VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Entrevista a Joana Demestre, creadora d’Abraçades de Fusta

“Busco arrencar una sensació positiva en les persones que veuen  les figures”

De la seva passió i vocació, dibuixar formes per després transformar-les en figures de fusta, Joana Demestre n’ha fet una professió que conjuga art i artesania, “on és tan important el procés com el resultat final”,  com ella mateixa en explica.
Les seves figures coloristes i amoroses desperten emocions i molta tendresa.

Després d’anys de treballar amb l’ordinador com a dissenyadora gràfica i il·lustradora multimèdia, fa uns sis anys, cap el 2006, la Joana Demestreva tornar a agafar els llapis i a dibuixar en una llibreta. D’aquests dibuixos i esbossos en van sortir les primeres figures de fusta: ocells, arbres, peixos…

“Vaig tornar a descobrir la màgia que té fer el procés artístic amb les mans. Passar de l’ordinador a la creació de figures de fusta va ser tot un canvi i tot un aprenentatge! Al principi ho feia en hores lliures, que les treia d’on fos i mica en mica ha anat ocupant més espai en la meva vida, fins a convertir-se en la meva professió i passió!”, ens diu.

 

Abraçades de fusta

M’encanta la idea de les abraçades de fusta, què te la va inspirar?

L’any passat, el 2011 vaig decidir que la creació de les figures de fusta fos la meva professió. Vaig crear una web i unes targetes de visita i buscaba un nom i una frase poètica que les identifiques, fins que un dia després de donar-li moltes voltes, va aparèixer “Abraçades de fusta”.

Què t’agradaria que inspiréssin?

Moltes d’elles són peces que s’encaixen, com si s’abracessin, i al crear les figures, m’agrada que siguin com aquells records que un día t’arriben i et van acompanyant al llarg de tota la vida, aquella pedra que et trobes en una platja, aquella foto d’algú estimat, aquell objecte que has comprat en un viatge… I  per què no una abraçada de fusta?

Hi ha una filosofia personal darrera d’aquesta iniciativa?

La filosofia del projecte es arrencar una sensació positiva en cada una de les persones que veuen o tenen una de les figures i utilitzar materials el màxim de naturals possibles.

 El teu treball és artesanal i artístic i, a més, personalitzat, com treballes amb les persones que et fan un encàrrec?

He pensat dos tipus de figures, les que creo jo i penjo al web, i les que són per encàrrec. En els dos casos es tracta d’un procés molt obert. M’agrada que la persona que vol la figura pugui expressar com desitja que sigui, en el tallat, en els colors…

 A vegades són els colors o les formes els que decideixen i poden aparèixer formes o colors inesperats que en un principi no els tenies previstos. És molt gratificant seguir tot el procés.

Amor pels arbres

Quina és la teva relació amb els arbres?

M’agrada molt passejar pels boscos o asseure’m al costat d’un arbre, on sempre hi estic bé, i on hi trobo calma, pau, silenci… Per a mi els arbres són com uns bons amics, que sempre hi són quan els necessito. A través de la seva fusta, les seves branques, les seves fulles i fruits em donen i m’expliquen moltes coses, es quëstió d’observar-los, tocar-los olorar-los, sentir-los…

Com esculls el tipus de fusta més adient per a cada obra?

De moment he treballat majoritariament amb fustes que pots trobar en una fusteria com el pi, el faig o el til·ler. Tinc moltes ganes d’aprofundir amb altres fustes trobades en el bosc, castanyers, nogueres, cirerers… i així fer el procés complet de re-aprofitar el que m’ofereix la natura i transformar-ho en una obra d’art.

Solidaritat i intercanvi

Crec que una part dels beneficis de la teva obra l’ofereixes a la Fundació + árboles, què et va inspirar a fer-ho així?

La idea va sortir l’any passat, quan vaig fer la nova web. Per a mi és important que aprenguem a cuidar/estimar/respectar la natura, ja que nosaltres no seríem res sense ella i en formem part, encara que de vegades ens oblidem i posem els interessos en una altra banda. La Fundación + árboles fa una tasca molt important en aquest sentit. Malauradament, però, els ingressos que actualment obtinc amb la venda de les figures, no és prou important com per poder ajudar a la Fundación o a altres projectes interessants que treballen en la mateixa línia.

També fas intercanvis, tenen èxit?

La idea dels intercanvis ja fa un temps que la vinc practicant, sobre tot amb persones que conec. La idea és que qualsevol persona que vulgui una de les figures que faig, en pugui gaudir i que el preu no sigui una limitació o un inconvenient per a tenir-ne una. Ofereixo l’oportunitat de buscar una solució i fer un intercanvi, pot ser qualsevol cosa, ja sigui material o no… I estic convencuda que tothom que en vulgui una pot oferir alguna cosa a canvi.

I ara, també unicorns

Estàs preparant alguna sèrie nova?

Ara just acabo d’estrenar una sèrie: Els unicorns, tallats amb gúbies i amb fusta de til·ler, que és una fusta molt tova i que utilitzen molt els tallistes. L’unicorn que agrada més és el que te la crin de l’arc de sant Martí.

Et fa feliç que una de les teves obres faci companyia a una altra persona?

Sí, em fa molt feliç!  És molt bonic sobre tot en el moment que dónes la figura i l’ensenyes i expliques com l’has feta. També em fa feliç veure que cada cop hi ha més gent que valora aquest tipus d’art, fet artesanalment, amb amor i delicadesa, i utilitzant materials que respecten i que surten de la natura, com són la fusta, els pigments i els envernissats que utilitzo.

 

Mai estic parada i sempre estic fent esbossos i alguns d’ells després es converteix en figures.  D’altres els guardo en un calaix o a la llibreta.

 

Exposicions i somnis

Has pensat exposar les abraçades?

Molta gent m’ho ha dit. Però encara no n’he fet cap. Per fer una expo has de tenir molt clar què és el que vols dir a la gent que et va a veure, tinc alguna idea i potser algun dia es convertirà en una expo!

Tant de bo! Són tan tendres i coloristes que segur que produirien moltes bones sensacions…

! Visca el color! en els arbres, les flors, al cel, al mar, a les muntanyes i… en nosaltres!

M’encantaria que algun dia una de les figures que faig es pogués fer com una escultura, en gran, i posar-la al bell mig d’una plaça d’una ciutat o en un parc, o en una platja…

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
maig 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Darrers Tweets