VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Com és una sessió d’autohipnosi

Guia pas a pas

La hipnosi ens permet assolir un estat de gran relaxació, al temps que ens manté totalment alerta i presents. Un cop aconseguim aquest estat, podem treballar en els nostres objectius i facilitar, d’aquesta manera, que es compleixin.

Per arribar a ser capaços d’autohipnotizar-nos, abans un professional d’aquesta teràpia ens haurà d’haver entrenat per tal que puguem aconseguir l’estat hipnòtic nosaltres sols.

Hi ha diverses tècniques per assolir l’estat hipnòtic: visualització, relaxació guiada, noesiteràpia, sofrologia, entrenament autògen

Un cop haguem trobat la que millor ens va, el professional ens donarà la seqüència d’exercicis que ens cal fer i ens ajudarà a automatizar-la per tal que acabem fent-la pel nostre compte sense problemes.

Tots podem beneficiar-nos d’aquesta eina, sempre que tinguem una mínima aptitud per fixar l’atenció i certa capacitat imaginativa.

El procés hipnòtic necessita de l’acceptació i la participació activa de la persona.

Què se sent

En autohipnosi, les persones es van auto-induint i administrant autosuggestions que s’han dissenyat prèviament, per tal d’assolir certs objectius de millora de la salut o de desenvolupament personal.

En practicar autohipnosi, produeixen en si mateixes una escissió o dissociació que els permet actuar d’una banda com a operador (hipnòleg) i de l’altra com a subjecte hipnotitzat.

A la autohipnosi, la mateixa persona és la que s’administra les seves pròpies suggestions i s’autodirigeix durant tot el procés.

Per a unes persones serà una experiència de relaxació profunda i descans que mai abans havien sentit; per a d’altres, en canvi, es tracta d’una experiència propera a la meditació. També es pot viure com una focalització i centrament intel·lectual, i algunes persones la viuen com una sensació d’alerta i concentració màxima que els dóna una percepció de control molt gratificant.

Una sessió en 7 etapes

Segons el procediment escollit per practicar autohipnosi, la sessió transcorrerà de forma diferent, però la majoria de les tècniques coincideixen en els següents passos:

1. Preparació. Hem d’escollir una habitació tranquil·la i silenciosa, assegurar-nos que ningú no ens interromprà, sentir-nos motivats per la tasca que anem a realitzar, no tenir pressa i adoptar una postura corporal còmoda.

2. Intenció clara. Abans d’iniciar la sessió hem de decidir quin serà el seu objectiu: reduir un dolor crònic, deixar de fumar, guanyar autoconfiança…

3. Focalitzar l’atenció. Un cop estem còmodes, hem de mantenir un focus d’atenció únic: la nostra respiració, mirar un objecte, fixar la vista en un punt…

Com autosuggestionar-nos

4. Autosuggestió. Sense perdre el focus d’atenció triat –per exemple, la respiració– hem de començar els exercicis d’autosuggestió.
Es tracta d’instruccions que ens aniran separant del que ens envolta i de l’exterior.

Un exemple: Imaginem una escala de 10 o 12 esglaons que ens porta a un lloc meravellós, un jardí, una platja, etc. on puguem sentir-nos feliços i segurs. A cada esglaó que baixem el nostre benestar i relaxació augmenten.

Si apareixen pensaments que no tenen a veure amb el nostre objectiu, hem de deixar-los passar i centrar-nos només en la sensació de benestar.

5. El nostre lloc segur. Quan haguem arribat al final de l’escala podem començar a dibuixar en la nostra ment, amb tot luxe de detalls, com és aquest lloc segur que estem construint i ampliar les sensacions que fan que ens sentim bé i a gust en ell.

Aquest lloc serà a on tornarem sempre que vulguem utilitzar l’autohipnosi.

Definir l’objectiu

6. L’objectiu. És en aquest moment quan hem de començar a treballar amb el nostre objectiu.

Un exemple: Deixar de fumar. Si la sessió l’estem fent per deixar de fumar, podem imaginar munts de cigarrets que ho cobreixen tot, estan per tot arreu. Hi ha núvols de fum negre que no ens deixen respirar, que no deixen passar els raigs de sol. És una visió que ens resulta desagradable. Com també ho és veure als nostres pulmons empassar aquest fum.

Amb decisió agafem tots aquests cigarrets i els apilem. Els calem foc i ara veiem com aquest fum negre s’esvaeix en l’aire. Ja no hi ha cigarrets, ni fum. Comencem a sentir-nos alliberats de la nostra addicció, notem que la nostra respiració és més profunda, els nostres pulmons s’espongen i els veiem nets i blancs.

És important estar una estona visualitzant amb l’objectiu aconseguit i sentir la sensació agradable d’haver-ho aconseguit.

7. El final. Ens tornem a centrar en la respiració, després comencem a sentir els nostres peus, les cames, el tors, les mans, ens anem movent i quan ens sentim una mica desperts, obrim els ulls i donem per finalitzada la sessió.

• Amb l’assesorament de Noelia Moreno, psicòloga

• Temes relacionats: Autohipnosi, una ajuda per assolir fites

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
octubre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Darrers Tweets