VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Biodansa

La dansa de la vida

Es tracta d’un sistema terapèutic vivencial que busca l’expressió saludable de la identitat de les persones que la practiquen, utilizant la música, el moviment i l’encontre en grup.

La Biodansa crea un àmbit favorable perquè les persones descobreixin i expressin els seus potencials i perquè els puguin desenvolupar, propiciant, a més, l’alegria i el plaer de viure.
La proposta de treball es fa a 3 nivells: vinculació amb un mateix, amb els altres i, en un sentit més ampli, amb l’entorn on vivim.

Com funciona una sessió

Es tracta de trobades setmanals que tenen una durada de 2 hores. Consten d’una primera part verbal, en la qual cada participant comparteix amb el grup les experiències de la sessió anterior; i d’una segona part vivencial, en la qual el facilitador (nom amb el que es coneix el professor) proposa una sèrie d’exercicis.

Els exercicis de Biodansa s’han estudiat sobre bases científiques, biològiques, antropològiques i psicològiques, i han estat provats a nivell metodològic.

Per a cada exercici es proposa una música que indueix una emoció (“emoció” és de la mateixa família etimològica del llatí “movere”= moure). L’emoció provoca una expressió genuïna de la identitat de la persona a través del moviment del seu cos.

A part de les classes setmanals també es poden fer tallers intensius d’un dia o de cap de setmana dedicats a un tema específic (per exemple: biodansa aquàtica, biodansa amb fang, biodansa i veu…)

Com i on va nèixer

Els orígens de la Biodansa es remunten a l’any 1965 a Xile. Rolando Toro (Xile, 1924-2010), antropòleg i psicòleg, investigava els efectes de la música i el moviment en un hospital psiquiàtric a Santiago de Xile. Durant anys va seleccionar músiques i va elaborar danses per reforçar la identitat dels pacients amb molt bons resultats, la qual cosa el va fer decidir més tard a experimentar amb persones sanes, aconseguint un gran èxit.

Amb el temps, la Biodansa es va estendre per tot Sud-Amèrica, en especial a Brasil, on Rolando Toro va viure molts anys, i després va saltar a Europa, on és present des dels anys 1980. Actualment, aquesta disciplina es practica també a Estats Units, Japó, Austràlia i Sud-Àfrica.

Rolando Toro va dirigir fins el darrer moment de la seva vida la IBF (International Biocentric Foundation), organisme encarregat de regular i coordinar metodològicament l’ensenyament de la Biodansa arreu, a través de les Escoles de Biodansa Sistema Rolando Toro, una de les quals és a Barcelona.

Tothom en pot fer

La Biodansa es dirigeix a qualsevol persona. No cal experiència prèvia ja que no hi ha coreografies ni passos predeterminats i els exercicis proposats no requereixen preparació física.

La Biodansa té aplicació també en grups específics: nens, adolescents, gent gran, malalts, persones amb discapacitats mentals o físiques…

Quins beneficis ens aporta

–   Millora l’autoestima.

–  Facilita les relacions interpersonals, fomentant maneres de relacionar-se més afectives, espontànies i creatives.

–   Afavoreix el reconeixement de les pròpies necessitats i de les pròpies emocions

–    Aporta una bona integració motora, reforçant el ritme, la coordinació, la lleugeresa i la flexibilitat, entre d’altres qualitats del moviment.

–    Regula els cicles d’activitat i repòs, disminuint els estats d’estrès i afavorint el sistema immunològic i l’homeostasi de l’organisme.

– Propicia la integració entre el que sentim, el que pensem i el que fem.

– Fomenta la solidaritat, l’ecologia i un estil de vida saludable.

Webs d’interès:
Dansa la vida
Escuela Biodanza Barcelona
Eva Álvarez
Océano que danza
Biodansa
Biodanza ya

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Darrers Tweets