Aprendre a regular les emocions
Un pas endavant cap al benestar
Por, ira, tristesa, ansietat… Les emocions són intrínseques a l’ésser humà i segurament el més assenyat no és voler deixar de sentir-les, sinó aprendre a reconèixer-les i adquirir l’habilitat de transformar-les en sensacions positives. Sens dubte un repte molt estimulant.
No sempre reaccionem com ens agradaria o som capaços de ser equànims davant d’una situació concreta. Reaccionar amb ràbia, por, o sentir un atac d’ansietat és una cosa a la qual tots estem exposats.
Per Joe Wilner, psicòleg, escriptor, educador i blocaire de la organització PsychCentral, una de les maneres més a l’abast que tenim per aprendre a controlar les nostres emocions és estar atents a com neixen, ja que, si hi ha un desencadenant per a l’ira o la por, també hi és per a l’alegria.
Reconeixent què desencadena cada emoció podem crear més ocasions que ens facin sentir bé i evitar les que ens fan mal.
Podem començar a crear emocions positives aprenent a reconèixer i manejar els senyals emocionals que ens hi porten, estant atents a què pensem i als nostres hàbits”.
Joe Wilner
No som les nostres emocions
Sovint fugim de les emocions perquè ens identifiquem amb elles. Així, si sentim por, som porucs; i si sentim ràbia, rabiüts; i a cap de nosaltres ens agrada pensar que som així.
Les emocions, però, no ens qualifiquen. Ens expressem a través d’elles però no som elles, per això ès important identificar-les, conèixer què ens les provoca, sense jutjar.
En reconèixer les nostres emocions i els seus detonants podrem crear situacions que ens aportin emocions positives i benestar”.
Preguntes per situar-nos
En un dels seus articles, Joe Wilner ens anima a fer-nos algunes preguntes per tal d’identificar les nostres emocions, etiquetar-les i, a partir d’aquest treball, crear situacions que ens aportin més benestar.
• Què va motivar l’emoció: Quin va ser el detonant de la resposta emocional? On eres? Què feies?…
• La reacció del cos: Va augmentar la freqüència cardíaca? Es va accelerar la respiració? Vas començar a suar?…
• Què vas sentir: Ira, por, ansietat, tristesa, alegria, ràbia, impotència…
Posar etiquetes a les emocions ajuda a identificar-les i a entendre els mecanismes que les provoquen.
• Com la vas expressar: Plorant, rient, gesticulant, donant puntades de peu… Les reaccions són un indicador de com ens sentim en aquella situació.
Posar-se en contacte amb les emocions i aprendre a utilitzar-les de manera eficaç ens ajuda a tenir més emocions positives i a sentir-nos millor”.
Joe Wilner
Identificar l’estrès
Un dels elements que facilita una resposta emocional poc equilibrada i que ens pot arribar a fer patir és l’estrès. Un terme que emprem amb molta facilitat però que en patir-lo ens pot arribar a perjudicar seriosament la salut.
L’estrès és un mecanisme que posa en alerta el cos per fer front a una situació de perill i prepara l’organisme per lluitar o fugir. Una certa dosi d’estrès pot ser necessària per tal que reeixim en algunes tasques: exàmens, conducció de vehicles, reunions de feina importants…
Quan l’estrès no està motivat per cap causa real i es converteix en crònic pot comprometre seriosament la nostra salut, perquè manté en situacions extremes l’organisme i pot acabar provocant un col·lapse tant físic com emocional.
Equilibrar el nostre dia a dia
Per tal de mantenir l’estrès a ratlla podem prendre tota una colla de mesures. Són les que formem part del que coneixem com un estil de vida saludable i que segurament hem llegit una pila de vegades, però no per això deixen de ser valuoses:
. Seguir una dieta equilibrada i sana, tan variada com sigui possible, i amb aliments de bona qualitat.
. Fer exercici de forma regular: caminar, anar en bicicleta, córrer, fer ioga, tai txi, ball… El més important és que l’activitat que triem ens agradi, així no la deixarem fàcilment de banda.
. No prendre drogues, moderar el consum d’alcohol, no fumar.
. Dormir i descansar les hores necessàries i que no sempre són les mateixes per cada persona. Podem saber que estem dormint suficientment si quan ens llevem estem descansats i ens sentim bé.
. Practicar algun tipus de treball meditatiu. La pràctica de l’atenció plena o Mindfullness pot ser una bona opció.
Més d’allò que t’agrada
Som els creadors de la nostra existència. Pensadors, filòsofs, terapeutes de diverses disciplines així ens ho diuen i repeteixen. Falta que ens ho creguem i que a partir d’aquí comencen a gaudir del nostre poder creador.
Si volem tenir més experiències positives pensem en allò que ens agrada, allò que realment ens fa feliços, ens fa fluir, i organitzem la nostra vida de tal manera que puguem disposar de més temps per fer aquestes tasques o viure aquestes experiències.
Construir una vida que ens faci més feliços pot implicar fer certs canvis en el nostre dia a dia, però valdrà la pena!”