VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Evocar el passat com a teràpia (II)

Com interpretar els records

Desxifrar els nostres records requereix coneixements de psicologia, a més d’una gran intuïció i tenir sempre present que, tal com passa amb els somnis, no hi ha una taula infalible de correspondència. De tota manera i segons el psicòleg Patrick Estrade, estar atents a què recordem ens pot donar pistes i pautes per tirar endavant amb la nostra vida.

Si no perdem de vista que ens cal un expert per poder fer un treball terapèutic adequat amb els nostres records, sí que ens pot resultar interessant indagar, a partir de les indicacions que el psicòleg Patrick Estrade fa al seu llibre “Esos recuerdos que gobiernan nuestra vida”, què ens suggereixen les evocacions que més sovint ens visiten i què poden estar desitjant comunicar-nos.

El significat d’allò que més recordem

• Animals domèstics. Ens parlen de la vida afectiva i social. Si una mascota apareix insistentment en els nostres records, haurem de plantejar-nos com han estat i són les nostres relacions amb els humans. És possible que haguem traslladat a aquest animal l’afecte que no hem trobat en altres membres de la família.

• Indrets. Mostren una necessitat d’ancoratge, de seguretat i estabilitat.

• Èpoques passades. Denoten un sentiment d’inseguretat i de nostàlgia.

• Objectes i coses. Solen aparèixer com flaixos i gairebé mai tenen un significat literal. Així, una llar de foc pot fer referència a la llar i un arxivador, a les coses que ens agrada guardar.

• Element traumàtic. Pot manifestar un sentiment de debilitat existencial o d’inferioritat.

Usar-los com a teràpia

Por, traumatismes, sentit de culpabilitat, rebel·lia, ansietat… Els nostres records poden ajudar-nos a superar alguns dels trastorns que ens dificulten el dia a dia, però per això necessitem la col·laboració d’un especialista.

A l’hora d’usar els records com a teràpia emocional, a més, s’ha de saber, per exemple, que són tan importants els records que ens vénen a la ment, com els que hem oblidat.

És un món ric, ampli i al qual val la pena prestar atenció, perquè, com diu Patrick Estrade: “Un record mai apareix en la nostra memòria sense raó. Els nostres records ens parlen, però no sempre els escoltem, ja que, tal com passa amb els somnis, no sabem com fer-ho. “

Un caràcter temorós tindrà records de pors, aprensions i ansietats; un caràcter nerviós, records de disputes, conflictes i querelles; una estrella, records de primícies o d’aventures extraordinàries; un rebel, records de transgressions…”

Patrick Estrade

Més informació:

Esos recuerdos que gobiernan nuestra vida
Patrick Estrade
Editorial Kairós
15 €

Temes relacionats:

. Evocar el passat com a teràpia (I). Els records ens poden ajudar a créixer com a persones

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets