VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Biodansa (II)

“La biodansa afavoreix el descobriment i l’expressió de les persones”

Entrevista a Neus Batlle, facilitadora de biodansa

La biodansa és un sistema que, a través del moviment, el ball i la música, ens ofereix oportunitats per descobrir vessants interiors de nosaltres mateixos que de vegades ens queden més ocultes. És una disciplina que promou el gaudi del cos i la ment, l’alegria de sentir-nos vius i el desenvolupament personal. En parlem amb la facilitadora de biodansa Neus Batlle.

Neus Batlle va descobrir la biodansa per casualitat, gràcies a una iniciativa del seu professor de ioga: “Ens va proposar la biodansa com a activitat per un taller d’hivern”. Era el novembre del 2005 i podríem dir que va ser un amor a primera vista: “De seguida vaig pensar “això és el que he buscat sempre””.

L’impacte d’aquell taller la va portar a apuntar-se de seguida a un grup setmanal i al cap de poc més d’un any va començar la formació. Un cop acabada la formació va posar en marxa Dansa la vida, el seu projecte com a facilitadora amb el qual ha començat a donar classes de biodansa. Actualment, compta amb un grup regular setmanal a Sant Boi de Llobregat i periòdicament fa tallers i sessions de presentació a diverses localitats de Catalunya.

En aquesta entrevista ens explica la seva visió de la biodansa i les claus que, al seu parer, la fan una eina engrescadora de coneixement personal entre moltes altres virtuts.

Música, ball i descoberta interior

. Després del primer contacte amb la biodansa, què et va seduir fins al punt de prendre la decisió de fer la formació i dedicar-t’hi a nivell professional?

Doncs que a la biodansa hi trobo un seguit de coses que sempre m’han agradat: la música, el ball, la relació amb la gent i el creixement personal, i també l’oportunitat de fer una feina que em dóna plenitud.

. Com la descriuries en paraules senzilles?

Això sempre m’ha costat molt perquè és una activitat que pot oferir moltes possibilitats i molts beneficis. Potser el més important és saber que afavoreix el descobriment, l’expressió i el desenvolupament de la identitat i dels potencials de les persones que la practiquem.

La seva metodologia es basa en la música, el moviment i l’encontre en grup”.

Apta per a tothom

. A quin tipus de persones l’aconselles especialment?

La biodansa és apta per a tots els públics. També hi ha grups específics per a nens, adolescents i per a la tercera edat, tot i que hi ha gent gran que participa en els grups setmanals sense cap problema. També es fan tallers per a famílies, hi van pares i mares amb els seus fills a fer biodansa junts, és un treball molt bonic.

. S’ha de tenir alguna preparació per fer biodansa?

No, cap, i ni tan sols cal saber ballar. Les danses que fem no tenen passos marcats ni són coreografies, sinó expressió del que som i de com estem en cada moment. Hi ha gent que em diu “jo no sé ballar, no tinc sentit del ritme, sóc com un ànec…” però proven una sessió i veuen que això no és cap impediment, perquè cadascú té el seu propi moviment, tant bo com el de qualsevol altre.

No busquem un moviment estètic, sinó el moviment genuí de cada persona, i que durant la sessió tothom se senti a gust i còmode”.

Es treballa sol, amb parella i en grup

. Quines motivacions ens hi poden conduir?

Penso que poden ser moltes, des de fer una activitat agradable perquè ens agrada la música i ens agrada ballar o moure’ns una mica, fins a participar en un grup setmanal com a camí d’autoconeixement i de creixement personal o com a complement d’una teràpia psicològica.

. Hi ha alguna contraindicació?

No, cap ni una, tothom pot fer biodansa perquè no requereix cap condició física. Només si algú té alguna dificultat greu de mobilitat, però fins i tot en aquests casos hi ha grups específics.

 

Es fan sessions de biodansa per a malalts o persones amb discapacitats físiques o psíquiques. Hi ha molt bons resultats, per exemple, amb grups de malalts de Parkinson“.

Les dues parts d’una sessió

. Com es desenvolupa una sessió?

Una sessió té dues parts. La primera és verbal, on participants i facilitador parlen sobre aspectes teòrics i pràctics de la biodansa i comparteixen experiències de sessions anteriors. Se’n diu “roda verbal” i es considera un exercici més de la sessió. La segona part és vivencial, on el facilitador proposa una seqüència d’exercicis de dansa o de moviment als participants.

. Com s’escull la música?

Els facilitadors tenim un llistat d’exercicis amb les seves corresponents músiques, triades per Rolando Toro, el creador de la biodansa, o bé pels seus col·laboradors més propers, tots grans facilitadors.

. Es poden fer aportacions personals?

Si el facilitador té prou cultura musical i oïda, pot emprar altres músiques que s’ajustin als exercicis proposats. A la formació hi ha un mòdul dedicat a la semàntica musical, és a dir, a estudiar el significat dels diferents tipus de música i quins moviments i emocions pot generar cadascun.

. Fins a quin punt és determinant el facilitador per al bon èxit d’una sessió?

Com en qualsevol activitat dirigida, l’èxit de la sessió recau en gran part en el facilitador, però tot i que alguna vegada no estiguem gaire encertats –som humans i tenim dies bons i d’altres no tan bons-, el propi sistema de la biodansa garanteix que la sessió es desenvolupi de manera adequada per als participants.

És un sistema molt ben estructurat, per això cal fer una formació tan llarga, dura tres anys”.

Dades pràctiques

. Què necessitem per anar a una sessió?

Ben poca cosa: roba còmoda i ganes de passar-ho bé.

. Quan duren, amb quina periodicitat es recomanen i per quins preus es mouen?

Les sessions es fan setmanalment, duren 2 hores i el preu mensual pot anar des de 40 a 70€ al mes. De vegades es fan sessions obertes o de presentació, perquè la gent conegui la biodansa, que també duren 2 hores, i el seu preu va de 10 a 15€, tot i que també se’n fan de gratuïtes. La variació dels preus depèn de cada facilitador.

. Hi ha altres modalitats de classe?

Sí, també es fan tallers puntuals de diferentes durades, fins i tot de diversos dies. En aquest cas els preus també fluctuaran molt depenent de la durada i de si són tallers residencials o no.

L’actitud òptima per anar a una sessió de biodansa és la d’estar obert a les propostes del facilitador”.

 

· Temes relacionats: Biodansa. La dansa de la vida

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
maig 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Darrers Tweets