VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

“Posa un optimista a la teva vida! Segur que t’acaba ajudant”

Entrevista amb Noelia Moreno, psicòloga

Noelia Moreno es psicòloga del centre Adara, a Logronyo. La seva especialitat és la piscologia positiva i també és experta en hipnosi, tècnica sobre la que realitza tallers i cursos. En aquesta entrevista ens acosta al concepte d’optimisme i ens dóna les claus per positivar la nostra vida, conèixer-nos una mica millor i ser més feliços.

A què anomenem optimisme?
És una tendència, una forma d’entendre el món que té a veure amb la manera de ser de certes persones. És un aspecte de la personalitat que contribueix a interpretar allò que ens passa i la persona que som de forma més positiva.

Les persones positives són més felices?
Saben gaudir més de la vida i de les relacions amb els altres. Se senten millor amb si mateixes, tenen més autoestima i més sensació d’autoeficàcia. Les seves expectatives d’aconseguir coses positives també són molt més altes i això les mou a fer coses diferents, a realitzar-se, les ajuda a voler emprendre nous projectes, nous reptes.

Se’n pot aprendre o s’hi neix?
En psicologia hi ha molta polèmica sobre com es genera l’optimisme. Hi ha teories que defensen totes les postures. En principi, però, diríem que l’optimisme és una interpretació del món i aquesta, independentment del nostre caràcter o de l’herència genètica, és una cosa que s’aprèn, que es va construint amb les diferents interaccions i experiències que tenim durant la nostra vida.

Ser positiu no és ser inconscient

Per al pessimista, l’optimista és un inconscient, què en pensa?
Qualifiquem algú d’optimista perquè malgrat veure els aspectes bons i dolents d’una situació, els punts forts o dèbils de si mateix o de la societat en la que vivim, pren l’opció de la positivitat. Veu tots els aspectes i els interpreta en clau optimista. Per això, per a mi una persona optimista mai no serà una inconscient.

Es pot positivar una mala experiència?
Les vivències també són subjectives. Davant d’una mateixa situació un hi pot veure esperança i un altre el desastre absolut. Fins i tot dels entrebancs que ens anem trobant al llarg de la vida se’n pot treure un aprenentatge. Això és el que fa un optimista: transformar una mala experiència en una lliçó de vida.

Què pot fer una persona negativa per canviar?
Pot aprendre a millorar i fins i tot a transformar tota la seva tendència de pensament. Aquest és l’enfocament de treball de la psicologia positiva i el que fem al nostre centre. Es treballa des de la perspectiva de recolzar-se en els aspectes positius i en els recursos que sí que tens o que sí que funcionen i, a partir d’aquí, s’ensenya a superar problemes o a transformar tendències o inèrcies que no t’ajuden. Es tracta de canviar l’enfocament negatiu per un de positiu, per tenir una millor qualitat de vida, millor salut, per aconseguir millors relacions…

És contagiós “el bon rotllo”?
Doncs sembla ser que sí. L’optimisme, la satisfacció per la pròpia vida, estar a gust, tenir unes bones relacions… tot això és un petit sembrat que acaba influint en els altres. Entenem que estem relacionats amb moltíssimes persones i que la relació és bidireccional, ens influeixen i influïm. Per tant, posa un optimista a la teva vida!, perquè segur que t’acaba ajudant.

Els 5 pilars de l’optimisme

En aquest punt de l’entrevista li demanem a la Noelia Moreno que ens doni una mica de llum sobre quines serien les bases en les quals ens hauríem de recolzar per tal de ser més optimistes. Ens ho resumeix així:

1. Ser flexible. La flexibilitat de pensament és una de les variables que ens pot ajudar a optimitzar. Si som capaços de donar la volta a una situació negativa i trobar un aspecte, ni que sigui petit, positiu, estem entrant en la via de l’optimista.
2. Construir bones relacions interpersonals. Tenir suport, sentir-se estimat i valorat és com gaudir d’un matalàs de seguretat al nostre voltant que ens permet tenir esperança i veure la vida en un millor estat d’ànim.
3. Plantejar-se objectius. Tenir curiositat, fer plans, desitjar i voler coses… Tot això ens ajudarà a sentir-nos millor. Però és important que els objectius siguin realistes, no utòpics, per tal d’evitar anar de fracàs en fracàs, una cosa que ens portaria a aconseguir l’efecte contrari al desitjat.
4. Fluir. La necessitat que tenim els humans de controlar-ho tot ens provoca molts estats d’ansietat. Per això és important aprendre a fluir, deixar anar, ser creatius amb la nostra vida.
5. Crear la nostra vida. És important viure el moment present, però focalitzant-nos en allò que funciona, no en les mancances, amb la idea d’anar gaudint pas a pas de la vida. També és aconsellable, a l’hora de mirar enrere, recordar els bons moments, els èxits. Així, al mirar endavant, ens serà més fàcil veure’ns capaços d’aconseguir allò que volem, sempre que hi posem els mitjans adequats, és clar. És a dir, no hem d’esperar que la vida ens doni res, sinó que hem de crear la nostra vida. Si estem centrats en el present valorant tot això, podrem fer una revisió del passat diferent i replantejar-nos reptes o aspectes futurs més satisfactoris i motivants.

Temes relacionats: Optimisme personal. Idees per entusiasmar-nos per la nostra vida.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
desembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Darrers Tweets