VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Espelta

Un cereal molt nutritiu i saludable

L’espelta és un cereal amb segles d’història, de fet, ja es coneixia i es cultivava tant a l’antic Egipte com a la Xina antiga. Fa anys va estar a punt de desaparèixer per qüestions econòmiques i avui se’l torna a considerar valuós per raons de salut i de sabor.

Conegut també amb els noms de blat verd o blat salvatge, es considera l’espelta com el cereal del qual parteixen totes les altres varietats de blat, i es tenen dades que assenyalen que ja es conreava fa milers d’anys. Fins i tot se sap que a l’antic Egipte i també a la Xina es fabricava cervesa d’espelta.

Malgrat tractar-se d’un cereal molt nutritiu i d’un sabor molt més intens que no pas el d’altres varietats de blat, fa anys el seu cultiu va estar a punt de desaparèixer perquè es va considerar que la seva producció era molt menys avantatjosa a nivell econòmic que la d’altres varietats de blat.

Ideal per al conreu ecològic

Des de fa ja alguns anys el cultiu de l’espelta ha començat a créixer i no sembla que tingui aturador. L’aprecien sobre tot els pagesos que treballen amb cultius ecològics, ja que es defensa molt bé de tota mena de paràsits i plagues. A més a més, creix bé en terrenys poc adequats per al blat i aguanta bé encara que la climatologia no acompanyi, perquè faci massa fred o perquè l’aigua escassegi.

De fet, a Catalunya tenim, entre d’altres, conreu d’espelta ecològic a Gallecs, un territori agroforestal situat a uns 15 kms al nord de Barcelona, a la comarca del Vallés Oriental. Els pagesos d’aquest territori s’han constituït en l’Associació Agroecològica de Gallecs i entre els productes que cultiven trobem l’espelta, a més d’altres tipus de blats, com el Montcada o el blat de Síria.

Raons de salut

Una altra raó que ha posat de moda l’espelta és la salut. L’espelta no ha estat alterada ni modificada com sí que ha passat amb altres cereals. Això fa que s’assimilin millor els seus nutrients i no provoqui tantes al·lèrgies o intoleràncies com les que ocasionen altres cereals com el blat, el sègol o la civada.

Propietats nutritives

Els experts asseguren que l’espelta té moltes més propietats nutritives que no pas el blat comú. Aquestes són algunes d’elles:

• És un cereal molt ric en proteïnes i a més conté els 8 aminoàcids essencials, la qual cosa el fa un bon amic de les persones vegetarianes.
• Aporta quantitats apreciables de minerals com ferro, magnesi –un bon aliat contra l’estrès– i fòsfor.
• És ric en àcid silícic, element que el nostre organisme necessita per a la formació de teixits i òrgans.
• Inclou apreciables quantitats de vitamines A, grup B i E, i també de betacarotè.
• Té molta fibra, per la qual cosa és recomanable quan es pateix de restrenyiment o es tenen problemes d’obesitat.

Conté gluten

Malgrat els avantatges de l’espelta a nivell nutritiu, cal saber que igual que les altres varietat de blat també conté gluten, per la qual cosa les persones que pateixen de celiaquia no en poden prendre.

Gran varietat de productes

Avui podem trobar quasi el mateixos productes fabricats amb espelta que amb blat comú, des de pa i farina a pasta italiana, massa de pizza, galetes, pastissos o seitan. L’únic inconvenient és que tant la farina d’espelta com els seus productes derivats no es troben a tot arreu, normalment cal anar a botigues de dietètica o forns especialitzats.

L’altre inconvenient és el preu. El conreu de l’espelta encara és molt minoritari i això, sumat a la demanda creixent que hi ha d’aquest cereal fa que el cost dels productes es dispari.

Per poder gaudir del sabor exquisit de l’espelta i no patir pel seu preu la tendència creixent entre els amants d’aquest cereal és la fabricació casolana de pa, pastissos i galetes, una pràctica que estava una mica oblidada i que l’aparició de les panificadores elèctriques casolanes ha tornat a posar de moda.

One Response to “Espelta”

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
octubre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Darrers Tweets