VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Cuida el teu cervell

Com reduir els riscos de patir demència

L’elevada esperança de vida de la qual gaudim cada vegada més implica que el nombre de casos de demència creixin sense parar. Els experts, però, assenyalen que tots podem fer alguna cosa per minimitzar el risc de patir-ne. Entre les mesures que podem prendre es troben vigilar la pressió arterial i el pes, i  portar una vida activa, tant física com mental i social.

S’estima que avui en tot el món més de 24 milions de persones pateixen demència, la majoria Alzheimer. En els països més desenvolupats, el 70 % de les persones amb demència tenen 75 anys o més i es calcula que les xifres de casos es poden duplicar cada vint anys.

L’edat és, sens dubte, el factor de risc més gran per desenvolupar una malaltia mental degenerativa.  Tanmateix, els científics asseguren que cada vegada hi ha evidències més clares que indiquen que, associats amb l’edat,  hi ha altres factos relacionats amb l’estil de vida que també s’han de tenir en compte.

La genètica no ho és tot

Laura Fratiglioni, Professora  del  Departament de Neurobiologia  de l’Institut Karolinska (Suècia), treballa des de l’any 2000 per desenvolupar estratègies de prevenció vàlides per evitar aquestes malalties.

La investigació del seu grup de treball assenyala que una part del risc ve determinat per una susceptibilitat genètica individual. Malgrat això, també s’ha demostrat que es pot retardar l’aparició de la demència mitjançant la preservació de les funcions cognitives. I per això cal mantenir-se actius mentalment, social i física.

Els investigadors consideren que la formació continuada al llarg de la vida en tots aquest aspectes té un efecte protector i que mai no és massa tard per començar.

El cervell, igual que altres parts del cos, requereix d’estimulació i exercici  per tal de seguir funcionant.  Les persones grans amb una vida activa -mental, física i social- corren un risc menor de desenvolupar demència, siguin quines siguin les activitats que facin”.

Laura Fratiglioni

Els factors físics

Les investigacions de la professora Fratiglioni demostren que hi ha un seguit de factors físics que també són importants a l’hora de prevenir la demència. D’entrada cal controlar la pressió arterial, que no sigui ni massa alta ni massa baixa. La diabetis i l’obesitat també poden augmentar el risc de patir demència a partir dels 70 anys.

L’equip d’investigadors seguirá treballant per tal que dins del mínim temps possible sapiguem com prevenir amb èxit el desenvolupament de demències.

El que és bo per al cor, és bo per al cervell”

Laura Fratiglioni.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Darrers Tweets