el propòsit en el nostre cor, connectar amb la nostra pròpia dolçor que és la força interior que tots posseïm”, ens diu Montse Bradford en el seu llibre “Alquimia en la cocina”.

Una nutrició pobra en proteïnes farà que el nostre cos desitgi més dolçor”,
Montse Bradford, “Alquimia en la cocina”

Idees per sentir-nos bé en l’element terra

La MTX ens suggereix algunes mesures a nivell general per sentir-nos millor en aquesta cinquena estació de l’any:

. No beure massa aigua abans dels menjars, durant ni entre els àpats.

. No prendre coses ni massa calentes ni massa fredes.

. Les cremes dolces de verdures ens aporten calma i prepararan el sistema digestiu per pair millor la resta d’aliments.

. Ens anirà bé prendre cereals integrals de la millor qualitat ¡cada dia!

. Els llegums i les verdures dolces (especialment les d’arrel i rodones) ens aportaran els hidrats de carboni i les proteïnes que ens ajudaran a que el cos funcioni de forma òptima.

. L’oli emprat amb quantitats raonables ens ajudarà a no necessitar prendre un extra de “dolç”.

.  Sí a les fruites de temporada i als fruits secs, aquests darrers sense excessos.

. Una infusió de melissa ajudarà a equilibrar el conjunt melsa, estómac. Va molt bé per millorar digestions difícils, problemes de nerviosisme, insomni…

La pràctica del somriure interior dedicant especial atenció a la melsa, el pàncrees i l’estómac és un bon exercici de relaxació i curació.

NOTA: Si tenim una problemàtica important a causa d’una manca d’harmonia energètica el millor és buscar un especialista en MTX. L’acupuntura, la fitoteràpia, els exercicis de Qi Jong, els massatges… ens poden ajudar a sentir-nos molt millor, però cal que un professional ens digui qué és el que més ens convé.

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Darrers Tweets