VISIÓ NATURAL – MÈTODE BATES

Agraïment, acció, acceptació

Optimisme personal

Idees per entusiasmar-nos per la nostra vida

Una de les bases de l’optimisme és valorar allò que es té, allò que s’és i allò que s’ha aconseguit, i aprendre a agrair-ho. Passar a l’acció i tenir objectius concrets també ens pot ajudar a encarar la vida amb més entusiasme.

Una de les tendències de bona part dels éssers humans és la de centrar la pròpia vida en la carència, en allò que no es té, allò que no s’és i/o en allò que no s’ha aconseguit. Quan en realitat, segons els experts, la felicitat, l’optimisme i el benestar tenen part de les seves bases en el reconeixement d’allò que sí que és té, allò que sí que s’és i allò que sí que s’ha assolit. I, sobre tot, en la capacitat per agrair -ho.

“Expliquem amb deteniment les nostres desgràcies i acceptem les nostres benediccions sense apreciar-les”
Proverbi xinès

El primer pas: prendre consciència

Moltes vegades ni tan sols ens adonem de tot allò que tenim, som i ens envolta i, per tant, tampoc ho valorem. Des de la psicologia positiva, una de les primeres coses que es demana a les persones és reconèixer el que és bo del seu món: “Quan ens arriba un client amb un problema hi ha diverses tasques que els demanem de fer. Una d’elles és escriure o parlar de tot allò que li agrada de si mateix i de la seva vida, i que no vol que canviï”, ens diu Noelia Moreno, psicòloga del Centre Adara de Logronyo.

Fer-se conscient que hi ha coses bones i que apreciem de la nostra vida pot ser impactant, perquè habitualment estem molt pendents del que volem canviar, del que no ens agrada o el que ens falta, el que no hem aconseguit encara: “El fet de parar a reflexionar i adonar-te que sí, que hi ha coses que funcionen a la teva vida, i aprendre a valorar-les en el dia a dia, encara que semblin insignificants, és un gran pas per sortir de l’estat de carència que ens provoca infelicitat, malestar i pessimisme”, afirma Noelia Moreno.

Un estudi sobre la gratitud

Un estudi realitzat pel psicòleg David DeSteno de la Universidad Northeastern, Estats Units, i publicat a Current Directions in Psychological Science , va demostrar que les persones agraïdes estan més disposades a ajudar als altres desinteressadament: “La gratitud, a més a més, fomenta la creació d’una xarxa de recolzament social que, com sabem, està vinculada al benestar físic i psicològic”, va dir sobre el tema el mateix DeSteno.

Segon pas: tenir un objectiu

La vida sense propòsits pot acabar sent una mena de cursa absurda i depriment. No hi fa res que l’omplin de mil i una activitats suposadament engrescadores o saníssimes segons els consells de diversos mestres o gurús. La nostra vida i allò que fem amb ella ha de tenir un propòsit triat per nosaltres. En el moment que siguem capaços de determinar aquest objectiu, tot semblarà que està al lloc que li pertoca.

L’optimisme demana acció, voler coses, plantejar-se objectius i metes de millora personal, potenciant les nostres habilitats i sempre des d’una vessant realista”, ens diu Noelia Moreno. “De fet –afegeix la psicòloga– el nostre objectiu ha de tenir dos aspectes bàsics: Per una part ha de ser motivador i, per tant, una espècie de repte; i per una altra, ha de ser realista, per saber que ho puc aconseguir. Si estic interessat per coses, aquesta curiositat, aquesta creativitat m’impulsarà cap a aquest optimisme que busco”.

Tercer pas: acceptar per poder millorar

Si ens sentim a disgust amb la persona que som o amb el nostre aspecte ens costarà molt ser optimistes i estar agraïts. Per tant, és important que aprenguem a establir una bona relació amb el nostre cos: “Això passa, en primer lloc, per acceptar-nos, que no vol dir en cap cas resignar-nos. Es tracta d’acceptar les nostres condicions físiques, tant estètiques com de salut, i en la mesura del possible seguir buscant la manera de millorar, de trobar allò que ens faci sentir bé i a gust”.

Eines per utilitzar

• Pràctica de meditació sobre la gratitud amb Deepak Chopra (en anglès)


• Llibre sobre els saludables efectes de la gratitud del Dr. John F. Demartini

“El efecto gratitud”
John F. Demartini
Ediciones Urano
13 €

Temes relacionats: Entrevista a Noelia Moreno, psicòloga: “Posa un optimista a la teva vida. Segur que t’acaba ajudant!”

Leave a Reply

HO HAN DIT ELS SAVIS

"Viu com si anessis a morir demà.
Aprèn com si anessis a viure per sempre".


MAHATMA GANDHI

TRADUCTOR
CASA RURAL

Vallmajor2.jpg

CALENDARI
abril 2020
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« set.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Darrers Tweets