VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

“Ser creatiu és la font més gran d’alegria i satisfacció que es pot tenir a la vida”

Entrevista amb Andreas Moritz, terapeuta ayurvèdic (1)

Andreas Moritz s’autodefineix com un terapeuta intuitiu, practicant de medicina ayurvèdica, iridologia, Shiatsu i medicina vibracional. En aquesta primera entrevista ens parla de la medicina ayurvèdica i d’algunes claus per mantenir-nos sans i feliços.

Andreas Moritz assegura que la salut és llibertat i l’estat natural de la persona, no pas la malaltia. Autor de llibres de gran èxit mundial com “Los secretos de la eterna juventud” o “El cáncer no es una enfermedad”, també és el creador d’un nou sistema de salut i benestar anomenat Ener-Chi Art.

Aquesta és la primera de les entrevistes que publicarem a COLORS amb l’Andreas Moritz, i en ella coneixerem algunes de les bases de la medicina ayurvèdica i també algunes petites coses que poden convertir la nostra vida en una experiència saludable i feliç.

La medicina Ayurvèdica no és gaire coneguda a Occident, quins són els seus origens?

En sànscrit, Ayurveda significa “La Ciència de la Vida.” Representa el sistema més antic de medicina a la Terra. Solia practicar-se a tot el món i es continua utilitzant en algunes zones de la Xina, en alguns països d’Àsia, al Brasil i, per descomptat, a l’Índia. Els seus testimonis escrits es remunten a més de 6.000 anys enrere, i els registres orals existien fa més de 10.000 anys.

Harmonia entre cos i ment

Com podríem definir la filosofia ayurvèdica?
L’Ayurveda posseeix un coneixement profund sobre els orígens de la malaltia i sobre com restaurar la salut de forma natural. Treballa en harmonia amb les lleis del cos i de la ment, no contra elles. A diferència de l’enfocament intervencionista de la medicina moderna, l’Ayurveda sap com restaurar l’equilibri (homeostasi) en el cos i la ment sense generar nous símptomes de malaltia.

I com ho aconsegueix això?

L’Ayurveda posa l’accent en la neteja regular del cos i de la ment; en una alimentació equilibrada, formada per aliments nutritius; en beure aigua fresca i neta; en respirar aire pur i sa; en moure el cos sense estressar-lo; en rebre un munt de sol i passar temps en contacte amb la natura; en dormir prou i fer-ho a les hores òptimes de la nit; en fer els diferents àpats de menjar a les hores del dia més adequades, en el moment en què els aliments es poden digerir correctament, i així successivament.

Les “normes” ayurvèdiques són iguals per a tothom?
En realitat no. L’Ayurveda distingeix entre tres tipus principals de constitucions, cadascuna de les quals té diferents necessitats pel que fa a certs aliments, tipus de clima que li és més propici, relacions que l’afavoreixen, necessitats d’exposició al sol, quantitat d’hores de son que li calen, etc.

Cadascuna d’aquestes tres tipologies té unes característiques físiques i psicològiques que es poden convertir fàcilment en malalties físiques o generar emocions negatives com l’ira, la por, la impaciència o la tristesa, llevat que s’aconsegueixi un equilibri a través d’una dieta adequada i nutritiva, i un estil de vida saludable. L’Ayurveda sap exactament el que es necessita per conduir de nou a l’individu al seu estat natural d’equilibri i harmonia.

Salut és llibertat

Què significa salut per a vostè?
Per a mi salut significa la llibertat. La llibertat de fer tot el que vull fer en la meva vida sense patir cap dèficit d’energia, dolor o cap altra limitació. M’encanta treballar i treballo molt. Quan disposes d’energia suficient també et converteixes en una persona creativa, i ser creatiu és la font més gran d’alegria i satisfacció que es pot tenir a la vida.

I què passa quan ens manca l’energia?

La manca d’energia o la deficiència d’energia et porta a buscar estímuls, ja sigui a través de substàncies diverses, aliments o plaers sensorials fugaços que a la llarga et deixen insatisfet. Per tant, sentir-me amb energia durant tot el dia em permet ser creatiu, sentir-me satisfet, feliç i vibrant. Tota la resta es posa al seu lloc quan em sento bé. Aquest és el meu indicador personal per saber que estic sa.

Què podem fer per estar sans?

La bona salut és natural, mentre que la mala salut no ho és, de natural. Hauríem de fer aquelles coses que ens mantenen saludables i joves, enlloc de les que ens posen malalts. Quasi cada dia apareixen estudis que ens diuen que menjar certs aliments i seguir un estil de vida determinat provoca càncer, diabetis o malalties del cor, entre d’altres. Al mateix temps, se’ns donen contínuament les claus per tornar a estar sans, però no en fem cas.

La importància de la vitamina D

Per exemple?
Un de clar. La vitamina D que deriva de prendre el sol de forma regular pot reduïr en un 77% les possibilitats de contraure càncer. Però, quanta gent que sent aquesta dada es molesta a esbrinar de quina manera podria aconseguir una vida més equilibrada i saludable d’una manera natural?

El metge no els ho dirà. Segurament no es prou rendible seguir prenent el sol com un mètode eficaç de prevenció i tractament del càncer. En canvi, hem estat advertits que l’exposició al sol pot ser perjudicial i, de fet causar càncer de pell, encara que aquesta teoria ha resultat ser falsa.

Per què és tan important la vitamina D?
És un fet científic demostrat que la deficiència de vitamina D augmenta el risc de patir càncer, malalties cardíaques, diabetis, osteoporosi, artritis, la majoria de les malalties autoimmunes, infeccions i, fins i tot, la grip estacional.

Les persones amb nivells normals de vitamina D tenen un sistema immune fort i estan protegits de forma natural fins i tot contra els gèrmens infecciosos. La vitamina D és realment una hormona esteroide produïda a la pell en resposta a l’exposició al sol. Controla més de 3.000 gens, incloent els responsables de protegir l’organisme contra els patògens.

En lloc de prendre el sol podem prendre suplements de vitamina D de forma regular?
És millor no fer servir suplements de vitamina D, perquè a la llarga el sistema inmunològic es podria veure afectat. El millor es *prendre el sol de forma regular sense ulleres de sol i sense protectors solars. Aquesta pràctica s’ha demostrat que és la millor protecció contra la malaltia.

Al llit abans de les 10

Perquè cal anar a dormir aviat?
Anar a dormir abans de les 10 de la nit és important, perquè l’equilibri de la secreció de les hormones melatonina i seratonina depèn clarament del fet que anem a domir d’hora al vespre i ens llevem aviat al matí.

Una persona que es fica al llit habitualment desprès de la mitjanit patirà una disminució en el funcionament del seu sistema inmunològic, de les funcions de la tiroides, del metabolisme, de les funcions digestives, i augmentarà el seu risc de desenvolupar càncer, entre moltes altres malalties.

I quina importància té l’alimentació?
És bàsica. El consum habitual de menjar brossa potser farà feliç el teu paladar, però a canvi atacarà el teu estómac. El cos, simplement, es nega a digerir el menjar que no pot fer servir i tracta d’expulsar-lo. En el procés d’expulsió intervenen diversos microorganismes que intenten descompondre aquest aliment per evitar una obstrucció intestinal, la qual cosa és bona, però per fer-ho deixen anar toxines que poden provocar diarrees, colitis, estrenyiment, malaltia de Crohn…

Quines altres coses hauríem de tenir presents per portar una vida més sana?
Beure prou aigua pura i fresca és de vital importància. I també ho és riure, jugar, divertir-se i controlar l’estrès.

Fins a quin punt l’estrès ens perjudica?
L’estrès és, amb diferència, el major contribuent a la mala salut de les persones. La resposta del cos a la seva presència constreny els vasos sanguinis, eleva la pressió de la sang, soscava les funcions digestives, deprimeix el sistema immunològic…i, per descomptat, comporta la confusió emocional.

Temes relacionats:
• Entrevista amb Andreas Moritz, terapeuta ayurvèdic (2). “Mai no s’ha demostrat que el càncer mati ningú”.
• Entrevista amb Andreas Moritz, terapeuta ayurvèdic (3). “La neteja del fetge és un dels mètodes més poderosos per millorar la salut i per retardar el procés d’envelliment”.
* En el seu llibre “Los secretos eternos de la salud” l’Andreas dedica tot un capítol a parlar del sol i de com l’hem de prendre (de forma progressiva, fora de les hores de radiació màxima, en funció del nostre tipus de pell, el temps màxim recomanable…) per tal d’obtenir-ne els millors beneficis. L’Andreas també ha escrit un llibre, que només es troba en anglès, sobre les bondats de prendre el sol “Heal Yourself With Sunlight”.

8 Responses to ““Ser creatiu és la font més gran d’alegria i satisfacció que es pot tenir a la vida””

 • Em sembla molt interessant el que diu aquest home. Personalment, noto totalment l’efecte positiu que té el sol sobre la meva ment i el meu cos i també el fet de poder estar en la natura i respirar un aire no contaminat em procura plaer i benestar. Estíc contenta de saber que algú hagi escrit sobre el tema. Pel que fa al fet d’anar a dormir d’hora també ho noto i trobo que a Espanya el horaris d’anar a dormir són molts bestials. Quan et reuneixes quedes a les 22h per sopar : és a tot arreu Europa la hora a la qual te’n vas a dormir en un dia d’entre setmana, a les 11h-12h un cap de setmana. Personalment, em costa molt aguantar fisiologicament els horaris locals i el meu cos em diu clarament :no!
  cathy

 • Hortènsia Galí:

  Aposto per el benestar que s’aconsegueix de forma natural i en harmonia amb el propi cos. Es molt interessant que es donin a coneixer, majoritàriament, les experiències que han assolit cultures passades. Fins ara el món occidental ha fet cas omís de l’Ayurveda i altres medicines “alternatives” (això també pot ser un tema). Afortunadament anem posat-hi seny i ens rendim a les evidències. Endavant amb els colors i donem veu als savis.

 • Montse:

  Un bon llibre per Sant Jordi.
  Tan de bo puguessim fer un plantejament de vida més saludable del que portem; hi ha pautes que podem aplicar a la nostra realitat diària, però si que és cert que vivint en una ciutat com Barcelona és difícil no estressar-se …i anar a dormir a les 22h… Tan de bo puguessim fer-ho!i canviar els nostres hàbits,treballar fins al migdia, tenir tota la tarda lliure i anar a dormir aviadet per poder descansar i a les 6 del matí estar aixecat per disfrutar del nou dia!!!

  Realment potser hem de fer un canvi de xip i buscar un nou lloc de residència, aprop la natura, on hi regni la pau i la calma…que bé que sona!!!

 • montsep:

  Hola
  l’article m’ha ajudat molt. Era de les que tenia por a prendre el sol ja que sóc molt pigada i sempre et diuen que t’has de protegir d’ell, no prendre’l…
  L’article m’ha animat molt i espero també, llegirm-me el llibre. A mi, com més gran em faig, més m’agrada anar a dormir aviat i llevar-me aviat.
  Com dieun les altres que comenten això és fa difícil a Catalunya-Spain ja que molta gent sopa tard i va a dormir molt tard, massa tard. Els horaris de feina tampoc s’adapten a aquestes necessitats . Però sí que tinc previst allunya-me de l’estrès i viure a Menorca, tant aviat com pugui
  Una abraçada i ànims…

 • Fina Lunes:

  He trobat aquesta entrevista molt interesant. Jo coneixia molt poc de la medicina ayurvèdica. He pres nota de tot el que diu. Espero llegir el llibre i intentar, en la mesura del possible, fer moltes de les coses que explica.
  Una abraçada i fins aviat….

 • Worth reading post, I want to read your posts when it is posted, how can I do that? Thank you very much!

  • Colorsbloc:

   Per saber quan publiquem entrades el millor és que et subscriguis al bloc. Ho pots fer clicant al giny subscriu-te i posant el teu mail. Reberàs un missatge al teur correu electrònic per tal que confirmis las subscripció. Moltes gràcies per l’interès.

   —-
   To know when we publish new post you must subscribe to our blog. You can do so by clicking the subscribe’s widget and writing your mail adress. Thank you for your interest.

 • BLANCA MARES:

  Quiero recibir informacion de este valioso blog , yo he comprado todos los libros de Andreas.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets