VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Entrevista a Diego Delgado, nutricionista

Les claus de la nutrició

Fer dieta s’ha convertit en una mena d’esport nacional. La majoria de les persones les fan per aprimar-se, però sovint també assistim a converses, debats, conferències, entrevistes… sobre un tipus de dieta o una altra i dels seus avantatges sobre la salut de les persones. Més que fer dieta, però, segurament el que hauríem d’aprendre és a nodrir-nos, a alimentar-nos. En parlem amb el nutricionista Diego Delgado que aquest cap de setmana imparteix un curs a Barcelona sobre nutrició.

Aquesta és la segona vegada que a Colors parlem amb Diego Delgado, Tècnic especialista en nutrició i salut. Ell té la seva consulta a Les Palmes de Gran Canària, però aquest cap de setmana serà a Barcelona per donar un curs sobre nutrició i hem aprofitat l’avinentesa per parlar amb ell d’un tema que a molts ens preocupa, la nostra alimentació.

– El primer que li comentem és que segurament hi ha coses òbvies en el tema de la nutrició que no tenim en compte. I li demanem que ens expliqui quins són per a ell els pilars bàsics:

La clau és veure per què volem menjar. Si és per tenir més energia i millor combustible per funcionar a nivell òptim, llavors hi ha algunes pautes:
. D’una banda, el menjar hauria de ser natural, sense tractar ni manipular: Aliments frescos.. Complet, és a dir íntegre, sense refinar ni fraccionar: Aliments integrals.. I nets, el més ecològics possible i amb menys residus: Aliments bio.

– Però encara hi ha més coses a tenir en compte, oi?

Sí, actualment, a més el menjar hauria de ser:
1. Constructor,
que creï fortalesa i certa estructura física per poder afrontar el que ve de fora: Cereal integral, llegum, i una mica de peix i molt poca carn..
2. Regenerador
, que incorpori substàncies antioxidants i vitals que contrarestin el deteriorament vital: molts vegetals, fruites i llavors.
3. Equilibrat
, que aporti centrament, cohesió i estabilitat interna: grans, verdures i fruites, evitant el sucre i l’excés de carn.

Dietes i més dietes

– Contínuament es parla de dietes de tot tipus, algunes pensades sobretot per aprimar: Dukan, proteica, dissociada, Atkins… Però també n’hi ha que són propostes per portar una vida més sana: vegetariana, macrobiòtica, crudívora, del grup sanguini… Com podem saber quina és realment la que millor ens anirà a cada un de nosaltres?

Cada persona és diferent, necessitem no creure sinó experimentar, és bàsic investigar en cada persona per descobrir el que et va millor. El que passa és que ENS COSTA ocupar-nos de NOSALTRES MATEIXOS, preferim que ens diguin el que està bé o malament, però bé o mal són conceptes relatius que no serveixen, menjar és energia i, com a tal, depèn de la condició de la persona. Cap aliment és dolent o bo, depèn.

– Què hauríem de tenir en compte quan ens plantegem fer una dieta per tenir una millor salut i més energia?

El primer és analitzar o sentir la salut i l’energia del que em duc a la boca. La majoria del que mengem actualment està brut, malalt, fragmentat, debilitat, infeliç i insà. Però hi ha aliments sans i amb energia. La tasca és apropar-se a ells i agrair-los.

– Què hauríem de tenir en compte abans de preparar un àpat?

Definir què vull aconseguir, és diferent si el que vull és omplir-me, trobar gust o excitar-me.

Com hauria de ser l’àpat ideal?

Seria crear un menjar que no sobrecarregui, lleuger, alt en energia de qualitat i que centri i estabilitzi.

Què menjar

– Cinc àpats al dia és l’ideal?

No, com menys millor, mengem en excés. Es planteja menjar cinc cops al dia perquè es mengen molts hidrats refinats, que aporten un tipus d’energia efímera i ràpida, si mengem aliments amb energia més consistent com cereals integrals, llegums, llavors, verdures i fruites com a base, amb tres serà suficient i el cos ho agrairà.

– Com haurien de ser l’esmorzar, el dinar i el sopar ideals?

Depèn de la persona, la seva condició física i l’activitat que faci. En general, un esmorzar calent i que aporti energia; un dinar on hi hagi un plat equilibrat, i un sopar més lleuger.

– És important l’hora en què mengem?

És important que el cos senti que hi ha ordre i regularitat, que hi ha ritmes i que es menja amb calma, el caos afecta la salut.

– Quins aliments hauríem de prendre cada dia i quins hauríem d’evitar?

Cada dia van bé els cereals integrals (no parlo dels d’esmorzar), verdures, fruites de temporada i llegums, o de vegades peix i alguna vegada carn. Les llavors, fruits secs, algues, condiments, etc. són de suport.

Sobre l’aigua i el vi

– ¿El vi negre és bo per a la salut com es diu?

Si és de qualitat en petita quantitat ajuda a pair el producte animal, però desequilibra quan el menjar és vegetal. No és un aliment a potenciar, millor aigua.

– Parlant d’aigua, millor dins o fora dels àpats?

Millor fora. Si mengem amb aigua aquesta dilueix el menjar i la digestió empitjora. No es tracta tant de beure molta aigua sinó menjar aliments que tinguin un alt contingut  en aigua.

– De què no es parla quan es tracta de nutrició i tu consideres vital?

De l’energia dels aliments, de la seva biografia (d’on vénen, com es recol·lecten, en quines condicions, què se’ls ha afegit, de l’efecte energètic, de la seva vitalitat i felicitat.

 – Quines són les conseqüències de no tenir-ho en compte?

Si mengem aliments emmascarats i maquillats per fer-los atractius en excés, com la brioixeria, les fruites i verdures manipulades o els refrescos… ens tornarem superficials i poc autèntics. Si mengem en excés aliments molt expansius, afeblidors i fragmentats com el sucre, ens tornarem dispersos, febles i desorientats. I si mengem en excés aliments pesats, greixosos i saturats com les carns industrials tendirem a sentir-nos pesats, bruscos, rígids i tensos.

 

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets