VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Aspectes clau de la psicologia positiva

La psicologia positiva persegueix el benestar de la persona a tots els nivells. Ho fa estimulant el seu coneixement interior i el desenvolupament de les seves capacitats i habilitats personals.

Segons la psicologia positiva, amb l’ajuda d’exercicis específics i estris diversos, la persona aconsegueix elevar la seva autoestima, tenir un entorn social favorable i que el seu dia a dia sigui cada vegada més satisfactori. Per aconseguir-ho es treballen diversos aspectes en els quals les persones humanes estem íntimament involucrades:

• Creativitat. La podríem definir com la nostra habilitat per crear coses noves. També és una capacitat que podem estimular mitjançant exercicis i tècniques diverses. Potser una de les més conegudes és la pluja d’idees (Brainstorming)

• Optimisme. Segons la psicòloga Noelia Moreno: ‘És una tendència, una forma d’entendre el món que té a veure amb la manera de ser de certes persones. És un aspecte de la personalitat que contribueix a interpretar allò que ens passa i la persona que som de forma més positiva’. I també en aquest cas es pot aprendre.

• Felicitat. Cada persona pot tenir una idea de la felicitat molt diferent, però investigadors com la psicòloga Sonja Lyubomirsky, autora del llibre ˝La ciencia de la felicidad’ asseguren que només el 10% de la nostra felicitat depèn de coses externes: amor, diners, feina… La resta està a les nostres mans. I encara que algunes persones neixen amb més capacitat innata que d’altres per ser felices, tots podem aprendre a millorar aquest aspecte.

Superar les adversitats

• Resiliència És la capacitat de fer front a les adversitats que la vida ens depara i ser capaços, a més a més, de transformar aquesta vivència en una nova oportunitat. Existeixen eines per desenvolupar aquesta capacitat que ens poden ajudar a créixer com a persones.

Les persones amb habilitats emocionals ben desenvolupades tenen més probabilitats de sentir-se satisfetes i ser eficaces en la seva vida”.
Daniel Goleman

• Intel·ligència emocional. L’habilitat que tenim les persones per controlar les nostres emocions, transmetre-les als qui ens envolten i percebre les seves. Daniel Goleman és un dels teòrics més importants d’aquesta vertent humana que també es pot desenvolupar amb tècniques adequades.

• Fluir (flow, en anglès). És un concepte desenvolupat pel psicòleg Mihalyi Csikszentmihalyi, autor del llibre ‘Fluir. Una psicologia de la felicitat’. Ell el defineix com l’estat en el qual una persona es troba completament absorta fent una activitat qualsevol, la qual només realitza pel seu propi gaudi. Mentre la fa, empra totes les seves habilitats, perd la noció del temps i n’obté una gran satisfacció. Trobar aquesta activitat i alimentar-la és una gran contribució al nostre benestar.

Amb què comptem

• Fortaleses personals. Cada persona té unes capacitats i aptituds en les quals es pot agafar per tal d’assolir els reptes que la vida li posar per davant. Conèixer-les, apreciar-les i fer-les créixer també és una tasca que es pot aprendre amb tàctiques específiques.

Temes relacionats: Psicologia positiva. Una teràpia basada en les solucions.

2 Responses to “Aspectes clau de la psicologia positiva”

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
novembre 2021
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Darrers Tweets