VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Constel·lacions familiars (I)

La teràpia de l’amor

 

La família és la clau per trobar l’origen de molts dels nostres conflictes psicològics, així ho asseguren bona part dels estudis realitzats sobre el tema. Avui, psicòlegs i terapeutes de diverses disciplines utilitzen la tècnica de les constel·lacions familiars per tal d’anar a l’arrel dels nostres bloquejos emocionals i trobar la manera de superar-los.

 

Un 70% dels problemes psicològics i emocionals que patim estan relacionats amb la nostra família, segons indiquen diversos estudis realitzats sobre la matèria. Aquests problemes poden aparèixer disfressats de malalties, drogodependències, dificultats per relacionar-nos, per trobar parella o feina, o poden sortir a la llum a través d’un caràcter poruc, agressiu… Fins i tot molts casos de nens conflictius i de fracàs escolar poden tenir aquest origen.

Les constel·lacions familiars s’empren per tal d’anar a l’arrel del problema que ha ocasionat el conflicte. I, segons diuen els experts, s’aconsegueixen resultats amb molta més rapidesa que amb altres mètodes. La tècnica parteix d’uns principis bàsics formulats pel seu creador i impulsor, el psicoterapeuta i filòsof alemany Bert Hellinger.

El principi de pertinença

 

El primer principi el podriem anomenar de pertinença. I és que, segons Hellinger, les persones no som éssers aïllats ni estem separats els uns dels altres, sinó que formen part d’un grup o família. Els membres d’aquesta família estan relacionats per una mena de xarxa afectiva i cap dels seus membres l’ha d’abandonar ni ser expulsat, si es vol preservar el benestar del grup i de cadascun dels seus integrants.

En realitat, el vincle del qual ens parla Hellinger és amorós i la seva força rau en la idea que la felicitat de cada component de la família descansa en el fet que tots i cadascun dels seus membres tenen un lloc en el cor de tots els altres.

El principi de jerarquia

El segon principi formulat per Hellinger ens diu que s’ha de respectar l’ordre d’arribada a la família. Així, cap membre que hagi aparegut després s’ha de fer càrrec d’una tasca que li correspon a algú que ha arribat primer. A tall d’exemple, podríem dir que en una família de tres germans, ni el segon ni el tercer han de fer, ni pretendre-ho, el paper que li pertoca al primogènit.

Qui és la nostra família

El concepte de família va més enllà dels pares, fills i avis. Inclou tots els avantpassats i també les nostres parelles i les parelles anteriors de les nostres parelles. Tothom ha de tenir un lloc i ser acceptat per tal de preservar el benestar de la constel·lació.

Què ens fa patir i emmalaltir

Quan es treballa amb constel·lacions el que es descobreix moltes vegades és que el problema que ens fa patir, la dificultat que no ens deixa avançar i ser feliços o la malaltia que ens afecta no ens pertany. Algú de la nostra família va ser un dia oblidat, rebutjat o exclòs, perquè se’l considerava indigne, tòxic o perniciós, i nosaltres o els nostres fills hem heretat aquest rebuig que provoca el patiment, la malaltia o l’addició.

El treball amb aquesta tècnica permet veure representada aquesta implicació i reordenar la constel·lació familiar per tal que la persona afectada s’alliberi i pugui seguir el seu camí.

Durant les sessions també es pot veure si algú està prenent el lloc d’una altra persona o fent una tasca que no li correspon, provocant un trastorn en l’ordre de la constel·lació que pot derivar en greus problemes.

Dades pràctiques abans de constel·lar

Qualsevol persona pot sotmetre’s a una constel·lació familiar.

• És important escollir un professional qualificat i amb experiència.

• El millor és apuntar-se a algun dels tallers que s’organitzen, normalment en cap de setmana, i veure com funcionen en altres persones abans de fer la pròpia constel·lació. Els preus poden arribar als 100-140 € si es tracta de professionals amb experiència.

• És bo indagar en el nostre passat, conèixer el millor possible la nostra família: si hi ha hagut avortaments, parelles anteriors de pares o avis, morts tràgiques, etc.

• Abans d’assistir al taller és recomanable tenir molt clar quin aspecte volem tractar. Una bona manera és intentar reconèixer què és allò que més ens ha fet patir al llarg de la nostra vida: malalties, fracassos amorosos, problemes laborals…

• És important anar a la constel·lació amb el cor obert, deixar que la vibració de l’amor triomfi sobre qualsevol intent de jutjar les persones o les situacions que ens han fet patir.

• Cal saber que el treball que farem afectarà tots els implicats.

• S’ha d’evitar manipular les sessions i deixar que flueixin les imatges i sensacions que apareguin i deixar-se guiar per elles.


Webs d’interès:
Associació espanyola de constel·lacions familiars
Institut Gelstat
Equilibrium temple de salut

3 Responses to “Constel·lacions familiars (I)”

 • Sergi:

  Fa uns dies vaig fer una constel•lació familiar, la veritat es que i vaig anar amb una mica d’incredulitat, desprès de passar durant 8 anys per un psicoanàlisis, la possibilitat de poder arribar tant lluny amb una sessió em semblava impossible. La veritat es que em va sorprendre agradablement. El concepte podríem dir que es el mateix que el de la majoria teràpies, però les constel•lacions familiars tenen la virtut de que s’acceleri i realment es faci molta feina en poc temps.
  Conxita gracies per fer una explicació tant fàcil i clara, la veritat es que quan comences a llegir que es una constel•lació moltes vegades tens la sensació de que es alguna cosa entranya, tipus poltergeist.

  Salutacions.

 • merce:

  Gràcies Conxita per explicar tan bé una teràpia tan valuosa i difícil d’explicar. Fa uns anys que faig un curs d’interpretació dels somnis i moltes vegades utilitzem les constel·lecions per treballar.
  Gràcies per aquesta web que ens acosta a les eines terapèutiques que ens ajuden a conèixens millor i a ser millors persones.

  Petons

 • Gràcies a tots dos per compartir aquest moment amb nosaltres. Una abraçada.

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
febrer 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Darrers Tweets